CW Számítástechnika

Negyedével nőhet idén a notebook piac

A Gartner szerint 2005-ben a noteszgépek eladásai 26,5 százalékkal ugranak meg, míg asztali gépekből csupán 4,6 százalékkal fogy több, mint tavaly.

A Gartner elemzőcég megemelte 2005-re vonatkozó PC-forgalmi kilátásait. A vállalat legfrissebb prognózisa szerint 2005-ben 202,1 millió személyi számítógép talál majd gazdára, ami éves szinten 10,2 százalékos növekedést jelent. Korábban a Gartner 9,9 százalékos növekedést és 199 milliós eladási darabszámot valószínűsített.

A vártnál jobb eredmények mögött elsősorban a notebookok népszerűsége áll. A hordozható számítógépek jelenleg az összes eladásoknak kevesebb mint harmadát adják - derül ki a piackutató cég adataiból. A mobil PC-k elsősorban az egyre csökkenő áraknak, no meg a vezeték nélküli technológia (Wi-Fi) terjedésének köszönhetően ilyen sikeresek. Egyre több felhasználó cseréli le régi asztali egy új notebookra - mondja George Shiffler, a Gartner elemzője.

Shiffler szerint a kétmagos processzorokra épülő gépeknek nem lesz érezhető hatása a keresletre. A Gartner egy másik elemzője úgy véli, az újdonságra elsősorban a számítógépmegszállottak lesznek vevők. "Azoknak az alkalmazásoknak a nagyrésze, amelyek kihasználják a kétmagos processzorokat, még fejlesztés alatt áll és a jövő év előtt nem lesz elérhető" - magyarázta Mikako Kitagawa, elemző.

Az elmúlt két év során végig kétszámjegyű százalékkal növekedtek a PC-eladások, mivel mind a fogyasztók, mind a vállalatok megkezdték régebbi rendszereik cseréjét. A Gartner meglátása szerint a vállalatok az idei év végére már befejezik ezt a folyamatot, a fogyasztói piacon a lecserélési láz pedig a jövő év elején fog tetőzni. Jövőre már csak 10 százalék alatti növekedéssel számol a Gartner.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!