Magyarország.hu

Informatikai versenyhátrány az Európai Unióban

Az Európai Unióban az informatika és távközlés termelő ágazatai egyaránt csak 0,4 százalékkal növelik a GDP-t.

Ugyanez az arány a felhasználói ágazatoknál az EU-ban 0,4, Amerikában viszont 1 százalék. Emiatt az EU komoly versenyhátrányba kerülhet - mondta az informatikai miniszter a Szélessávú Internet Napon tartott előadásában. Magyarországon az egy főre jutó éves informatikai költés eléri a kétszáz eurót, ezzel harmadik helyen állunk a tíz legutóbb csatlakozott tagállam rangsorában - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Szélessávú Internet Napon tartott előadásában a Millenáris Parkban. Hazánkat Szlovénia és Csehország előzi meg a dobogón.

Magyarországon az informatikai és távközlési szektor a GDP 3,5 százalékával járul hozzá a nemzeti össztermékhez, ezzel Kelet-Közép Európában az első helyen állunk. Az IKT termelő ágazatai az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is 0,25 százalékkal járulnak hozzá a GDP növekedéséhez, a felhasználói ágazatokban az EU-ban 0,4 százalék, az USA-ban viszont 1 százalék ez az arány. Európa e különbség miatt kerülhet versenyhátrányba - mondta a miniszter.

A tavaly csatlakozott tíz országban a szélessávú internet elterjedtsége 1,6 százalék, ugyanez az arány Magyarországon 3,8, az EU 25-öknél 8,5, a tizenöt korábbi tagországban 10,3 százalék. A penetrációban a korábbi tizenöt tagország és Észtország jár előttünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!