Spencer

Új Intel XScale processzorok

Az Intel bejelentette, hogy megkezdte két legújabb, módosított specifikációjú mobil processzora, az XScale PXA263, valamint az XScale PXA260 első példányainak a kéziszámítógép gyártókhoz történő leszállítását. Az Intel ezen új processzoraira épülő első kéziszámítógépek várhatóan még az idén kereskedelmi forgalomba kerülnek.


A most debütált XScale PXA263 azon úgynevezett "stacked" Intel processzorok közé tartozik, melyek egy tokozáson belül tartalmazzák magát az XScale processzormagot, valamint a StrataFlash memóriát. Az Intel elsősorban azért helyezi el ezen két alkotóelemet egy tokozáson belül, mert ily módon mind a helyfoglalást, mind a gyártási költségeket jelentős mértékben képes csökkenteni. A másik most bemutatkozott Intel újdonság, az XScale PXA260 processzor a gyártó állítása szerint átlagosan 53 százalékkal kisebb méretű, mint a konkurens mobil chipek, ráadásul ára és fogyasztása is rendkívül kedvező.

Az Intel munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy az XScale PXA263, valamint az XScale PXA260 egyaránt kapható 200 MHz-es, 300 MHz-es, valamint 400 MHz-es frekvenciájú változatokban. A kiindulási alapot jelentő, 200 MHz-es frekvencián ketyegő XScale PXA260-as processzor tízezres tételben 22,85 dollárba kerül, az ugyancsak 200 MHz-es működési frekvenciával rendelkező, viszont 32 MB 32 bites interfészű StrataFlash memóriát felvonultató XScale PXA263 pedig ugyancsak nagy tételben darabonkénti 42,35 dolláros áron vásárolható meg.

A chipgyártó az említett két új processzoron kívül formálisan bejelentette az ugyancsak újdonságnak számító XScale PXA255-ös processzort, mely elődjétől, az XScale PXA250-től abban különbözik, hogy működési frekvenciája immár nem 100, hanem 200 MHz. Az újdonságok bejelentése kapcsán többek közt az Intel vadonatúj "Internet on a chip" megoldásáról, a korábban Manitoba fejlesztési kódnevet viselt XScale PXA800F processzorról is szó esett. Ez a 312 MHz-es frekvencián üzemelő, 4 MB flashmemóriát, valamint egy 104 MHz-es frekvenciájú DSP (Digital Signal Processor) chipet tartalmazó processzor a gyártó ígéretei szerint az idei év harmadik negyedévétől kezdődően lesz elérhető a gyártók számára. Az XScale PXA800F chipek nagy tételben várhatóan 35 dolláros áron kerülnek forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!