MTI

Csökkent az Applied Materials eredménye

Az amerikai Applied Materials Inc., a világ legnagyobb félvezetőgyártó berendezéseket forgalmazó vállalata második pénzügyi negyedévi nyereségének 18 százalékos csökkenéséről volt kénytelen beszámolni a jelentősebb félvezető gyártók nagy berendezés megrendeléseinek elhalasztása miatt.

A kaliforniai Santa Clara-i székhelyű vállalat a jövőbeni eredményének alakulása tekintetében szoros figyelemmel követett indikátor, a megrendelés állomány alakulásában is csökkenésről volt kénytelen beszámolni. A negyedév folyamán 7 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett be, az év további részére előre tekintve pedig 5-10 százalékos további csökkenésre számít. Piaci megfigyelők szerint a nagy félvezető gyártók közül a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd., valamint a szintén tajvani United Microelectronics Corp., és a német Infineon Technologies AG elhalasztották gyártóberendezés megrendeléseiket.

A második negyedévben 304,8 millió dollár nyereséget ért el a konszern, részvényenként 18 centet, ami megfelel a Reuters által szakértők körében végzett felmérés eredményének. Tavaly 373,3 millió dollár nyereséggel zárta a negyedévet, részvényenként 22 centtel. Értékesítési árbevétele 8 százalékkal 1,86 milliárd dollárra csökkent a beszámolási időszakban.

Új megrendelés az első negyedévhez képest 7 százalékkal kevesebb, 1,55 milliárd dollárnyi érkezett be a második negyedév folyamán. Februárban még 10 százalékos csökkenést jelzett előre a cég. A forgalom esetében 10-15 százalékos csökkenésre számított, és 12-14 cent körüli egy részvényre eső nyereséget várt. Az elemzők előrejelzéseinek átlaga ezzel szemben 18 cent egy részvényre eső nyereség és 1,83 milliárd dolláros volt.

Az összes megrendelésekhez mérten csökkent a tajvani és az európai cégek megrendeléseinek aránya. A tajvani megrendelések az Applied összes megrendeléseinek mindössze 18 százalékát tették ki a második negyedévben, holott az elsőben még 31 százalék volt az arányuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!