CW Számítástechnika

A Seagate is merőleges adatrögzítésre vált

A Toshiba és más egyéb gyártók után a Seagate is merőleges rögzítési technológiájú merevlemezek kifejlesztésébe kezdett, és részt kíván venni az új technológiára épülő merevlemezek első kibocsátási hullámában - jelentette be a gyártó a mai napon.

Ezzel a bejelentés a harmadik nagyobb tárolóegység-gyártó felsorakozását az új technológia mellé, amely jelentősen megnövelheti a jövő merevlemezeinek kapacitását. A meghajtók mágnesesen töltött részecskék segítségével tárolják az adatokat (biteket), amelyek a hagyományos, ma használatos merevlemezekben a lemez felületével párhuzamosan helyezkednek el. A merőleges meghajtókban a bitek a felületre merőlegesek, így kevesebb helyet foglalnak, nagyobb sűrűségű elhelyezést téve lehetővé a részecskék számára. Az ilyen új meghajtók súlyra és sebességre közel azonos paraméterekkel bírnak majd, mint a hagyományos merevlemez-egységek.

"Az éves bevételünk 8-10 százalékát kutatás és fejlesztési célokra fordítjuk, és már több éve invesztálunk a merőleges rögzítési technológiába" - nyilatkozta Randy Lee, a Seagate globális eladási stratégiai elnökhelyettese egy szerdai tokiói sajtótájékoztatón. "Az elsők között leszünk, akik átviszik ezt a technológiát a gyártásba" - tette hozzá. Lee nem közölt adatokat a vállalatának pontos gyártási tervéről, a Seagate akár már 2005 közepétől megjelentheti saját meghajtóit.

A Toshiba tavaly decemberben jelentette be, hogy első merőleges adatrögzítésű egységeit az április-júniusi szakaszban tervezi kibocsátani. A vállalat esetében a merevlemezek adatsűrűsége 37 százalékkal fogja meghaladni a vállalat jelenleg forgalmazott egységeiét. E hónap elején a Hitachi is jelezte, hogy belefogott merőleges adatrögzítésű minta-egységeinek tesztelésébe.

A Seagate által felkínált jelenlegi legnagyobb kapacitású külső, 3,5 hüvelykes tányérokkal szerelt merevlemez-egysége 400 GB tárolására képes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • woody #5
  • noss #4
    versenyképességük/életük helyett háttértárolók folyamatos kapacitásnövekedése
  • noss #3
    mármint nem ez a technológia a kamu, hanem hogy úgy tesznek, mintha a versenyképességük/életük múlna ezen az új technológián, holott már régen feltaláltak többféle hatékonyabb technológiát*, amik annyira megelőzték a korukat, hogy egyszerüen félnek alkalmazni őket. mert ugye csak lépésről lépésre haladva lehet jó alaposan és tartósan megnyúzni a kedves fogyasztókat...

    *: az egyik jelentősebbről már több mint 4 éve olvastam, tárkapacitása 10 terra körül volt, kalkulált előállítási költsége alacsonyabb, mérete pedig kisebb mint egy átlagos winyóé
  • Cat #2
    bizonyára kamu ha gyakorlatilag minden merevlemezgyártó be fogja vezetni
  • noss #1
    kamu, sokkal hatékonyabb eljárásokat találtak már fel többen is