CW Számítástechnika

Az EMC áll a tárolópiac élén

A középkategóriás termékei sikerének köszönhetően az EMC növelte előnyét a tárolópiacon, derül ki az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból.

Az első negyedévben a vállalat 12,2 millió dollárra növelte tárolópiaci bevételét, miközben a teljes piac 6,7 százalékkal 3,7 milliárd dollárra bővült. Az IDC szerint az EMC elsősorban középkategóriás Clariion rendszereinek köszönheti sikerét, a csúcskategóriás Symmetrix tárolók forgalma ugyanis nem változott. Az EMC mögött a második helyezést a HP érte el, a vállalat 6,2 százalékkal 668 millió dollárra növelte eladásait, azonban mivel a forgalma a piaci növekedési ütemnél lassabban bővült, a cég részesedése csökkent. A gyártók versenyében a bronzérmet az IBM szerezte meg, a Nagy Kék 9,2 százalékos növekedést és 435 millió dolláros bevételt tudott felmutatni. Nisbet szerint az IBM gyengélkedik az amerikai piacon, és az új csúcskategóriás DS6000 és DS8000 tárolói - amelyeket Magyarországon, Vácon gyártanak - csak késéssel kerültek a piacra.

Az IBM-et a rangsorban a Hitachi követi, a japán cég 1,9 százalékos növekedés után 345 millió dolláros bevételt könyvelhetett el a tárolópiacon az első negyedévben. A Dell 29,2 százalékkal 291 millió dollárra növelte eladásait, a Network Appliance pedig még ennél is jobb, 29,7 százalékos ugrást könyvelhetett el. A Sun tárolópiaci bevételei 16,1 százalékkal 190 millió dollárra estek vissza. A Sun tegnap jelentette be az adattárolási és -menedzsment megoldásokat szállító StorageTek felvásárlását. A Sun és a HP részben a Hitachi tárolóeszközeit forgalmazza a saját neve alatt, mindkét céget érzékenyen érintette az új Hitachi Tagmastore termékvonalra történő lassú átállás.

A piac egyre inkább a középkategóriás megoldások irányába mozdul el, ezek a rendszerek ugyanis egyre több olyan képességet vonultatnak fel, amelyet régebben csak a csúcskategóriás tárolórendszerekben lehetett megtalálni, moduláris felépítésük azonban alacsonyabb beszerzési költséget és rugalmas bővíthetőséget biztosít, magyarázta Bart Nisbet, az IDC elemzője. A középkategóriás - 50 és 300 ezer dollár közötti áron kapható - tárolók forgalma az első negyedében 27 százalékkal ugrott meg, míg a felső kategóriás, tehát 300 ezer dollárnál drágább rendszereké összességében 9 százalékkal csökkent.

Korábban a tárolórendszerek túlnyomó többsége közvetlenül a szerverekhez csatlakozott, mára azonban ez megváltozni látszik és egyre népszerűbbek a hálózatra kötött tárolók (network attached storage, NAS), valamint a tárolóhálózatok (storage area network, SAN). Az első negyedévben a tárolópiacnak csak harmadát tették ki a szerverekhet kapcsolt készülékek, a fennmaradó kétharmadot a SAN és NAS egységek adták. Nisbat elmondása szerint a SAN-ok ma már az összes bevétel közel felét teszik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!