Gyurkity Péter

Adathalászokat ítéltek több év börtönre

Négy, illetve hat évet tölt majd le börtönben egy angol és egy amerikai adathalász, akik a világhálón továbbított adatok révén több millió fontot tulajdonítottak el és továbbítottak különböző orosz csoportoknak.

A Finextra.com tudósítása szerint az amerikai Douglas Havard, illetve az angol Lee Elwood közel tíz hónap alatt mintegy 750 ezer angol fontot tulajdonított el, de több mint két éves tevékenységük alatt a teljes összeg akár a 6,5 millió fontot is elérhette. A 24 és 25 éves fiatalemberek eredetileg a Shadowcrew, illetve a Carderplanet tagjai voltak, és ennek megfelelően korábban is hitelkártya-számokkal és egyéb személyes dokumentumokkal - jogosítványokkal, útlevelekkel, születési anyakönyvi kivonatokkal - kereskedtek.

A jelek szerint azonban egy idő után nem elégedtek meg ennyivel, és hamis személyazonosságival, illetve lopott bankkártyákkal hozzáláttak jövedelmük kiegészítéséhez. Ez egészen június elejéig tartott, amikor is Havardot Leeds városában letartóztatták, és lakásán megtalálták a hamis igazolványok elkészítéséhez használt eszközöket, továbbá mintegy 30 ezer fontot, amelyet több különböző lakáson és számlaszámon őriztek. Letartóztatását követően Havard beismerte, hogy a hitelkártyákat és több más dokumentumot orosz személyektől kapta, ezeket a személyeket azonban nem tudta - vagy nem akarta - megnevezni.

Az online bűncselekmények felkutatására szakosodott brit National Hi-Tech Crime Unit (NHTCU) közlése szerint a hat évre ítélt fiatalember az amerikai hatóságok előtt is ismert, akik évekkel ezelőtt fegyveres rablással és csalással vádolták meg, majd hozzáláttak felkutatásához, miután "elfelejtett" megjelenni a bírósági tárgyaláson. Társát szintén e hónapban fogták el, akinek lakásán ugyancsak számos dokumentumot, hitelkártyahologramokat és számítógépeket foglaltak le.

Michael Deats, az NHTC igazgatóhelyettese elmondta, hogy a nyomozásban az amerikai titkosszolgálat, illetve az FBI is jelentős szerepet vállalt, és ennek is köszönhető, hogy az ügyet sikeresen zárták le. "Reméljük, hogy a bíróság által meghozott szigorú ítéletek kellő üzenettel bírnak azok számára, akik identitásukat elfedve törekednek nagyösszegű lopásra" - jelentette ki Deats.

Mi pedig abban reménykedünk, hogy a magyar vonatkozású ügyekben hasonlóan kemény büntetésre számíthatunk, hiszen a felmérések kimutatták, hogy a régióban a hitelkártya-csalás - vagy az attól való félelem - az egyik gátja az e-kereskedelem terjedésének, és az ilyen esetek nemcsak a közvetlenül károsultak, hanem az egész ország életében hátrányosan hatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #2
    Hmm többet kap mintha ölt volna... Nem semmi :)
    Amugy azt nem lehet kiszűrni h egyáltalán ne történjen ilyen, nem is a rendszer hibás általában hanem a hülye júzer aki nem a bank oldalálról lép be, vagy televan spyware-ekkel
  • nenad #1
    nemtom ki hogyan van vele, de engem egyeltalan nem nyugtat meg hogy hosszu butetes var azokra akik ezt teszik. Az sokkal inkabb megnyugtato lenne, ha max nehany eset fordulna elo, vagy egyeltalan nem fordulna elo.