JohnnyCage

Jelentős beruházásokra készülnek a DRAM gyártók

A memóriagyártók úgy vélik, a jelenlegi mélyponti helyzetből csak komoly fejlesztésekkel, és a beruházási keret jelentős növelésével lehet kilábalni.

A DRAM gyártó társaságok 2003-ban ezért sokkal nagyobb mértékben növelik éves tőkeberuházásaikat, mint az IT ipar többi képviselője. Bár a memóriagyártók többsége továbbra is óriási veszteséget termel, a cégek éves költségvetése 2003-ban átlagosan 25 százalékkal fog növekedni az idei évhez képest. Az ipar egészére ezzel szemben várhatóan alig 4 százalékos költségvetésbeli növekedés lesz jellemző, közölte Nam Kim, az El Segundo-i (Kalifornia) központú iSuppli Corp. piackutató cég egyik elemzője.

A memóriagyártók beruházásai hozzávetőleg a teljes félvezetőipari beruházások negyedét fogják kitenni a jövő évben, mondta Steve Pelayo, a San Francisco-i Morgan Stanley & Co. elemzője. A szakértők azonban fontosnak tartják megjegyezni, hogy amennyiben a jövő évi beruházások érik el a várt eredményt, a társaságok jelentősen visszacsökkenthetik költségvetési keretüket.

A legnagyobb DRAM gyártóként ismert dél-koreai Samsung Electronics az idei 1,9 milliárd dollárról 2,5 milliárd dollárra kívánja növelni memória üzletágának jövő évi költségvetési keretét. Az Infineon Technologies 55 százalékkal, hozzávetőleg 1 milliárd dollárra emeli 2003-as memóriaipari költségvetési keretét, amelynek jelentős része a 300 mm-es alapanyagok bevezetésére fog irányulni.

- Úgy véljük, az Infineon jelentős beruházási kerete arról árulkodik, hogy a társaság a piacvezető Samsunggal kíván szembe szállni a 300 mm-es szegmensben - mondta James Covello, a Goldman Sachs & Co. elemzője.

A Micron Technology mintegy 11 százalékos növekedést tervez jövő évi költségvetésében, ami azonban szintén 1 milliárd dollár körüli összeget fog jelenteni. A társaság elsődleges célja a 130 nm-es csíkszélességű chipgyártási eljárásra való átállás befejezése, és az első 110 nm-es gyártósorok üzembe helyezése.

A japán Elpida Memory 50 százalékkal növeli költégvetési keretét 2003-ban, amely így eléri a 600 millió dollárt. A Hitachi és NEC cégek közösvállalata a jövő évben beindítja első 300 nm-es DRAM gyárát, amely Hiroshimában épül. A Nanya Technology szóvivője szerint a társaság jelentősen növeli költségvetési keretét a jövő évben, és tovább bővíti az Infineonnal folytatott együttműködését is.

A Semiconductor Industry Association előjelzése szerint a DRAM ipar összbevétele 2003-ban eléri a 20 milliárd dollárt, amely 35 százalékos növekedést jelentene. 2004-ben ez a bevétel további 43 százalékkal, évi 29 milliárd dollárra emelkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!