Gyurkity Péter

Már külön is kapható az SLI-híd

A hét elején különleges termék bukkant fel egyes japán szaküzletekben: a VGA Bridge néven forgalmazott eszköz valójában egy SLI-híd, amelynek segítségével SLI-vé alakíthatjuk nForce 4 Ultra alaplapunkat.

A szakemberek szerint a termék megjelenése nem véletlen, az utóbbi időben ugyanis számos olyan nForce 4 Ultra alaplap került forgalomba, amelyeket két azonos PCI Express x16, vagy egy PCI Express x16 és egy PCI Express x4 csatlakozóval láttak el a gyártók. A hírek szerint ezen alaplapokon is használhatunk egyszerre két grafikus kártyát, ehhez azonban természetesen egy SLI-hídra van szükség. Az Nvidia azonban mindent megtesz az ilyen módosítások korlátozása érdekében, ezért nem csoda, hogy egyik alaplapgyártó sem erősítette meg ezt a híresztelést.


Erre a problémára kínál megoldást - az Nvidia nem kis bánatára - a VGA Bridge, amelynek segítségével teljes értékű nForce 4 SLI alaplapot varázsolhatunk egyes nForce 4 Ultra alaplapokból. A termék különálló csomagolásban kapható, és semmilyen utalást nem találunk arra nézve, hogy az apró eszköznek bármilyen köze lenne az SLI technológiához - egyes értesülések szerint maga az elnevezés is azt a célt szolgálja, hogy elkerüljék az Nvidia ellenlépését.


A kártya hosszából ítélve csak azokon az alaplapokon használható, amelyeken mindössze egyetlen egy csatlakozó található a két PCI Express x16 csatoló között. A legtöbb gyártónál ez így is van - általában egy PCI Express x1 bővítőhelyet találunk a két grafikus kártya befogadására szolgáló csatlakozó között -, de az ASUS például úgy döntött, hogy két csatolót iktat be, így ezeknél az alaplapoknál egyelőre nem használható a VGA Bridge.


A híd hátsó oldalán láthatjuk, hogy tajvani termékről van szó, de azt eddig nem sikerült kideríteni, hogy a rendkívül hasznos eszköz melyik gyártó üzemében készült. A szigetországban igen kedvező, mindössze 10 dolláros áron kaphatjuk meg a terméket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #10
    egyet tippelhetsz: nf ultra cseréje slis nf-ra az mani, mégpedig sok. tíz ilyen kis "olcsó" alaplap eladása szerintem bmelyik hw bolteladó szívét megdobogtatná, de a 10 dolcsis kütyüből mennyit részesedik az nv? <duplaunderline>semmennyit</duplaunderline> és ez fáj nekik
  • dez #9
    De de. Az SLI-s chipsetet drágábban adja az Nvidia. Namost két eset lehet: 1. egyes alaplapokra ezt a chipsetet rakták az Ultra helyett valamilyen okból (talán erre utal a cikkben írt "egyes nForce 4 Ultra alaplapokból"), 2. Az Ultra is támogatja az SLI-t. (Vagy ha papíron csak ennyivel tud többet az SLI-s, akkor nincs is ilyen, csak alap és Ultra.)
  • dez #8
    Nyilván csak azokkal működik, amiken van hozzá kimenet (6600GT, 6800GT/Ultra).
  • dez #7
    Mert?
  • [HUN]PAStheLoD #6
    valljuk be , korán van , tudtommal kell SLI képes kártya is hozzá .. tehát 6600 -tól fölfele asszem, de 6800 GT tuti támogatja .. most lehet, hogy ha veszel 2 ilyen kártyát , akkor olcsóbban kijössz , mintha vennél egy SLI pekket .. de nemhiszem hogy ezen fogsz spórolni.. ha viszont nem kell hozzá 2 ilyen über vga kártya, akkor kezd értelmet nyerni a dolog , de erről semmi info nincs a cikkben, első olvasásra legalábbis :]
  • Andris #5
    10 dolcsi??? Asszem nekiállok én is ilyen vackokat gyártani... már le is koppintottam a "kapcsolási rajzát" a képről. :)
  • arty #4
    semmi... ahogyan az SLI-nek sincs ;)
  • asysoft #3
    Ezt most nem egészen értem. Nem a grafikus kártyához adják az adaptert, hanem az alaplapokhoz? Ha így van (márpedig az ASUS eltérő alaplap designja miatt ezt valószínűsítem...), akkor egy "nem hivatalos" SLI-alaplap eddig semmit sem ért, mivel nem volt SLI-híd? Ha meg volt, akkor ennek mi értelme?:D
  • The Termentor #2
    mer az olcsobbat veszik meg az emberek, mivel ugyanazt tudja.
    vagy nem?
  • Sliders #1
    Nvidiának miért fáj h ez van. Olyan fura h ezeknek a franko kis megoldásoknak anagyok nem örülnek. ejnye