Specker Balázs

Kockázatot rejtenek a hordozható adattárolók

Az a tény, hogy manapság ezek az eszközök akár több gigabyte adatot is képesek tárolni, igazolja azt a félelmet, hogy hatalmas mennyiségű bizalmas információ kerülhet illetéktelen kezekbe.

A legtöbb vállalat hatalmas összegeket költ arra, hogy alkalmazottait megóvja a vírusoktól, kémszoftverektől és a spamtől, de más veszélyeket figyelmen kívül hagynak, derül ki a PointSec felméréséből. A biztonsági cég úgy véli, hogy az igazi veszélyt az Apple iPodjához hasonló médialejátszók és a sok ember kulcstartóján megtalálható kisméretű USB-meghajtók jelentik.

Sajtóközleményük szerint a cégek 84%-a tud a beosztottak által használt adattároló eszközökről, de csak kevesük törődik azzal, hogy mi kerülhet fel rájuk. A vállalatok majd' egyharmadánál a felhasználók engedély nélkül csatlakoztatják eszközeiket a számítógépekhez. Mivel a hordozható meghajtók kapacitása egyre nő, a cégek így hatalmas mennyiségű bizalmas információ elvesztését kockáztatják. A kutatás szerint ilyen eszközöket átlagosan majdnem minden harmadik alkalmazott használ, de csak kevés cég tesz valamit a file-ok ilyen kütyükre történő letöltése ellen.


Több tíz gigabájt céges dokumentum vihető ki észrevétlenül az irodából

Habár ez a jelenség kétségtelenül nem újkeletű (korábban a laptopokat kárhoztatták ugyanezért), a jelenleg elérhető meghajtók egyre nagyobb kapacitása csak ront a helyzeten - állítja Martin Allen, a PoinSec brit ügyvezető igazgatója. A vírusok és egyéb kártékony programok miatt az állományok otthonról munkahelyre történő bevitele újabb kockázatokat jelent a cégek számára. A Gartner piackutatócég tavaly a munkahelyi korlátozás mellett állt ki, de Allen véleménye szerint a csatlakoztatható eszközök tiltása nem megoldás, sokkal inkább hatékony lehet azonban az adatforgalom alapos nyomon követése.

A Pointsec szerint az információk elrejtésére ajánlott kódoló szoftverek használata, továbbá javasolják az illetéktelen belépési kísérletek számának ellenőrzését, valamint az alkalmazottak tájékoztatását az ilyen eszközök használatával járó veszélyekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #16
    amint rajtad kívül valaki tudja a titkodat, nem is titok már többé.. az információt védeni kell(?) , de 100%-ot úgyse lehet elérni, csak a közelébe lehet jutni, talán ..
  • LowEnd #15
    Nálunk ez van...
    egy vicc.
    Megkérdeztük, hogy komolyan gondolják-e, hogy internet hozzáféréssel rendelkező programozókat így visszatarthatnak az adatlopástól.
    Akkor meg ki ellen? a takarítók nem érdekeltek
  • bundee #14
    vazz, sokkal egyszerubb lenne kiiktatni az usb csatlakozokat, a netet, meg a nyomtatast - illetve ne lehessen fenykepezo az alkalmazottaknal... ennyi :)

    persze, a fejeben meg mindig kiviheti, ha nagyon fontos az info - de akkor meg ugy is a cia vigyaz rad :)
  • Roli #13
    Nagyon várom már én is. Mert már a világnak inkább össze kéne fogni. Jön az ásványkincsek kimerülése! Akkor már mindegy ki hova minek viszi az adatot, mert nem lesz mindenhol áram.
  • pemga #12
    Egyébként egy szerintem hozzáértő HR-es épp azért panaszkodott, mert az emberek adják a hosszútávú lehetőségek alapját. És pont ővelük törődnek a legkevésbé :). Ugyanis nem csak kivisznek, hanem be is hoznak dolgokat a fejükben... Ráadásul idővel fejlődnek, csupán az a kérdés, hogy ezt hol fogják hasznosítani :).
  • M2 #11
    Ez még semmi, de jön az aljas munkavállaló és az agyában kivisz adatokat!
    Ezt meg kell akadályozni, a jövőben nem tekinthetnek be a dolgozók a dokumentumokba! Sőt! Amit ők gépelnek azt sem nézhetik vissza, illetve műszak végén kötelesek megjelenni a napi elektrosokk terápián, nehogy a billentyűleütéseiket megjegyezzék!

    Javasolt az is, hogy minden szót más-más dolgozó gépeljen be, így nem lesz pontos rátekintésük az összefüggésekre. A további esetleges összebeszélések megakadályozása érdekében minden dolgozó számára fény és hangszigetelt zárt munkahely megteremtése ajánlott, beléptetés szigorúan elszeparáltan!
  • Hegyikecske #10
    Hmm nem paranoiás kicsi a cikk író?? aki akar majd pont olyan "kütyün" teszi? elküldheti magának neten is semmilyen +hardwer nem kell hozzá, koprlátozni ezt már csak azért sem lehet mert akkor hozzá sem fér, ha hozzáfér akkor meg nyert ügye van... :)
  • Zro #9
    Egyszer talán eljutunk odáig, mikor szükségtelen lesz ilyesmi miatt aggódni, s létrejön az emberiség és nem egy ilyen állandóan háborúskodó , egymást állandóan megszopató, mindent és mindenkit mihasználó bagázs leszünk :) Bár egyre kissebb az esély , hogy ezt megéljük.
  • pemga #8
    Lehetőség van olyan dokumentumkezelő rendszerek használatára, amikben az anyagok nem jelennek meg file-ként a user számára, így másolgatni legfeljebb copy-paste-el lehet dokumentumonként, ami azért már elég fárasztó dolog. Láttam már olyan acrobat plugint is, ami az olvasást csak egyszerhasználatos kulcsokkal engedi, amit egy központi szerver osztogat. Ezekkel olyan gáz van, ha pl. ügyfélnek kell kiküldeni valamit, vagy lábtopokon dolgoznak a kollégák offline (mert pl. sokat utaznak). Másrészt pl. specifikációkat, dokumentum-jellegű dolgokat lehet igy kezelni, de source-codeokat, adatbázisokat, vagy bármit ami spec programokat igényel nem igazán. Szóval ez nagyjából tényleg felfogás kérdése, kölcsönös bizalmatlanság ruley... :(
  • citkar #7
    ehhez nem kell 10 gigás kütyü..van ami is legalább oylan fotnos de elfér egy 16 megás pendriveon is,az meg elég rég van,szal sztem ez nem vmi új dolog,ahol kell csináljanak vmit a hozzáérto emberkék,de gondolom aki tényleg törodik a cumójával már megtették,többiek meg tanulnak majd a saját hibájukbol