SG.hu

Vakok is olvashatják a Magyar Elektronikus Könyvtárat

A MEK Egyesület, átérezve látássérült olvasóinak helyzetét, az elektronikus könyvtárhoz vakbarát belépési oldalt hozott létre.

A dokumentumok letöltéséhez egyszerű text formátumot, az erre alkalmas dokumentumokhoz pedig online felolvasási lehetőséget biztosít. Az online felolvasás és a szövegformátum kiinduló pontja az XML, a mára már nemzetközileg elfogadott szövegábrázolási szabvány. Tekintve, hogy előállításuk nagy munka, a szakemberek igyekeztek a lehető legszabványosabb formában, a Text Encoding Initiative (TEI) alapján elkészíteni, hogy később már gépi átalakítással kinyerhető legyen az elektronikus könyv (e-book) vagy más, később igényként felmerülő egyéb formátum.

A grafikus felületek térhódításával a hálózati technológiák fejlődése a vak és csökkentlátó felhasználók számára kedvezőtlen irányba fordult. Az eredetileg karakteres programokra kidolgozott felolvasó (text to speech) programok segítségével a bonyolult képeket tartalmazó oldalakon már nem lehet eligazodni. Az egér, mint fő navigálási eszköz, a vakok számára alkalmatlan. A fejlődés irányát követve a MEK is áttért összetettebb szolgáltatást nyújtó újabb technológiákra, de a látássérült olvasók nagy számára való tekintettel, egyidejűleg vakos használatra optimalizált belépési pontot is kíván nyújtani. Ezt a célt szolgálja a http://vmek.oszk.hu internetcímen nyíló oldal, az online felolvasás lehetősége, valamint a text formátumban is feltöltött szövegek. Az így kialakított oldal egyben a lassú (modemes) internetkapcsolattal rendelkező olvasók számára is előnyös, hiszen alig tartalmaz grafikus elemet.

A tervezés közben kiderült: a fejlesztésbe nem érdemes ma már belefogni az XML technológia alkalmazása nélkül. A logikai jelölőkkel ellátott szövegből ugyanis a letöltésre és felolvasásra szánt szövegek éppúgy előállíthatók konverzióval, mint a látók számára is alkalmas HTML-oldalak, PDF-fájlok, valamint a jövőben várható (esetleg váratlan) igények, mint pl. az e-book. Továbbá felhasználható a szöveg finom keresésre, újabb szöveggyűjtemény összeállítására, sőt, ha szükségessé válik, akár braille-ben is kinyomtatható.

A sokoldalú későbbi felhasználás egységes, lehetőleg nemzetközi szabványon alapuló szerkezeti meghatározottságot igényel. Erre a célra a TEI (Text Encoding Initiative) ajánlásai alapján készíttetett a MEK minden dokumentumtípusra kiterjedő DTD-t (documentum type definition), amely a későbbiekben az OSZK egyéb digitalizálási projektjeiben is felhasználható.

A fejlesztők célja, hogy a felolvasóprogram által generált hang megközelítse az emberi beszéd minőségét. Egy átlagos méretű könyv felolvasása tizenkét óráig tart, ezért hasznos funkció a könyvjelző, amellyel ott folytathatjuk a szöveg meghallgatását, ahol utoljára abbahagytuk. A szolgáltatást az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatán nyert összegből fejlesztették ki. A program próbaváltozata a szükséges komponensekkel együtt ingyenesen letölthető.

Az eddigi fejlesztések - mint például a Braille-írás megalkotása - növelték a látók és vakok közötti szakadékot, az új rendszerrel azonban átjárhatóvá válik a vakok és látók világa - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!