Gyurkity Péter

MWC: új Intel és Qualcomm chipek

Mindkét gyártó bemutatta új fejlesztéseit, ezek az elkövetkező hetekben kapnak helyet az okostelefonokban.

Az Intel egyszerre két családról rántotta le a leplet, ezek azonban eltérő időpontban rajtolnak el, vagyis az év mindkét felére jut majd az újdonságokból. További partnerekre is szert tettek, így az Asus, a Lenovo, a Dell, valamint a Foxconn is saját megoldásokkal jelentkezik még az idén.

A korábban Merrifield kódnévre hallgató Atom Z3480 processzor két 2,13 GHz-es magot tartalmaz, a 22 nanométeres Silvermont architektúrára alapozva, az Imagination PowerVR Series 6 grafikus vezérlő erejét társítva azokhoz. Az Integrated Sensor Solution révén az egyes érzékelők energiatakarékos üzemmódban is megfelelő módon működnek majd, a chipet tartalmazó készülékek pedig a második negyedévben bukkannak majd fel. Ezzel szemben a Moorefield családba tartozó példány (amely már kifejezetten az Androidot futtató megoldásokra készül) csak a második félév során jelenik meg, négy magja akár 2,3 GHz-en fut majd, az eddigieknél gyorsabb memóriával és GPU-val. Mindkét példány 64 bites, támogatják az LTE-elérést.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Qualcomm a maga részéről a Snapdragon 801 chipet helyezte előtérbe a rendezvényen, ez ugyanis az eredeti 800-as sorozathoz képest a processzormagok esetében 14 százalékos, az új Adreno 330 GPU-nál pedig 28 százalékos gyorsulást hoz magával. Mi több, a képfeldolgozásnál csaknem másfélszeres a változás, emellett pedig biztosítják az LTE Cat4 és a WiFi 802.11ac támogatását, kiegészítve azt a dual-SIM/dual-Active (DSDA) felállással. Az első ilyen készülékek hamarosan megjelennek, ezekből néhányat már láthattunk is a különböző bejelentésekben.

A Snapdragon 610 és 615 új 64 bites chipek, amelyek négymagos, illetve nyolcmagos kivitelben támogatják a globális LTE-elérést. A DSDA itt is megtalálható, kiegészítve a listát az Adreno 405 grafikus vezérlővel, de a Bluetooth 4.1 és a WiFi 802.11ac sem okoz majd gondot. Az első ilyen kereskedelmi forgalomba szánt megoldások az utolsó negyedévben debütálnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!