SG.hu

Új merevlemezeket mutatott be a Samsung

A Samsung bemutatta új SpinPoint P120 merevlemez termékcsaládját. A hamarosan Magyarországon is kapható család már SATA II-támogatással rendelkezik.

A SpinPoint P120 tagjai 3,5 inches merevlemez-meghajtók, amelyeket 125 GB formattált kapacitású lemezzel és 8 MB on-board puffertárral alakítottak ki. Sebességük percenként 7200 fordulat. A termékcsalád maximális tárolási kapacitása 250 GB. Mindegyik típusban megtalálhatók a vállalat szabadalmaztatott technológiái, a SilentSeek, a NoiseGuard és az ImpacGuard, melyek nemcsak a lemeztányér forgásából és a fejmozgásnál keletkező zajokat küszöbölik ki, de mechanikai védelmet is biztosítanak az esetleges rázkódások ellen.


Magyarországon két, a termékcsaládhoz tartozó modell kerül a boltokba. Az egyik az SP2014N modell, amely a P120 PATA interfészes változata, a másik pedig az SP2004C SATA változata, mely az újgenerációs SATA II interfészt is támogatja, így adatátviteli sebessége eléri a 300 MB/s-ot. A SATA II interfész Native Command Queuing (NCQ) elnevezésű, intelligens rendszere fontossági sorrendbe állítja az egy időben megkapott utasításokat, és prioritásuk szerint hajtja végre azokat. A rangsorolási folyamat a gyártó szerint növeli a meghajtó teljesítményét.

A Samsung másik merevlemez-újdonsága a 2,5"-os SpinPoint M40S, amely főleg hordozható számítógépekhez készült. A szintén két változatban forgalmazott meghajtó percenként 5400 fordulattal forgatja a 40 GB formattált kapacitású lemezeket. Maximális tárolási kapacitása 80 GB, és szintén 8 megabájtnyi gyorsítótárat kapott. PATA-interfészes változata 100 MB/s, míg a SATA-s 150 MB/s adatátviteli sebességgel dolgozik. Az M40S tipusú meghajtók teljesítményét szintén az NCQ-rendszer erősíti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #8
    Azért az az NCQ nem rossz dolog, nem kis részben hozzájárult az SCSI sebességéhez, hogy ott rég óta van hasonló. Tulajdonképpen ciki, hogy eddig itt nem volt ilyen, és sokkal többet jár a fej őrült módjára össze-vissza feleslegesen.
  • Tetsuo #7
    Előremutatni én is tudok, azért nem veszek új rendszert..
  • Kis-Bob #6
    Vitatkozhatunk a gyorsaságán (SATA I), de szerintem praktikusabb volt, másrészt volt előremutatás a technológiájában.
  • dez #5
    És a PCI-E-vel?
  • dez #4
    Mi a baj a sata-1-el? Abból nem létezik NCQ-s?
  • IMYke2.0.0.0 #3
    Mégis sokan vettek belőle!
    Én szerencsére nem.
    Amúgy, ez lesz a helyzet a PCI-E -vel is.
    Nem adok 2 évet és jön a nagy mennyiségben gyártott PCI-E 2...

    ===============================
    .:i2k:. melóból:
  • arty #2
    igen, az nforce4 ultra chipesek már támogatják :)

    a sata-I. csak egy szerencsére mellőzhető marhaság volt sztem ...
  • Wilddog #1
    Hmmm... létezik már SATA II-es alaplap? :)