Berta Sándor

Minden rekordot megdöntött az új Sober-vírus

A sportrajongókat, illetve a 2006-os labdarúgó-világbajnokság oldalát támadó számítógépes kártevő soha nem látott gyorsasággal fertőzi meg a számítógépeket világszerte.

* A Sober.S - vagy más számítógépes biztonságtechnikai cégek névkonvenciója szerint Sober.P - először hétfő este bukkant fel és alig néhány óra leforgása alatt végigfertőzte a világot. A Messagelabs biztonsági cég vírus-szakértői az első 24 órában több, mint egymillió fertőzött elektronikus levelet regisztráltak. Egy másik biztonsági cég, a Kaspersky Labs pedig egyenesen Sober.P-járványról beszél Nyugat-Európában. Az orosz szakemberek az e-mail szerverek statisztikai adatai alapján már most a legszélesebb körben elterjedt kártevőnek nyilvánították az új vírust.

A Sober.P az összes, az elődjei által tartott rekordot megdöntötte eddig, legyen szó a megfertőzött elektronikus levelek számáról vagy az egyes országokban való elterjedési sebességről. A Sober.P a leginkább Németországban, Hollandiában, Magyarországon és néhány más országban pusztít. Érdekes módon Oroszország és az ázsiai államok eddig kimaradtak a kártevő útvonalából.


A vírus akkor kezdett el terjedni, amikor újabb szakaszához érkezett a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság jegyeinek árusítása. A fertőzött e-mailek tárgyában lévő szöveg azt a látszatot kelti, mintha a címzett lenne az a szerencsés, aki hozzájutott egy jegyhez. A kártevő ráadásul még hamis feladókat is generál, így például [email protected], [email protected] vagy [email protected]. A fertőzés időközben már magát a labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságát is elérte.

A vírusos e-mailek azonban szerencsére könnyen kiszűrhetők: egy csatolt .exe-állományt tartalmaznak. A legtöbb vírusirtóhoz pedig már letölthető a kártevőt felismerését és kiirtását lehetővé tevő frissítés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #13
    Alternatív megoldás:
    Amikor valaki telepíti a mail klienst meg kellene használni: LamaUser vagy? Ha a válasz igen, akkor semilyen mellékletet nem jelenít meg, és az url-eket is szűri, továbbá a html tartalmakat, ha nem a válasz, akkor megy minden simán.
    No?
  • entreri #12
    Itt egyáltalán nem az op. r. a hibás. Hanem a sok balfasz user.
  • arschsg #11
    így van, de ez blackagyu nem tud tovább gondolkodni annál, hogy Windows fikázás... Mint itt elég sokan hozzá hasonlók...
  • smv #10
    Ez így van
  • LiDoCaiN #9
    Ha mindenki áttérne más oprendszerre akkor mindenki arra írna vírusokat és akkor ugyan ott tartunk
  • mousee #8
    itt csak 1 hibás van, és azt is úgy hívják hogy ember...már ahoz, hogy csatolt exe-t megnyiss, már ahoz is tudás kell...
  • blackeagle #7
    Meg is érdemli mindegyik. Használjon oprendszert ,nem valami szart amit az első jötment virus fejbecsap.
  • smv #6
    Minden héten kikerül ide egy ilyen cikk, már meg se lepődöm...
  • mrzool #5
    Mivan? Miért lenne ezért felelős az MS? Más levelezővel szerinted meg sem lehet nyitni? Elvakult birka...
  • irkab1rka #4
    LEgyünk már egyenesek: az outlook és a ms is hibás a virus terjedéséért és a lefoglalt sávszélességért.

    Gondold végig: van egy bank és nincs benne biztonsági őr. Valaki kirabolja, és lelönek közben valakit. Hibás-e a bank???