Berta Sándor

Leállítják a DVD Decrypter fejlesztését

Újabb szoftver esett áldozatul a szerzői és egyéb jogok védelmének. A DVD Decrypter immár a sokadik azoknak a DVD-másoló szoftvereknek a sorában, amelynek főleg a film- és a zeneipar fenyegetései miatt állították le a fejlesztését.

A programot fejlesztő Lightning UK! álnevű programozó jobbnak látta ilyen módon elkerülni az őt fenyegető pert és inkább teljesítette egy vállalat követeléseit. Az eset hátteréhez hozzátartozik, hogy Nagy-Britanniában 2003 óta tilos bármilyen olyan szoftver fejlesztése vagy terjesztése, amely képes kijátszani a műsoros DVD-k másolásvédelmét. A DVD Decrypter már Németországban sem terjeszthető, a szoftverből így a 3.5.4.0-s volt az utolsó verzió.

A Lightning UK! nevet használó programozó a CD Freaks.com weboldalhoz eljuttatott közleményében jelentette be, hogy kénytelen leállítani a DVD Decrypter fejlesztését, mivel egy közelebbről meg nem nevezett cég ügyvédjeitől levelet kapott. A fiatalember így érvelt a levelében: "ha korábban a 321 Studios több millió dolláros költségvetésével sem tudta elkerülni a sorsát, akkor én 50 fonttal a zsebemben hogy lennék erre képes?"


Az anonimitásba burkolózó vállalat megtiltotta Lightning UK!-nak, hogy bármilyen, a DVD Decrypterre vonatkozó kérdésre válaszoljon, sőt, már elérhetetlen a szoftver hivatalos weboldala is. A domain 2005. június 9-ei hatállyal átkerül az illető vállalat tulajdonába. A programozó nyilatkozata szerint ez a döntés az életében egy korszak végét jelenti, azonban még így is maradnak más DVD-másoló szoftverek.

2003 óta a szerzői és egyéb jogok védelme miatt tilos Németországban is a műsoros DVD-k másolásvédelmét kijátszó szoftverek fejlesztése, terjesztése, illetve a rájuk való figyelemfelhívás, például egy olyan szoftver, mint a DeCSS letöltési helyére utaló link közzététele. Legutóbb a Heise német internetes hírportált marasztalták el, mert közzétett egy hírt, illetve linket a Slysoft cég az AnyDVD nevű DVD-másoló szoftveréről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #32
    Hogyan lehet egy programot betiltani?
    Nem közölhetnek ilyen linkeket? Ez most mi? Mintha lenne valami sajtószabadság vagy mi nem? És mi az, hogy azért mert kijátszható a másolásvédelem? Ez nem feltételez feltétlenül illegális felhasználást! Szóval akkor hol van az ártatlanság védelme?
    Na ennyit a mocskos kiadókról, meg a lobbiról. Addig is elmennek, hogy az alkotmányba ütköző dolgokat szavaztatnak meg.
    Ja, és így se érnek el semmit, mert még ha az összes DVD rippelő progit lecsukják, akkor is ott van a BlindRead, a CloneDVD, meg a többi image file készítő. Ha nincs más, ráírom az imaget a korongra, be Daemon Tools-ba oszt' kész.
    Igaz, az áttömörítést megnehezíthetik.
    Na igen, mi van akkor, ha megveszek egy filmet DVD-n, és mondjuk a PDA-mon akarom lejátszani? Jogom van hozzá nem? De az áttömörítés nélkül nem megy!
  • arty #31
    az uj "védelmekkel" nem fog tuni mit kezdeni a régi verziod ...
  • arty #30
    nyissál meg vele egy mastering erroros korongot aztán csak nézzed :D lemásolni nem tudod vele.
  • AtisH #29
    Nem mondom, hogy örülök a hírnek, de a progit nem kell temetni. Aki eddig használta az ezután is fogja és akinek kell, az egy kis utánjárással felleli a neten.
  • grebber #28
    Egyik haveromnak sicnsen gondja vele.
  • Wilddog #27
    Sumák cég... még a nevét sem meri közölni.
  • gz8 #26
    Boldog tudatlanság...
  • Ironka #25
    DVD Rebuildert szoktam használni, sztem ez a legjobb (a CinemaCraft egyértelműen a legjobb létező encoder), amihez szükséges a Decrypter is. :(
    Bár valószínű, hogy még évekig a DVDk 99%-át le tudja szedni, biztos vagyok benne, hogy a Rebuilderhez jó lesz más progi is.
    Mindenesetre R.I.P. és riszpekt LIGHTNING UK!, a létező legjobb dvd rippelő progi volt.
    A fórumokon keringő pletyka szerint a sony a hunyó...
  • grebber #24
    életbe nem használtam
    DVD Shrink powa!
  • arty #23
    ajaj, pedig ez volt a legigéretesebb program :( mastering errorokat pl. csak ez volt képes hatékonyan meggyilkolni ....

    anydvd és tsai allandoan bugzottak, megbizhatatlanok. bassza meg, h mit keresztül nem vihet egy nagy multi ... :(

    legalább a forrás szabad lehetett volna :(