Gyurkity Péter

Robbanás előtt a 3G modemek

A 4G gyors ütemű térhódítása előtt még a 3G modemek is futnak egy kört, mégpedig nem is akármilyet - egy friss előrejelzés szerint idén robbanást várhatunk ezen a téren. A Time Warner eközben ingyen Wi-Fi eléréssel csábít.

Az In-Stat ezúttal a külső és USB-re csatlakoztatható 3G modemek piacát vizsgálta meg, ahol arra a következtetésre jutott, hogy idén jelentős mértékű növekedésre számíthatunk. Ebben elsősorban a technológiát támogató mobil készülékek terjedése játszik majd fontos szerepet, amelyek egyre több vásárló szívéhez találnak majd utat.

A várható robbanáshoz nyilván az átlagos árak csökkenése is jócskán hozzájárul, a cég elemzőinek számítása szerint ez ugyanis tavaly 25 százalékkal esett, hogy a 65 dolláros szint alá süllyedjen az év végére. Ez a folyamat tovább folytatódik az elkövetkező időszakban is, hiszen egyre több olyan készülék jelenik majd meg, amelyek a WiMAX, Wi-Fi, illetve az LTE technológiát is támogatják, így a vásárlók jelentős része nem lesz majd egy-egy platformhoz kötve. Az In-Stat azt jósolja, hogy a 3G vezetéknélküli modemek piaca eléri majd a 3,5 milliárd dollárt 2010-ben, a beépített megoldások pedig a külső változatoknál is gyorsabb ütemben növekednek majd.

Mindenképpen érdekes, hogy a felmérésben résztvevők jelentős része a teljesítményre hivatkozva utasítja el a 3G-re történő váltást, annak használatát. Úgy tűnik, ezen a téren jócskán van mit bepótolni a szolgáltatók számára, legyen szó akár az európai, akár az észak-amerikai szereplőkről.

A Time Warner Cable a jelek szerint a Wi-Fi elérésekbe veti bizalmát, a napokban ugyanis bejelentették, hogy mindazon jelenlegi ügyfeleik részére, akik New York városában a Road Runner elnevezésű szélessávú szolgáltatásukat veszik igénybe, teljesen ingyenes Wi-Fi elérést biztosítanak a város erre kijelölt zónáiban. A potenciális felhasználók nem kevesen vannak, a cégnek ugyanis 1 millió előfizetője van a metropoliszban - meglátjuk, mennyien csatlakoznak hozzájuk az ajánlat hatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #2
    Attól függ mekkora bombára erősíted :D
  • Nonix #1
    Mekkorat tudnak ezek robbanni konkrétan ?