Berta Sándor

Július 5-én kezdődik a Sasser írója elleni per

A vírus pusztítása óta körülbelül egy év telt el, a kártevő készítőjének most kell a bíróság elé állnia. A féreg világszerte több millió számítógépet fertőzött meg és teljes számítógépes rendszerek működését bénította meg.

A Sassert egy 17 éves, az Alsó-Szászország szövetségi tartományban található Waffensenből származó fiatalember alkotta meg és indította útjára. A per július 5-én kezdődik az ügyben első fokon eljáró Verdeni Bíróságon. A per során a fiatalkorúakra vonatkozó büntetőjogszabályok alapján hoznak majd ítéletet. A Sasser íróját adatok megváltoztatásával, számítógépes szabotázzsal és - a magyar Elender hackerhez hasonlóan - közérdekü üzem működésének megzavarásával vádolják. A bíróság döntése értelmében minden tárgyalás zárt lesz.

A testület három tárgyalási napot jelölt ki. Amint azt Katharina Krützfeldt, a Verdeni Bíróság szóvivője elmondta, amennyiben a vádlott beismeri bűnösségét, akkor rövid eljárásra lehet számítani. Ugyan a tanúk listája több oldalas, ám a testület egyelőre csupán öt tanút idézett be. Minden tárgyalási napon jelen lesz egy diplomás informatikus mint szakértő.

A hatályos, felnőttekre vonatkozó büntetőjogszabályok szerint - amennyiben bebizonyosodik az ellene felhozott vádakban való bűnössége, úgy pénzbírság vagy legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetés lenne kiszabható rá. A fiataloknál azonban a büntetés inkább nevelő célzatú, a bíróságnak éppen emiatt körültekintően kell majd eljárnia.

A fiatal hallgató szinte a számítógéppel együtt nőtt fel, szüleinek hardverboltjuk van. A fiú 2004 májusában bukott le, miután az egyik ismerőse feladta. A rendőrség a házkutatások alkalmával bizonyítékokat foglalt le, később pedig a rendőrségen a Sasser készítője elismerte a bűnösségét. Mint elmondta, olyan vírust készített, ami kihasználta a Windows 2000 és Windows XP operációs rendszerek biztonsági hiányosságait. Minden egyes megfertőzött számítógép továbbadta a fertőzést, így fordulhatott elő, hogy a Delta Airlines nevű amerikai légitársaság kénytelen volt egy teljes hétvégén az összes járatát törölni, és megbénultak az Európai Bizottság számítógépes rendszerei is.

Jens Möwe, a fiatalember ügyvédje szerint védence meg fogja ismételni a bíróság előtt a korábban tett beismerő vallomását, ezután pedig a testülettől függ, hogy milyen büntetést fog kiszabni. A Verdeni Államügyészség vádirata szerint az okozott kár 130 ezer euró, ugyanakkor a Sasser világszerte több mint egymillió euró kárt okozott a vállalatoknak és a magánszemélyeknek. A károsultak külön polgári peres eljárást kezdeményezhetnek, ám aki így dönt, annak Möwe szerint kevés az esély a sikerre, lévén a Sasser írója fizetni nem tud.

A Verivox német online hírportál információi szerint mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Sasser által okozott károknak háttérbe kellene szorulniuk. Csak az Európai Bizottságnak több, mint ezer számítógépe fertőződött meg. Az összes kár akkora volt (több millió számítógép világszerte), hogy a Microsoft 250 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak a személynek, aki a hatóságok kezére adja a Sasser készítőjét. Hogy a jutalmat végül kifizették-e a fiatalember lebuktatójának, azt máig homály fedi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #5
    Egyébként az írót pedig sitteljék csak le, szórakozzon az anyjával.
  • Garfield #4
    (fie-nek is)

    Látom, a közlési kényszer megint felülkerekedett a hozzáértésen és a tények ismeretén.

    Akkor szólnék, hogy a MS április 14-én jelezte a biztonsági hiányosságot, közzétéve a szükséges frissítést. A Sasser a Symantec weboldala szerint április 30-án jelent meg. A kettő közt eltelt bő két hét, amihez csak annyit fűznék hozzá: aki hülye, haljon meg.
  • icespeakyy #3
    Én lecsukatnám egy jó időre a gyereket....ülje le az öt évet(én többet adnék neki),majd miután keresőképes lesz,fizessen havi x eurót egy pár évig(tízévig)..Ezt nem értem..hogy miért jó a kis b*zi 17éves sz*ros kölöknek ha több millióembernek károkat csinál?olyat kellene csinálni az ilyen kis csecsszopókkal,hogy bebörtönzni pár évre..ha fiatalkorú,akkor javítóintézet,majd onnan egy börtön,vagy az amerikaiak úgyis kitalálnának vmit..és elég keményem fizettetnia pénzt velük!!DE NEM ASZÜLEIKKEL!!mert a szülő nem tehet róla hogy gyereke ily elmezavarodott,és kritikálisan hülye...ÉS utána nem azt mondom ,hogy megszünne de visszafogottabb lenne a vírusterjesztés,ha minden kis hülyét lecsuknának és stb...
    Vesszenek a Vírusgyártók!!
  • pemga #2
    Hmm. Mint már tudjuk, a a p2p hálózatokat kifejlesztő és üzemeltető vállalatok felelősek a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. Tehát akár az MS is lehetne felelős ezért... Sőt, a viccet fokozva:

    A Verdeni Államügyészség vádirata szerint az okozott kár 130 ezer euró ... a Microsoft 250 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak a személynek, aki a hatóságok kezére adja a Sasser készítőjét.

    A kár a perben 130 k€ = 156 kUSD < 250 ezer dolláros fejpénz.

    Lehetne olyanokat is mondani, hogy ebből a pénzből inkább a hibát javítanák ki, vagy írnák meg rendesen, mint egy kiscsókát hurcolásznak meg, de inkább nem kiabálok a pusztába... Végülis ebből nem tudnak olyan sok fejlesztőt megfizetni :)).
  • fie #1
    "...olyan vírust készített, ami kihasználta a Windows 2000 és Windows XP operációs rendszerek biztonsági hiányosságait, ... így a Delta Airlines nevű amerikai légitársaság kénytelen volt egy teljes hétvégén az összes járatát törölni, és megbénultak az Európai Bizottság számítógépes rendszerei is."
    LOL!
    Nem akarok egy flame-et indítani, de ez önmagáért beszél.