Berta Sándor

Masszív adatgyűjtéssel gyorsít a Google

Az új szolgáltatás neve Web Accelerator lett. A Google tájékoztatása szerint a weboldalak betöltése azonban csak a szélessávú internet-hozzáféréssel rendelkező felhasználók számítógépein gyorsul fel érzékelhetően.

A módszer lényege, hogy a vállalat megpróbálja optimalizálni és felgyorsítani az internetes oldalak betöltődését. Az Internet Explorer és a Firefox online böngészőket használó internetezők a Web Acceleratorhoz egy beépülő modul (plug-in) formájában juthatnak hozzá. Az alkalmazás egyelőre csak a különböző Windows operációs rendszerek alatt használható.

A program működése ugyanakkor számos aggályt vet fel. A Web Accelerator ugyanis megjegyzi és kiértékeli a felhasználók egérmozgásait és így a szoftver részét képező algoritmusok olyan internetes oldalakat hívnak elő a Google szerverére, amelyek leginkább az illető személy érdeklődési körének megfelelő tartalmak vannak. Mindez pedig még az előtt történik, hogy az adott személy egy linkre klikkelne.

A beépített gyorsítótár biztosítja, hogy a gyakran előhívott oldalakat a rendszer eltárolja és kérésre azok aktuális változata válik előhívhatóvá. Az alkalmazás képes együttműködni az internetes böngészők gyorsítótárával is. Egy beépített számláló mutatja, hogy az illető a program alkalmazása óta mennyi időt spórolt meg. A SearchEngineWatch nevű internetes portál adatai szerint a megtakarított idő akár egy óra is lehet.

Az adatvédelmi szakemberek szerint azonban a Web Accelerator munkamódszere könnyen alkalmassá válhat, hogy kiértékeljék az adott személy(ek) böngészési, keresési szokásait. Ez viszont Kurt Opsahl, az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű civil szervezet ügyvédje szerint beavatkozás az internetezők magánszférájába. Ezt elismerte Marissa Mayer, a Google szóvivője is, ugyanakkor közölte, ők ezt maximum arra használják, hogy célzott reklámokat helyezhessenek el, mindenkinek az őt érdeklő tartalmakkal, de jelenleg még semmilyen formában sem tervezik a felhasználói szokások kiértékelését.

A Heise internetes oldal információi szerint a Web Accelerator bétatesztelése egyelőre Európára és Észak-Amerikára korlátozódik. A licencfeltételek szerint a program nem üzleti célokra ingyenesen felhasználható. Üröm az örömben ugyanakkor, hogy a kétségkívül hasznos alkalmazás jelenleg csak a nagy sávszélességű internet-eléréssel rendelkező internetezők számítógépein képes böngészési időt megspórolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shep #24
    Hehe

    Thank you for your
    interest in Google Web Accelerator.
    We have currently reached our
    maximum capacity of users and
    are actively working to increase
    the number of users we can support.
  • kev #23
    Ez egy nagy kémprogram..
  • Felfedező #22
    Na én aszzem "fájó búcsút" veszek a cuccostól... néhány java-s oldalnál, meg fórumnál nagyon bakavart... remélem az csak a beta állapotnak tudható be majd késöbb visszatérek rá ha már kiforrott állapotban lesz...
  • Cat #21
    itt nem is az egyén az érdekes, hanem a statisztika
    ha tudják hogy soktiz, sok százezer ember mit akar, mit keres, mire vágyik, akkor a következő szolgáltatás amit kitalálnak az lesz, ami ezeket az igényeket kielégíti
    nagy hatalmat jelent, de szerencsére egy kereskedelmi vállalkozásnak nem az egyén a fontos, hanem a tömeg
  • Flashy #20
    ugyanaz mint a többi google szolgáltatás. gmail, web accelerator, search history, mind egy-egy hasznos feature, amivel házhoz visszük nekik a statisztikát a szokásainkról. nagyon jó ötletek ilyen szempontból. de ezt nem is titkolják, nem kötelező használni, de pl aki vállalja hogy minden emailjét örökre archiválhatják, az kap is érte cserébe szolgáltatásokat. lehet választani. én egyiket sem használom, bár nem hiszem hogy titkos dolgokat tudnának meg rólam.
  • h4x0r #19
    Ha regi a geped, akkor szerintem Linux. De nem akarlak eroltetni :-)
  • Valentino #18
    Miért? Hogy felvételiztetik az új munkatársakat?
  • TeszteloPontHu #17
    A Naviscope-ot már nem fejlesztik, de most is használható. Szokásokat ugyan nem lehet megadni, de pl. nagyon jól látható, hogy miket kér le a böngésző, és egy aranyos kis trójait még letöltés közben le lehet állítani. Én a szélessáv ellenére ma is használom.
  • Sil78 #16
    Nem, Win98. Ennyit bír a gépem. Cserére meg mostanában sajna nincs kilátás.

    Mondjuk némi prefetch-et a Firefox is csinál alapból, de nem minden linket, csak amelyikeknél van rá utalás (pl a link tag-eket, meg ilyesmi).
  • maozedong #15
    azon nincs hálózati támogatás :)