Gyurkity Péter

Nyilvánosságra hozta ikermagos chipterveit az AMD

A processzorgyártó most megjelent hivatalos útiterve szerint az ikermagos Opteronoknál az idei évben 2,2 GHz-es sebességig szeretne eljutni, míg az egymagos chipeknél jövőre átlépik a 3 GHz-es álomhatárt.

A 2006 első negyedévét valószínűsítő dokumentum azt jelenti, hogy az AMD három évvel az Intel Xeon processzorokat követően készíti el 3 GHz-es szerverprocesszorait, de a vállalat szerint a jókora időeltérés ellenére nincsenek jelentős lemaradásban. A hivatalos útiterv szerint az AMD az idei év második negyedévében dobja piacra az Opteron 200, illetve 800 sorozat ikermagos tagjait, amelyek 1,8, 2,0, illetve 2,2 GHz-es órajelen üzemelnek. A vállalathoz közel álló források hovatovább azt állítják, hogy az új chipek még áprilisban megjelennek.

A harmadik negyedévben ezt követi majd a szintén ikermagos Opteron 100 sorozat, valamint az alacsony fogyasztású Opteron processzorok piacra dobása, amelyek 1,6 és 1,8 GHz-es sebességen futnak, hőleadási paraméterük pedig mindössze 55 watt. Az év utolsó negyedévében a 2 GHz-es, szintén 55 watt fogyasztású Opteron, illetve az 1,6 GHz-es órajelen működő processzor frissített változata készül el, amely a vállalat ígérete szerint mindössze 30 wattot fogyaszt.


Az útitervből az is kiderül, hogy a vállalat idén az ikermagos chipek mellett a hagyományos, egymagos processzorok terén is új termékekkel jelentkezik majd. A csúcskategóriás processzoroknál a harmadik negyedévben 2,8 GHz, míg a következő év elején már 3 GHz lesz a felső határ.

A szakemberek körében némi fejtörést okozott a csúcskategóriás ikermagos szerverprocesszorok fogyasztása, amely a korábban elhangzott nyilatkozatok szerint 110 watt, míg a dokumentum csak 95 wattot említ. Azt egyelőre nem ismert, hogy minek köszönhető az eltérés. A vállalat ígérete szerint a jövőben megjelenő ikermagos Opteronok együttműködnek a jelenlegi alaplapokkal, és az esetleges problémákat az alaplapi BIOS frissítésével megoldhatjuk. Az asztali rendszerekbe szánt ikermagos processzorok az idei év második felében mutatkoznak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #9
    uhh ... hamarosan nem csak PR ratingben, de valos orajelben is megelőzik az intelt LOL

    azért a fogyasztásnövekedést kiváncsi leszek, hogyan orvosolja egy bios frissités ;) franba a dual maggal desktopon ... :(((
  • dez #8
    "az AMD három évvel az Intel Xeon processzorokat követően készíti el 3 GHz-es szerverprocesszorait"

    Kit érdekel a GHz (mármint Intel-AMD viszonylatban)?
  • IMYke2.0.0.0 #7
    Mindegy milyen néven fogják árulni, akkori is jobb lesz, mint az árkategóriájában azonos Pentium 4 (vagy D)!

    ===============================
    .:i2k:. melóból:
  • BlueGold #6
    Gondolom 5999+ néven árusitják majd az szép kerek szám :-)
  • Akuma #5
    szóval inkább ne legyen fejlődés és akkor nem avúl el semmi, nem???? :DDDDD
  • TeszteloPontHu #4
    De egyben a régiek elavultá válnak, legalábbis valamennyire.
  • asysoft #3
    3Ghz-s AMD processzor... Ez jól hangzik
  • grebber #2
    "réiek" miket irok. RÉGIEK
  • grebber #1
    Minél elöbb adjanak ki új procikat és akkor lemegy a réiek ára és akkor go shop.