JohnnyCage

Feloszlik az Advanced DRAM Technology

Három évi fejlesztőmunka után a közeljövőben várhatóan feloszlik az Intel által vezetett Advanced DRAM Technology (ADT) konzorcium, amely a jövő memória technológiáinak kifejlesztésével foglalkozott.

Az Advanced DRAM Technology konzorcium 2000 januárjában alapult, célja pedig az olcsó, ugyanakkor nagyteljesítményű számítógépes memóriatechnológiák kidolgozása volt. A csoport az Intel mellett olyan társaságokat is tagjai között tudott, mint a dél-koreai Samsung Electronics, az NEC Corp., és az Infineon Technologies, az általa kifejlesztett memória technológiák az eredeti tervek szerint pedig 2003 - 2006 táján jelentek volna meg a piacon.

Mint Pete MacWilliams, az Intel egyik vezetője bejelentette, a chipóriás mintegy fél évvel ezelőtt kilépett a szövetségből. A Samsung az utóbbi időben szintén nem vett részt a csoport munkájában, és inkább a Joint Electronic Device Engineering Council (JEDEC) szövetséghez csatlakozott.

Az ADT megalapításakor a memóriapiacot bizonytalanság övezte, mivel a Rambus Inc. által kifejlesztett Rambus DRAM a rivális megoldásokénál nagyobb teljesítményre volt képes, magas ára, illetve a felhasználók ellenszenve miatt azonban nem sikerült győzedelmeskednie a DDR-SDRAM felett.

Az SDRAM, illetve DDR-SDRAM memória szabványok kifejlesztését a JEDEC csoport végezte. Az ADT tagjai saját, új megoldást szerettek volna bevezetni a piacon. Problémákat okozott azonban a szövetség zárt jellege, amiért például a processzorgyártó AMD sem tudott csatlakozni hozzá.

"Ez egy próbálkozás volt, amelynek részeként a társaságok új keretek között próbálták továbbfejleszteni a memória technológiákat. Mint azonban kiderült, a JEDEC elég hatékony a feladat ellátására" - mondta Tom Quinn, a Samsung memória marketing részlegének alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!