CW Számítástechnika

4 gigabites adatátviteli sebességű merevlemezek

A Hitachi a következő hónapban megkezdi az első olyan merevlemezek felhalmozását, melyek támogatják a 4 gigabit/másodperces száloptikás csatolói szabványt - jelentette be a cég a mai napon.

Az Ultrastar 15K147 típusú meghajtó kezdetben minta-mennyiségekben már júniustól a rendszer-gyártók rendelkezésére fog állni - mondta el Sam Sawyer, a HGST terméktervezési- és stratégiai részlegének fő-tanácsadója. A lemezek - és azoknak egy Serial Attached SCSI (vagy SAS) tömeggyártás júliustól fog megkezdődni. A HGST (Hitachi Global Storage Technologies) már kiadott egy Ultra320 SCSI csatolójú meghajtót - az Ultrastar 15K147-t, és a két új meghajtó specifikációja sokban hasonlít egymásra. Három kapacitással lesznek kaphatók: 147GB-os, 73GB-os és 36GB-os kivitelben. A három meghajtó átlagos elérési ideje 3,7, 3,6, illetve 3,3 ms.

A gyorsabb száloptikás meghajtó bejelentése akkor érkezik, mikor az ipar éppen megkezdte az átállást az 1Gbps átviteli sebességű száloptikás interfészekről a 2Gbps sebességűekre - véli Jim Porter, a Disk/Trend meghajtó-piackutató cég elnöke. Ő arra számít, hogy a HGST vetélytársai követni fogják a vállalatot saját meghajtóikkal, amelyek mind a csúcsteljesítményű merevlemez-egységeket igénylő alkalmazásokat célozzák meg.

"Ezek csupán töredékét képezik a szerver-alkalmazásoknak, de ennél a 'kissebbségnél' van szükség igazán ilyen sebességekre." - mondta Porter. "De bármilyen alkalmazásnál jól jöhetnek, ahol sok ember rengeteg munkaállomásról csatlakozik be egyetlen szerverre egy időben." Porter példaként egy légitársaság rendszerét hozta fel, ahol a járatok indulása előtt közvetlenül betetőzik a bejelentkezések és a helyfoglalások száma.

A gyorsabb, 4Gbs-s interfészek visszafelé kompatibilisek az 1Gbps és 2Gbps sebességű száloptikás meghajtókkal. A HGST szerint jelenleg incsen nagy igény a gyorsabb csatolójú meghajtók iránt, azonban Sawyer szerint az, hogy már most elérhetővé teszik, lehetőséget ad a rendszer-tervezőknek, hogy felkészülhessenek az új meghajtók év végén kezdődő tömeges megjelenésre. Az SAS-modellt a tárolóegységekben és a penge-szerverekben történő felhasználásra szánják. Az SAS egyik legnagyobb előnye az, hogy a szokványos Serial ATA meghajtók csatlakozóit használja, így könnyen vegyíthetők a nagyobb kapacitású SAS- és SATA meghajtók egyetlen rendszeren belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Robeast #2
    Jaj, te szegény? Hogy bírod?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    Ó, akkor megvan milyet veszek. Nemsokára úgyis kifutok a kicsit több mint fél terából :/