Spencer

Duálformátumú új DVD-írók a Toshibától

A Toshiba duálformátumú, vagyis mindkét nagy DVD szabvánnyal kompatibilis új DVD-író meghajtókat jelentett be.

Mint ismeretes, a japán székhelyű vállalat mindeddig a mínuszos, vagy más néven kötőjeles tábor tagja volt, vagyis optikai adattároló eszközei csak és kizárólag az egyszer írható DVD-R, illetve a többször írható DVD-RW lemezek égetésére voltak képesek. Az idők azonban változnak, a Toshiba pedig úgy érezte, hogy a versenyképesség fokozása érdekében olyan új DVD-írókkal kell megjelennie a piacon, melyek abszolút nem válogatósak, vagyis a DVD-R és DVD-RW diszkeken kívül a DVD+R és DVD+RW lemezek írásával is könnyedén elboldogulnak.

"Napjainkban a felhasználók minden korábbinál nagyobb adatmennyiségekkel dolgoznak, illetve rengeteg zenefájllal, valamint videofelvétellel rendelkeznek, és joggal várják el, hogy az adattároló megoldások a lehető legszélesebb körű kompatibilitással bírjanak. A legújabb Toshiba DVD-íróknak köszönhetően az asztali számítógépeket, illetve notebookokat használó felhasználóknak nem kell foglalkozniuk a különböző DVD szabványokkal" - nyilatkozta a hivatalos bejelentés kapcsán Maciek Brzeski, a Toshiba Storage Device Division marketing részlegének az alelnöke.

Brzeski elmondta, hogy az SD-R5272 típusjelzésű, elsősorban asztali számítógépekben történő felhasználásra szánt meghajtó a bejelentéssel egy időben már meg is jelent a kereskedelmi forgalomban, még pedig 149 dolláros áron, az SD-R6372 típusjelű notebook változat szállítása pedig hamarosan meg fog kezdődni. Utóbbi meghajtó ára egyelőre ismeretlen.

Szakértők szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy a jövő a duálformátumú DVD-íróké, ugyanis ezek a széles szolgáltatási körű eszközök mindössze 10 százalékkal kerülnek többe, mint a vagy csak a pluszos, vagy csak a mínuszos DVD formátumot támogató meghajtók. Mostanság jelennek meg a piacon azon vadonatúj DVD-írók is, melyek immár a kétrétegű lemezeket is képesek megírni, vagyis egy-egy diszkre akár 8,5 GB adatot is rá tudnak írni. A fejlődés azonban még ezzel sem áll le, hiszen érkezőben vannak a kékszínű lézerfényt használó Blu-ray, illetve HD-DVD megoldások, melyek egy-egy lemezen több 10 GB adatot képesek eltárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    vagy a gyártás megkezdésének lehetett technikai akadálya, és addig nem akarták reklámozni
  • Inquisitor #1
    Nem értem miért "titkolta" EZT a Toshiba, vagy 1,5-2 hónapja kint van a honlapjukon a ketyere.
    Biztos el kellett sózni az 5112-es modelleket ...