Gyurkity Péter

Már nem a Microsoft a támadások fő célpontja

A SANS Institute tanulmánya szerint az internetes bűnözők növekvő mértékben fordulnak a vírusirtók, a vállalati szoftverek és médialejátszók felé, és a Microsoft kezd kibújni a legfőbb célpont szerepe alól.

Az első negyedévről szóló tanulmány kiemeli, hogy az év első napjától számítva eddig mintegy 600 új biztonsági rés került napvilágra, és ebből körülbelül 20 került a legveszélyesebb kategóriába. Ezt a besorolást azzal érdemelték ki, hogy a szoftverfejlesztők által kiadott javítások ellenére továbbra is segítséget nyújtanak a támadóknak, is viszonylag nagy számú, internetes kapcsolattal rendelkező számítógépen jelenthetnek problémát.

A tanulmány szerint - amely a nonprofit szervezet által összeállított legfrissebb Top20-as listán alapul - az online bűnözők figyelme az operációs rendszerek biztonsági rései helyett egyre inkább a különböző vállalati szoftverek, valamint a médialejátszók sebezhetőségei felé fordul, ezért nem szabad megfeledkeznünk ezen szoftverek frissítéséről sem.

"Az operációs rendszerek esetében manapság gyorsabban megtalálják a biztonsági réseket, és azok javításait, így ez a terület kevésbé kecsegtet sikerrel a hackerek számára" - jelentette ki Alan Paller, a SANS vezérigazgatója egy interjúban. Hozzátette, hogy ebben nagy szerepet játszik az a tény, hogy egyre többen engedélyezik az operációs rendszer automatikus frissítését, de legalábbis naprakész információval rendelkeznek a letölthető frissítésekről.

Bár az eddigi gyakorlatnak megfelelően a Microsoft termékei továbbra is népszerű célpontnak számítanak, a listán előkelő helyezést kaptak az Oracle, illetve a Computer Associates szoftverei, valamint a médialejátszók, mint például a RealPlayer, a Winamp és az iTunes. A vírusirtók szintén elsőrangú célponttá léptek elő: az elmúlt negyedévben a Symantec, az F-Secure, a TrendMicro, valamint a McAfee termékei is támadhatónak bizonyultak, ami arra figyelmeztet, hogy a vírusirtóval védett gépek is veszélyben foroghatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)