Gyurkity Péter

Továbbra is a Samsung a vezető memóriagyártó

A tavalyi évben ismét a Samsung Electronics bizonyult a világ legnagyobb DRAM-gyártójának, sőt, az egy évvel azelőtti állapothoz képest a vállalat még tovább növelte piaci részesedését.

A Samsung újabb jelentős sikerével egy időben a Micron és az Infineon továbbra sem tudták jelentősen maguk mögött hagyni ázsiai riválisaikat, de már az is sikernek számít, hogy tartani tudták korábbi pozíciójukat. A DRAM piac egészében véve 61 százalékkal nőtt 2004-ben, és a gyártó vállalatok összesen 26,8 milliárd dolláros bevételre tettek szert.

A nagyvállalatok jelentőségét mutatja, hogy a nyolc legnagyobb gyártó közel öten még ennél is nagyobb ütemben növelték szállításaikat, és mindössze hárman maradtak az átlagos növekedési ráta alatt. A piacot vezető Samsung 66 százalékkal növelte forgalmát, és minden adatot összevetve kiderül, hogy 8,3 milliárd dollárt hajtott be, ami 31 százalékos piaci részesedést jelent. A vállalat nagyrészt annak köszönheti a sikert, hogy 2003 után ismét a DRAM üzletágra összpontosított, és valamivel kevesebb figyelmet fordított a flash memóriák piacára. A Samsung tehát a piac abszolút vezetőjeként léphet be a DDR2 memóriák korába, és az új generáció elterjedésével még nagyobb bevételre tehet szert.

Az IC Insights felmérése szerint a Hynix igen erős pozíciót harcolt ki Kínában és a környező ázsiai országokban. A vállalat ebben a régióban jelentős mértékben növelte a szállításokat, így viszonylag könnyedén túltette magát az európai kormányok, valamint az Egyesült Államok által 2003-ban életbe léptetett rendelkezéseken. A Micron, az Infineon, valamint a Nanya növekedése jóval az átlag alatt maradt, míg a kevésbé ismert, vagy kisebb piaci részesedéssel rendelkező vállalatok, mint például a Powerchip Semiconductor, az Elpida és a ProMOS 159, 119, illetve 80 százalékos növekedésről számoltak be.

A felmérés kiemeli, hogy az Egyesült Államok, Európa és Japán már csak 1-1 vezető gyártónak (Micron, Infineon és Elpida) adnak otthont, míg a két dél-koreai vállalat (a Samsung és a Hynix) a piac 46 százalékát uralja, és feltörekvőben vannak a tajvani gyártók is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!