SG.hu

Olvasói munkaállomások a Széchényi könyvtárban

[Magyarország.hu] Az Országos Széchényi Könyvtárban bemutatták az újonnan üzembe helyezett olvasói munkaállomásokat. A rendszernek köszönhetően az olvasók közvetlenül elérhetik az elektronikusan archivált anyagokat.

A nemzeti bibliotéka az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), valamint a Nemzeti Kulturális Alapprogram közös pályázatán nyerte el a számítógépes rendszer bevezetéséhez szükséges összeget. Az informatikai társadalom építésében a szaktárca egyik legfontosabb szövetségesei a könyvtárosok, hiszen a bibliotékák a kiadványok őrzése mellett a tudáselosztás és -terjesztés fő bázisai - mondta Kitzinger Dávid, az IHM főtanácsadója.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) több éves átfogó szakmai programot terjesztett be az informatikai minisztériumhoz. Az annak egyik elemeként megvalósult OPM révén az intézmény a világ jelenleg legkorszerűbb számítógépes szolgáltatásával áll az olvasók rendelkezésére.

Tóth Ferenc Tibor, az OSZK Olvasó- és Tájékoztató Szolgálatának osztályvezetője elmondta: a bibliotékában lévő száz számítógépről közvetlenül elérhetővé váltak az elektronikusan archivált anyagok, dokumentumok és az országos adatbázisok is, hiszen a komplex szolgáltatási rendszer kapcsolódik a Nemzeti Digitális Adattárhoz, és lehetővé vált a teljes körű internethasználat.

Kérésre egyéni digitalizálás végezhető, ugyanis gyakorlatilag minden olvasó névre szólóan 150 megabite tárlóhelyet kap a központi szerveren - közölte. Az elkészített dokumentumok, a kiválasztott képek a vonatkozó szerzői jogok betartásával a nyomtatás mellett különféle adathordozókra, például floppyra, CD-re, DVD-re rögzítve haza is vihetők csekély átmásolási díj ellenében. A konkrét tárolóhely biztosítása az utolsó dokumentum-elmentéstől számított hét nap, tehát folyamatos használat esetén akár hónapokig is rendelkezésre áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!