Berta Sándor

2007-től évente egymilliárd euró jut biztonsági projektekre

Az Európai Unió 7. Keretprogramjának keretében biztonsági kutatások címszó alatt számos cég támogatásokhoz juthat, és az összeg az európai hálózatok biztonságának növelésére is fordítható lesz.

Az új keretprogramról számos európai uniós tagországban tájékoztatták a cégeket. Bécsben például az ipari minisztérium, az Osztrák Gazdasági Kamara és a Kutatástámogatási Társaság (FFG) nevű civil szervezet nyílt napot tartottak, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a program kínálta lehetőségekkel. A biztonsági kutatások nevű területbe elég sok minden tartozik, így például az atomreaktorok biztonságától kezdve a terrortámadások elleni valós életbeni és online védekezésen át egészen a számítástechnikai hálózatokig.

Az Európai Unió 7. Keretprogramja 2007 és 2010 között tart majd, az előkészületek máris gőzerővel tartanak. Mint azt Evelina Santa, az FFG képviselője az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, a biztonság témakörben már eddig is 15 millió eurót költött az EU. Az új alprogram főbb területei a határokon túlnyúló problémák és ezek megoldásai lesznek. Ilyenek például a hálózati rendszerek védelme, az IT biztonság vagy a kiberbűnözés. További érintett területek lehetnek a katasztrófák krízismenedzsment rendszerei vagy a terrorizmus elleni harcban használható készülékek és szoftverek.

S hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Amennyiben például kifejleszt valaki egy egyedi víruskereső szoftvert vagy technológiát, vagy egy kémprogramok elleni alkalmazást, úgy 2007-től már pályázhat támogatásért az Európai Uniónál. Azonban ezúttal is igaz, hogy az Unió főleg egyedi ötleteket támogat, tehát például egy csak Ausztriában használható, a helyi viszonyokra kifejlesztett számítógépes lavina-előrejelző rendszer készítői nem biztos, hogy sikerrel fognak pályázni Brüsszelben.

Az azonban biztató, hogy az új alprogramnak köszönhetően számos területen (vírusok, hackerek és kémprogramok elleni védelem, szoftverfejlesztés stb.) az eddiginél jóval nagyobb, szorosabb lehet az együttműködés az európai uniós állampolgárok és a cégek között. Egy közös fejlesztésű, az EU által is támogatott szoftver készítői pedig jóval nagyobb lehetőségekkel számolhatnak a világpiacon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!