CW Számítástechnika

Új 100 GB-os noteszgép-merevlemezek

A Hitachi Global Storage Technologies (HGST) és a Fujitsu megkezdték új noteszgép-merevlemezeik szállítását, amelyek nagyobb kapacitást és megnövelt teljesítményt kínálnak az előző modelleknél.

A Hitachi Travelstar 7K100, valamint a Fujitsu MHV2100BH típusú meghajtói 2,5"-es kivitelben 100GB-os maximális kapacitással kaphatóak. A Hitachi új meghajtói a gyártó második generációs notesz-lemezegységeit reprezentálják, melyek tányérjai 7200 rpm (fordulat/perc) sebességgel forognak. Ez jelentősen nagyobb - az asztali gépekben található egységekhez hasonló - üzemi sebességet eredményez, mint a legtöbb noteszgépben található merevlemezek, amelyek 5400 fordulat/perc sebességgel forognak. A gyorsabb forgási sebesség nagyobb adatátvitelt is jelent egyben: a Hitachi mérése szerint a meghajtói 25 százalékkal gyorsabbak az 5400 rpm forgási sebességű meghajtók.

"Az új meghajtók számos újítást tartalmaznak a válallat első-generációs 7200 rpm sebességű meghajtóihoz képest" - véli John Osterhout, a San Jose-i merevlemez-gyártó cég marketing-igazgatója. "A nagyobb adatsűrűségnek köszönhetően körülbelül 25 százalékkal nagyobb olvasási sebességgel rendelkeznek, az ütközési ellenállásuk pedig 200 g-ről 300 g-re emelkedett. Ezen felül csendesebbek is."

A Hitachi thaiföldi gyárában már korábban megkezdték az új egységek sorozatgyártását és már meg is kezdték a leszállítását az olyan gyártókhoz, mint a Dell, amely az Inspiron XPS Gen 2 rendszerében hasznosítja azokat. A Dell weboldalán opcióként szerepel a 100 gigabájtos merevlemez, azonban nincsenek feltüntetve a gyártó és a teljesítmény adatok. Az új meghajtók normál- és Serial ATA csatlakozási lehetőséggel kaphatók. A Fujitsu új MHV2100BH típusú meghajtója 5400 rpm forgási sebességű, és 40-100 gigabájtos kivitelben kapható; Serial ATA csatolóval került tömeggyártásba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #1
    A sebesség nem lehet gyorsabb v. lassabb, csak nagyobb vagy kisebb (maga az eszköz gyorsabb). Ciki, hogy a CW ilyen újságírókat alkalmaz.