SG.hu

Elektronikus folyóiratcikkek ezrei a könyvtárakban

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2003-ban országos felhasználási szerződést kötött a magyarországi könyvtárak javára az EBSCO-val a 2003-2005. évi időszakra, amelyet mostani aláírással a 2005-ös évre megújítanak.

Közel 8000 folyóirat teljes szövegéhez férhetnek hozzá az olvasók a könyvtárak erre kijelölt számítógépein, valamint a felsőoktatási könyvtárakban, az MTA intézeteiben, a megyei könyvtárakban és egyre több városi könyvtárban annak a szerződésnek köszönhetően, amelyet ma, április 6-án írt alá Koncz Erika, a kulturális tárca közgyűjteményi és közművelődési helyettes államtitkára és Marina Milovanovic, az EBSCO Publishing elektronikus adatbázis szolgáltató képviselője.

A szolgáltatás kedvezményezettjei a nyilvános könyvtárak, a felsőoktatási könyvtárak és a non-profit intézmények és szervezetek könyvtárai (intézeti, egyházi, múzeumi, kórházi, stb.). Mostantól tehát a nagy tudományegyetemek mellett a közkönyvtárak is bekapcsolódhatnak előfizetéses tudományos információforrások szolgáltatásába. A résztvevő könyvtárak és az egyidejű használók száma nincs korlátozva, de a hozzáférés megnyitásához a könyvtáraknak be kell jelentkezniük az EBSCO ügyfél-azonosító rendszerébe. Az ezzel kapcsolatos feladatokat a Könyvtári Intézet végzi.


A szolgáltatás keretében a könyvtárak egy adatbáziscsomaghoz kapnak hozzáférést az interneten keresztül. Az adatbázisokban külön-külön és együttesen is lehet keresni az EBSCOhost keresőrendszer segítségével. Az adatbázisok nagyobbik része nemzetközi tudományos kiadók angol nyelvű folyóiratait tartalmazza a legkülönfélébb területekről: humán és társadalomtudományok, természettudományok, orvostudomány, gazdaságtudomány és üzleti információ. Ezek közül az Academic Search Premier, a Business Source Premier, a Health Source: Nursing /Academic Edition és a Health Source: Consumer Edition adatbázisok jogtulajdonosa az EBSCO, de a csomag részeként elérhetők a magyar könyvtárosok által jól ismert amerikai MEDLINE (orvosi) és ERIC (pedagógiai) adatbázisok is. A tudományosfolyóirat-gyűjtemények mellett a csomagban szerepel két, kifejezetten közkönyvtárak számára összeállított folyóirat-adatbázis is (Masterfile Premier és Newspaper Source).

Az EBSCO Publishing a világ egyik legnagyobb folyóiratcikk-adatbázis előállítója és forgalmazója, amely a legjelentősebb nemzetközi tudományos kiadók folyóiratait teszi hozzáférhetővé online adatbázisaiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!