Specker Balázs

Nagy Britannia: több nőt az informatikába!

A brit oktatásügy új programot indított útjára, hogy több lány érdeklődését keltse fel az informatika iránt. Ruth Kelly miniszter szerint a program nagy hatással lesz a nők magabiztosságára az informatika területén.

A nők mindössze egyötödét teszik ki az informatikában dolgozó munkaerőnek. Ugyanez az arány figyelhető meg az IT-képzésekben résztvevők számában is. A CC4G (számítógépes klub lányokank) igyekszik eloszlatni azt a tévhitet, hogy az IT-munkát a férfiember számára találták ki. A szervezet mintegy 3600 oktatási intézményben van jelen Angliában. "Megragadunk minden alkalmat, hogy megmutassuk a lányoknak a tudomány és a technológia fontosságát és vonzerejét."

Mintegy 3500 lány vesz részt a kormány támogatásával létrehozott CC4G tervben. Közösségi házakban, iskolákban futó program segítségével lehetőséget adnak a fiatal nőknek arra, hogy kipróbálják magukat különböző számítógéphez köthető tevékenységekben, kezdve kedvenc sztárjuk poszterének megtervezésétől, a divatbemutató megszervezésén át egészen a zenekeverésig. A program most már egész Angliára kiterjed.

A programot létrehozó képzési hivatal abban bízik, hogy a mintegy 150 ezer 10 és 14 év közötti leányzónak új távlatokat nyithatnak az informatika világában Pam Alexander, a hivatal vezetője szerint a informatikai ismeretek hiányosságának orvoslását az iskolában kell elkezdeni. "Ezt a korosztályt még fogékonnyá tudjuk tenni a informatika iránt azzal, hogy megmutatjuk nekik, hogy a számítógép egyszerre lehet szórakoztató és hasznos. Az összes CC4G programban résztvevő iskola arról számolt be, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően diáklányaik egyre magabiztosabban használják az informatikai eszközöket."

Az intézmény következő kihívásként a 14 éve feletti lányok korcsoportját célozná meg, majd a fiúk igényeire is rátérne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LowEnd #23
    A "nemmondom meg milyen" informatikai főiskolán a két legjobb eredménnyel végzett csajszinak én írtam meg a diplomaproggit (plusz egy doksit)
    (nekem nincs programozói végzettségem, csak szomorú volt látni hogy bénáznak)
    (5. és 5.)

    Nem vagizásból.... de ha ők a jók.... milyenek a közepesek?
  • gz8 #22
    Rengeteg jó féri szakács van, pl. Jamie Oliver.
  • Hege15 #21
    Szerintem ezt nem kell eröltetni ahogy azt se hogy a férfiak fözzenek süssenek meg ilyesmi
    hú ez a szmájl tök jó ->
  • Hege15 #20
    Milyen király lenne mikor jön hozzád az informatikus csaj és végig stirölhetnéd mintha nem tudnád mit kell csinálni a géppel ?!
    Majd beszélgetsz és talán baszélgetsz
  • Esrohnoil #19
    "...majd a fiúk igényeire is rátérne."
    Sztem ez a fiúk igényei közé tartozik (...mármint h. "Több nőt az informatikába!").
  • echo #18
    Hehe. Nemrég belekeverdetem ilyesmi témáról egy kis vitába és én is kb ezt montam: hogy ha nem érdekli, hát istenem, miért baj, miért kell erőltetni. A válasz az volt, hogy már azért is a férfi beállítotságú rendszer a hibás, hogy olyan világ jön létre ami ahhoz vezet, hogy a nőket nem fogja érdekelni. Azaz már a feltételek olyanok, hogy a nőket kizárja mint a számitástechnikából mind a tudpományos életből. No komment. (na jó még azzal próbálkoztam, hogy akkor adjanak alternatívát, milyen is lenne a nőies verzió, de aztán itt valahol félbe szakadt a téma)
  • [HUN]PAStheLoD #17
    Jah sajna ez ilyen :/ Magyar Felsőoktatás (sic!)
  • [HUN]PAStheLoD #16
    Micsoda ötlet, mondjuk a playmateket és ilyen olyan szépségverseny győzteseket nyugodtan be lehetne szervezni.. egy kényelmes kis titkárnői állás egy-egy komolyabb játékfejlesztő stúdióban a projectmanager alatt .. izé mellett :))
  • Highw@yPos. #15
    Valóban divatból választják a csajok az informatikát, és nálunk fősulin emléxem,h a legegyszerűbb szakmai tantárgyból, mint Prog. alapjai (Pacal meg C) 3X annyit szenvedtek ,mint a fiúk, ha a tömb 2 dimneziós volt, nem csak 1, máris jöttek a bajok...:-D.
    És aza durva, ha bemegy az ember egy Hálózati Oprencer I. előadásra(Linux), sorra ott ülnek a Php/ Perl guruk, már 3adjára veszik fel a tantárgyat, akik tényleg vágják a dolgokat, csak éppen lusták bebiflázni az elméletet a beugró teszthez. A csajok, akik egy php-t nem tudnak beconfolni apaccsal ,azok meg rég a szakdolit irják.... ilyen ezaz olyan :-s.
  • snorbi #14
    Nagyon helyes, de mellette hatóságilag több nőt akarok a bányászok és a hegesztők között látni!

    = majd ha érdekli őket, akkor szerintem magától megoldódik ez a nőhiány az informatikusok között