Gyurkity Péter

A Computexen mutatkozik be a VIA olcsó PC-je

A tajvani cég szerint a hagyományos személyi számítógépek nem megfelelők a fejlődő és leszakadóban lévő régiók felzárkóztatására, ezért saját koncepció alapján olcsó, mindössze 250 dolláros PC piacra dobását tervezik.

A Terra PC - a latin "Föld" szóból - a globális összefogás szükségességét hivatott jelképezni, és a szegényebb országok helyzetének javítását célozza meg. A vállalat terveiről Ravi Pradhan, a VIA indiai részlegének vezetője nyilatkozott a CNET internetes híroldal munkatársának, aki elárulta, hogy az olcsó, átszámítva mintegy 45 ezer forintba kerülő PC a Computex kiállításon mutatkozik be a nagyközönség előtt, és legkorábban szeptemberben, illetve októberben kerülhet a boltokba.

Elmondása szerint a koncepció a költséghatékonyságra épül, és e cél megvalósítása érdekében több szempontból az olcsóbb megoldások mellett döntöttek. Példaként említette, hogy az operációs rendszer, illetve a fontosabb alkalmazások flash memória chipen foglalnak helyet, míg a merevlemez elsősorban a további programok, valamint zenei és képi anyagok tárolásában segédkezik. A vállalat szerint ily módon nagyban csökkenthető a vírusok és egyéb kártevők jelentette veszély, igaz, némileg bonyolultabbá válik a szoftverek frissítése.

"Célunk, hogy a lehető legközelebb kerüljünk a tökéletes megoldáshoz, de nem küszöbölhetünk ki minden potenciális kényelmetlenséget" - jelentette ki Pradhan. Hozzátette, hogy a Terra PC Linux operációs rendszert futtat majd, de szóba jöhet a Windows néhány korábbi verziója is, amelyeket hosszú éveken keresztül teszteltek, és nagyjából mentesek a programhibáktól. A rendszer felépítéséről annyit tudhattunk meg, hogy a Terra PC egy régebbi 1 GHz-es VIA chipre épül, 128 MB memóriát tartalmaz, valamint egy kisebb méretű merevlemezt - a konfigurációhoz viszont monitor is jár, ami lényegesen kedvezőbbé teszi az árat.

A hagyományos személyi számítógépek olcsósága ugyanakkor némileg megkérdőjelezi a Terra PC létjogosultságát: a belépő szintű konfigurációk manapság már 300 dollár alatt elérhetők, sőt egyes országokban a 250 dollárt sem haladják meg. Az elmúlt hónapokban itthon is egyre lejjebb szorult az áruk, és ma már akár 55-60 ezer forintos áron szert tehetünk egy vadonatúj konfigurációra - igaz, monitor nélkül. Kérdéses tehát, hogy a VIA megoldása mennyiben lesz korszakalkotó, ha a megszokott alkatrészekből is összeállíthatunk hasonló árszínvonalú konfigurációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #12
    En aztan anti win vagyok, de azt nem ertem, hogy ezt a gepet megveszi valaki, valoszinuleg csak linuxszal lesz ilyen olcso, alig van benne RAM, 1GHz-es proci, gondolom a video sem lesz nagy szam, akkor meg minek az egesz? A legtobben Win-t akarnak futtatni, es ezen allitolag macera az OS update... Rengetegen valnanak meg ennel sokkal durvabb konfigjuktol ennyi penzert...
  • asysoft #11
    "a Terra PC Linux operációs rendszert futtat majd, de szóba jöhet a Windows néhány korábbi verziója is"
    Szerintem egyértelműen Linux, a költségek alacsonytartása végett...
  • asysoft #10
    Win2k rulez. Sztem is jó OS, csak kicsit sokáig bootol, meg az XP jobban kezeli a memóriát...
  • Zedas #9
    Ha egybeépítenék a monitorral, és tényleg ennyiért adnák, akkor valóban nagyon nagy létjogosultsága lenne.
  • jefferson83 #8
    Dehogynem,a kihajtogatós fajtába
  • dez #7
    "és ma már akár 55-60 ezer forintos áron szert tehetünk egy vadonatúj konfigurációra - igaz, monitor nélkül."

    5e-ért is, igaz, csak a házat kapjuk meg. :P
  • Supremo #6
    Az viszont nem rossz, hogy flash memóba teszik az oprendszert... Érdekes...
  • Zoldalma #5
    Jah, kar h Adobe kiadott programokat amik WinXPt kovetelnek meg. Nem ertem miert nem lehet W2k-n futtatni.
  • bertino #4
    és sztem a legjobb is az összes közül
  • k0zi #3
    Persze atomstabil :)))
    Azért van hozzá annyi service pack :D
    Ha én egyetemen ilyen atomstabil programot adnék le laboron, akkora egyest kapnék hogy nem férne az indexbe.