SG.hu

Egyre kevesebb informatikusra lesz szükség

A vállalatok informatikai részlegeinek állománya az elkövetkező évek során látványosan, mintegy 15 százalékkal összemegy - állítja a Gartner elemzőcég legújabb tanulmánya.

Az egyre terjedő és gyakran igen olcsó outsourcing mellett a Gartner szerint a legnagyobb változást az jelenti majd, hogy az informatikai tudás a szervezeteknél nem koncentráltan, hanem elosztottan fog jelentkezni. 2010-re az IT-részlegek létszáma átlagosan 15 százalékkal fog csökkenni. A feltörekvő és gyakran igen olcsó outsourcing vállalatok mellett a piackutatócég szerint a legnagyobb változást az jelenti majd, hogy az informatikai tudás a vállalatoknál nem koncentráltan, hanem elosztottan fog jelentkezni.

"Ahogy az IT egyre inkább beépül az összes üzleti funkcióba, egyre több dolgozó lesz az IT-részlegen kívül, akinek a munkája az IT-vel kapcsolatos" - állítja a Gartner. "Ahogy az informatikai tudás egyre fontosabb lesz az üzleti életeben, az üzleti feladatokat ellátó dolgozók is rendelkezni fognak az ismeretekkel, a szigorúan vett informatikai munkaerő létszáma pedig fokozatosan lecsökken." Az elemzőcég ugyanakkor azt is jósolja, hogy az informatikai szakembereknek hamarosan üzleti feladataik is lesznek. 2010-re az IT-dolgozók 60 százaléka már az információfeldolgozással, illetve kapcsolattartással kapcsolatos feladatokat lát el.

Összességében az IT-részlegek létszáma csökkenni fog és 2010-re a közepes és nagyvállalatoknál az informatikai személyzet nagysága harmadával lesz kisebb mint 2000-ben. Szintén a Gartner tett közzé egy prognózist tavaly, amelyben azt jósolta, hogy az elkövetkező 20 év során az informatikai technológiák olyan mértékű átalakuláson esnek át, amelyek eredményeképp egyszerűen nem lesz szükség az informatikai szakemberek jelentős részére.

Az informatikai állások jövőjéről szóló előrejelzések vegyes képet mutatnak. Az amerikai munkaügyi minisztérium azt jósolja, hogy 2002 és 2012 között a a szoftvermérnökök, illetve a hálózati mérnökök a legkeresettebb szakemberek között lesznek. A vállalat egy tavaly őszi elemzésében pedig azt állította, hogy középtávon az informatikai szakemberekből hiány lesz az Egyesült Államokban, többek között azért mert egyre kevesebb diák érdeklődik e terület iránt, vagyis az egyetemek nem képeznek elég informatikust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #5
    foleg amilyen hejjesirasom nekem van :)
  • Mike at home #4
    epp ma volt a radioban
    mehetunk peknne, acsnak, CNC esztergaluosnak
    ezekbol van hiany ugyanis
    jlenleg annyi jogaszt kepeznek ahany ugyved praktizal az orszagban illetve a kozgazdaszok is sokan vannak

    (mar ha ezek az adatok igazak)
  • lpmorpheus #3
    Mi is.
  • Cleawer #2
    nyugodj meg ,nem...
    brain-drain ,mi csak igy tanultuk.
    A II.vh közben/után is igy volt
  • mrzed001 #1
    "az Egyesült Államokban, többek között azért mert egyre kevesebb diák érdeklődik e terület iránt, vagyis az egyetemek nem képeznek elég informatikust. "

    És ismét beindul A NAGY Amerikai ELMEELSZÍVÓ szerkezet. Ők túl h.lyék, hogy fejlesszenek, de ők vezetik az importált zseniális fejlesztőket.
    Csak nekem tűnik ez olyan furinak ?