SG.hu

1066 MHz-es buszsebességű alaplap az ASUS-tól

Az ASUS P5AD2-E Premium az 1066 MHz-es FSB-vel ellátott processzorokkal is együttműködik, és a legújabb, Intel 925XE alaplapi lapkakészletre épül.

Az ASUS P5AD2-E Premium egyedien gazdag felszereltséggel és számos exkluzív technológiával felszerelve készül. Az alaplapon a BIOS szintű finomhangolási lehetőségek száma jelentősen megnőtt: lehetőség nyílik egyes Prescott magos Intel Pentium 4 processzorok frekvenciaszorzójának átállítására és PCI Express grafikus kártyák sebességének növelésére is, ráadásul a HyperPath II technológiával kiegészített memóriavezérlő agresszíven alacsony időzítésekkel képes dolgozni, akár DDR-II 711 sebességgel vagy azon túl.

Az alaplap a legújabb Intel 925XE alaplapi lapkakészletre épül és a Socket 775 tokozású Intel processzorokat támogatja, kiemeltképpen a leggyorsabb, 1066 MHz buszsebességű Pentium 4-et. Az alaplapon megtalálhatók a sorozat többi tagjánál már megszokott intelligens (AI) proaktív funkciók, mint például az automatikus, terhelésfüggő teljesítménynövelés, fejlett vezetékes és könnyedén konfigurálható vezeték nélküli hálózati kapcsolatok, valamint az egyedi passzív kiegészítő hűtés.

Az alaplapon az északi hídnak nevezett lapka vezérli a processzor és memória közti kommunikációt. Az információ számos elemen halad át a két végpont között, ami időt igényel - ezeknek a rövid várakozásoknak az összességét nevezzük a processzor és memória közti késleltetésnek. A HyperPath 2 a gondos tervezésnek köszönhetően jelentősen lecsökkenti a késleltetéseket, ezért nő a memória alrendszer teljesítménye. Az Intel Performance Acceleration Technolgy (PAT, a 925X és 925XE lapkák extra funkciója) szimultán engedélyezésével az ASUS P5AD2-E Premium korábban elérhetetlen memóriaátviteli sebességekre képes.


Hivatalosan az Intel 925XE chipkészlet csak a DDR-II 400 és 533 memória-frekvenciákat támogatja. Azonban az ASUS mérnökeinek sikerült feltárni a platform rejtett tartalékait, így akár DDR-II 711 sebesség is elérhető. A magasabb memória frekvenciák támogatása különösen fontos a processzorok maximális potenciáljának kiaknázásához. A PEG (PCI Express Graphics) Link már BIOS-szinten a felhasználó kezébe adja a grafikus kártyájának precíz beállítási lehetőségeit. Korábban csupán szoftveres úton lehetett a videokártyákat gyorsabb működésre bírni, mostantól azonban egyszerűen és a szoftveres korlátok nélkül nyílik lehetőség csúcsra járatni a grafikus alrendszert. A PEG Link képes automatikusan is működni, felismerve a konfigurációt és annak megfelelően állítva be a paramétereket, hogy a felhasználó csak a végeredményt csodálhassa: a kiemelkedő és elragadó 3D teljesítményt.

A rendszerüket csúcsra járató túlhajtók kezét régóta megköti a processzorok gyári beállítású, megváltoztathatatlan frekvenciaszorzója. Az ASUS most egyes Prescott magra épülő Intel Pentium 4 processzoroknál lehetővé teszi a szorzó csökkentését, így jelentősen több lehetőség nyílik a maximális potenciál kiaknázására, hiszen így egy alacsonyabb szorzó választásával még tovább emelhető a rendszerbusz sebessége, ami köztudottan előnyös hatással van az összteljesítményre.

A Stack Cool egy második nyáklap alaplap aljára integrálását jelenti, hogy a fontosabb alkatrészek hőterhelése egyenletesebb legyen, így a tápellátást szolgáló alkatrészek csúcshőmérséklete akár 10 °C-kal is csökkenhet. A csendes és meghibásodást kizáró passzív hűtési megoldás magasabb sebességek elérését teszik lehetővé, elősegíti a stabilitást és a rendszer élettartamára nézve is előnyös hatása van. Az AI NOS technológia intelligensen érzékeli a rendszer kihasználtságát, és automatikusan megemeli a processzor órajelét, amikor a legnagyobb szükség van rá. A csúcsra járatás teljességgel kontrollált és biztonságos keretek között történik, amit a hasonló megoldásoknál pontosabb, teljesítményfelvételt megfigyelő szabályozó mechanizmus is elősegít.

A korábban bonyolult vezeték nélküli hálózat konfigurálás az integrált WiFi-g rendszernek köszönhetően néhány kattintásra egyszerűsödött. A szoftveres access point funkcióval más eszközök is csatlakozhatnak a számítógéphez, akár 54 Mbit/sec maximális adatátviteli sebességgel. A hálózati problémák jelentős részét kábelezési hibák okozzák Az ASUS AI NET2 távolról képes pontos hibajelzést adni, 100 méteren belül méteres pontossággal. Használata rendkívül egyszerű, még az operációs rendszer indulása előtt elérhető.

Az alaplapon még kiemelendő a dupla PCIe Gigabit LAN csatlkozás és a tripla RAID funkció (4 db ATA133-as és 8 db SATA csatlakozó, illetve RAID5-támogatás).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!