Gyurkity Péter

Kimennek a divatból a hagyományos féregvírusok?

Az elmúlt egy évben megszakadt a féregvírusok terjedésének folyamata, és az elektronikus üzenetekben terjedő kártevők kivételével nagymértékben visszaesett az újonnan felfedezett férgek száma.

Az F-Secure vírusirtó cég által közzétett összegzés szerint az email útján terjedő támadók - mint a NetSky, a Bagle és a Sober - továbbra is a víruskészítők kedvencei, míg a hagyományos féregvírusok egyre ritkábbak. Mikko Hypponen, a vállalat igazgatója elmondta, hogy a Santy féreg kivételével - amely egy PHP sebezhetőséget használt ki - nem sok ilyen kártevő bukkant fel a Sasser tavaly májusi felfedezését követően. Ez a fejlemény azért is különös, mivel a korábbi években gyors egymásutánban több igen veszélyes féregvírus - többek között a Blaster, a Nimda, a Welchi és a Code Red - is megjelent, és a szakemberek újabb hasonló kártevők felbukkanására számítottak.

A sors iróniája, hogy egyes gyártók, mint például a HP, a Cisco, vagy a Check Point éppen most kezd el keményebben fellépni a féregvírusokkal szemben. A szakemberek szerint a kártevők visszaszorulásának egyik lehetséges magyarázata, hogy a Windows XP második javítócsomagja már széles körben elterjedt, és az operációs rendszer frissítése - mint a boot szektor vírusok esetében a Windows 95, vagy a makrovírusok terén az Office 2000 - többé-kevésbé megoldást kínált a problémára.

A biztonsági hibák javítása, és a védelem hatékonyságának növekedése Hypponen szerint minden bizonnyal jelentős szerepet játszott ebben, de az igazgató fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a vírusírók az elmúlt hónapokban meg sem próbálkoztak egy ilyen jellegű támadással. Ennek oka valószínűleg az, hogy más kártevőkkel összevetve a szoftverhibákat kihasználó féregvírusok elkészítése bonyolultabb feladat, és több időt igényel.

A hagyományos féregvírusokkal ellentétben az email útján terjedő kártevők továbbra is terjedőben vannak, és súlyos problémát jelentenek. A kémszoftverek, a trójai vírusok, valamint az azonnali üzenetküldők biztonsági hibáit kihasználó kártevők jókora felfordulást okozhatnak, és nem szabad megfeledkeznünk a billentyűleütéseket naplózó kémprogramokról sem, amelyek személyes, illetve pénzügyi információk megszerzésére szakosodtak. Ezen kártevők továbbra is növekvő számban bukkannak fel, és erre a problémára egyedül a biztonság növelése nyújthat megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • exac #13
    Fura... Nekem, a számítógépes pályafutásom alatt összvissz max 30db alkalommal találtam vírust a saját gépemen. És ez több mint 10év! Én ennyit elbírok... Hozzáteszem, hogy rendesen jártak nálam a floppyk, a CD-k, vinyók, sőt, még interneteztem is. Rendszeresen kerestem vírust, és ezért tudok róluk. A vírusokba most beleszámolom a spy, ad, és hasonló férgeket is, de nem számolom bele azokat az eseteket, amikor egy víruskereső jelezte, hogy megakadályozta egy vírus letöltését, vagy egy vírus felmásolását... Jelenleg AdAware, AVG Free, SpyBot és ZoneAlarm programokat használok fel. Tudtommal mindegyik ingyenes, illetve jó megoldás mindig egy kevésbé ismert alternatívát használni. (pl linux, firefox, stbstb). Már megint sokat beszéltem: exac
  • Mice #12
    feltételezem a "gonosz" a saját szüleid esetében is fenn áll és nekik is anyagi költséget kívánnál, ha teszem azt bmilyen okból kifolyólag nem tudnál segíteni nekik (földrajzi hely).

    törvényszerűen vannak és lesznek, de ettől még miért kell bkinek is kívánni ilyet? nagyim pl. kezébe nem venne egy mobilt sem, ha mégis rászorulni bmilyen okból fektesse kétvállra a legelső lámavírus a kezében levő kütyüt, hogy aztán mehessen a nyugdíjából venni másikat?

    se$$fejség még csak vicc szintjén is kívángatni ilyeneket
  • Mice #11
    persze, meg társadalmi munkát végezni...:) (ja, és ökéntesen of korsz!!)
  • [HUN]PAStheLoD #10
    [gonosz]
    A vihar előtti csend , reméljük megint megszívják a láma géptulajok ^.^ [/gonosz]

    Sp2 tényleg sokat számít , főleg annak, aki azt se tudja mi fán teremnek a tűzfalak és a vírusírtók :)
  • NEXUS6 #9
    Szerintem arányaiban tekíntve kb mindíg is ua mennyiségű ember foglalkozott vírusok írásaival, monnyuk minden 200 000. júzer.

    Most ugye több júzer, több virnyákot jelent, márpedig a pc piac azért rendesen bővülget.
    Viszont ha abból indulunk ki, hogy a júzerek tudása mintha hígulna a számuk növekedésével, akkor arányait tekíntve télleg kevesebb férget kell kapnunk, mert azok megírása valszeg nagyobb tudást igényel, mint egy egyszerű bálintnapi makróvírus összedobása.

    Szal eccerű matek az egész;)
  • smv #8
    Itt csak arról van szó, hogy kevesebb vúj vírust ismernek fel... Attól még lehetnek sokan újak. :)
  • Keldor #7
    nem fongak hiányozni
  • KIP #6
    meg különben is kinek jó az ha egy vírus miatt összeomlik a rendszere:) talán kevésbé gonoszak lettek a vírusírók és softverek meg megbízhatóbbak...
  • Garfield #5
    Csak hát ugye a terminátorokat is kinyírják...
  • kissmic #4
    nem biztos h kiment a divatból!lehet h készül a féregvirusok TERminátora