Gyurkity Péter

A fájlcserénél is népszerűbb az iPod

Egy friss felmérés tanúsága szerint az Egyesült Államokban továbbra is rohamosan terjed az Apple hordozható lejátszója, amely népszerűsége folytán már több jelentős fájlcserélő hálózatot is maga mögé utasított.

A felmérést az NPD Group készítette el, amely az interneteléréssel rendelkező amerikai háztartások körében végezte kutatását, és az adatok összeírásánál saját, MusicWatch Digital nevű szolgáltatására támaszkodott. Az elemzői csoport által megjelentetett közlemény szerint 2005 márciusában a legnépszerűbb zeneletöltő szolgáltatásnak a WinMX bizonyult, amely valamivel több mint 2,1 millió háztartás között szolgált a zenei tartalmak közvetítőjeként. A második helyen a LimeWire végzett, amely 1,7 millió háztartásban volt megtalálható, és amely nagy meglepetésre holtversenyben végzett az Apple iTunes szolgáltatásával.


Steve Jobs a Mac konferencián - az iPod piaci részesedése 76%

"A zeneipar egyik fontos kérdése az volt, hogy az új fizetős szolgáltatások vajon mikor fognak valóban versenyre kelni a hagyományos fájlcserélgető hálózatokkkal. Nos, erre a kérdésre már megszületett a válasz. Az iTunes mára népszerűbbé vált a p2p-hálózatok nagy részénél, és két másik fizetős szolgáltatás is meglepően jó eredményt ért el" - jelentette ki Russ Crupnick, az NPD Group zenei anyagokkal és filmekkel foglalkozó részlegének elnöke.

Igaz, az internetre csatlakozó amerikai háztartások mindössze négy százaléka vette igénybe a fizetős zeneletöltő szolgáltatásokat, de ez az eredmény mégis áttörésként értékelhető. A megoszlásban az életkor is szerepet játszott: a fájlcserélgetők között nagyobb arányban találni fiatalokat, tizenéveseket, míg a fizetős szolgáltatásokat elsősorban az eggyel korábbi generáció, főleg a harmadik ikszen túl lévő felnőttek veszik igénybe - a csoport szerint ők a fiataloknál jobban tartanak a kiadók jogi lépéseitől.


Hazánkban természetesen még nem lehet azt mondani, hogy a fizetős szolgáltatások valóban versenyre kelhetnek a fájlcserével. Ebben több tényező is szerepet játszik: a hazai piac meglehetősen kicsi, és a fizetések sem érik el azt a szintet, hogy a felhasználók bátran költhetnének az internetes szolgáltatásokra. A felzárkózás azonban már megindult, és az Apple lejátszója itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Amint arról egyik korábbi hírünkben beszámoltunk, az iPod készülékekból március hónapban ezer darab kelt el, és a forgalom további növekedésére lehet számítani. Ez minden bizonnyal nemcsak annak köszönhető, hogy az iPod - a mobiltelefonhoz hasonlóan - kezd egyfajta státusszimbólummá válni, hanem a lassan, de biztosan csökkenő áraknak is, amelyek révén egyre többen vállalkoznak egy merevlemezes mp3-lejátszó megvételére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #31
    Bár látom, hogy itt vannak olyan 18 éven aluliak, akiknek anyuci megvette az iPod -ot, viszont nekem azért 60 ezret nem adnak ki érte, saját keresetből, meg 20-30 év alatt meglesz annyi pénzem, a mosani bevételeimmel számolva. Azért azt mindig is szerettem, amikor valaki aki csak úgy megkap valamit utánna ossza az észt, hogy juj de szupi, a tiéd biztos szarabb, ilyet vegyél, igaz, csak 5x annyiba kerül, mint az a 12 rugós mp3 lejátszó amit vettél, de hát istenem.
    Persze most itt nem ment anyázás, magára ne vegye senki, csak úgy jutott eszembe, ezzel a témával kapcsolatban.
  • [HUN]PAStheLoD #30
    Ez a cím megint el lett b4szva, hogy hogy a fájlcserénél is népszerűbb ? mármint hogy hasonlítjuk őket össze? Népszerűbb az evés mint az ivás? Vagy mi van? A fájlokat leszedi a kovács bé a p2p ről és rátölti az ípoddjára.. ha meg iTunesről van szó, és arról van szó a cikk elejében, akkor írtá(to)k azt .. vagy mi lesz ebből Sgikk (a'la Blikk?)
  • mEkLaU #29
  • Trade #28
    es olyan finom ipod illata
  • asysoft #27
    Én nem mondtam, h a kereskedők nyelik ezt le, csak azt, h 1.5X-e a kintinek...
  • mEkLaU #26
    iPod U2-m van és nagyon király:) És nem csak a felnöttek veszik mert én 16 vok. Aki teheti vegyen iPodot nagyon sok elönye van, és nagyon jo minöségérzet,stb..
  • DOT #25
    Winyóval, microdrive-val is nyugodtan kocoghatsz. Jól ki vannak ezek találva.
  • DOT #24
    "Azért itt Mo-n elég irreális az ára... Ami kint 200 dolcsi, az itt 60e:( De minden informatikai eszközre fennál a kb 1.5X-s szorzó...:("

    Ebből vond le a 20% ÁFA tartalmat (12e) és a vámot, ami nemtom mennyi, lévén ugye tengerentúli a termék (8% ?)... Máris elég közel vagy a 200$-hoz. Nem a kereskedő nyúl rajta nagyot...
  • fflx #23
    fogtad mar a kezedbe? lattal mar olyat? azert nem csak annyi az az annyi. nagyon ki van az talalva.

    #18: Egyebkent meg ott van azert a szines LCD is!
    az ugyan nem forog de fogyaszt
  • Cat #22
    ahhoz képest hogy másfélszer annyiba kerül, mint a többi "márkátlan" termék (értsd: ugyanolyan merevlemez van bennük, többet tudnak és olcsóbbak, csak az nem apple), ez nagyon sok.