Gyurkity Péter

Új Radeon és Opteron chipek az AMD-től

Három új változattal készül kiegészíteni a Radeon HD 4000 családot a processzorgyártó, amellyel végre teljessé válik a kép. A cég megkezdte a 45 nanométeren készülő Opteronok sorozatgyártását is.

Elsőként egy hivatalos bejelentés érkezett, amelyben arról számoltak be, hogy elkészült a belépő szintű, valamint az olcsóbb mainstream változat, mégpedig Radeon HD 4550 és 4350 jelzéssel. Mindkét fejlesztés az eredeti 4800-as chipre épül, az új modell pontos típusa RV710, a fejlesztés maga pedig a második generációs 55 nanométeres technológiával készült. Lássuk, mivel is győzné meg a felhasználókat az AMD új fölényéről.


A cég kiemeli, hogy bár a 4550 szerény árcímkével és kedvező fogyasztási mutatókkal érkezik (a kártyák a hivatalos adatok szerint teljes terhelés alatt mindössze 20 wattot igényelnek), a lassabb modell mégis alkalmas olyan játékok megfelelő sebességgel történő futtatására, amelyre korábban az ebben a kategóriában megjelenő, hasonló árú fejlesztések nem voltak megfelelőek. Ezt 80 stream processzorral, 800 MHz-en futó grafikus vezérlővel, 512 MB 1600 MHz-es memóriával, DirectX 10.1 és Unified Video Decoder (UVD 2.0) támogatással, illetve 64 bites memóriainterfésszel érik el. A 4350 ezzel szemben 256 MB 1000 MHz-es memóriát és 600 MHz-en futó vezérlőt kapott, a többi részletben megegyezik nagyobb testvérével. A két új változat induló ára 55 és 39 dollár.

Külső források szerint október végén még egy újabb típus érkezik meg hozzánk, mégpedig Radeon HD 4830 jelzéssel. Ez utóbbi nyilván jóval erősebb példány lesz, amit a specifikáció is jól mutat: 640 egyesített stream processzor, 256 bites memóriavezérlő, 512 MB GDDR3 memória, valamint a megszokott DirectX 10.1 támogatás. A vezérlő pontos órajelét a gyártók dönthetik majd el, az AMD a maga részéről legalább 450 wattos tápot ajánl a használathoz. A kártyák ára várhatóan 150 dollár lesz, elsődleges feladatuk pedig a GeForce 9800 legyűrése lesz, amit jellemzőik alapján jó eséllyel hajtanak majd végre.


Legalább ilyen fontos hír, hogy az AMD megkezdte a 45 nanométeren készülő Opteron processzorok (Shanghai) sorozatgyártását. Ezek megjelenését korábban 2009 elejére tervezték, ám a jelek szerint sikerült beszorítaniuk az idei menetrendbe a debütálást. A háromszor nagyobb L3 cache és az egyéb módosítások révén a cég szerint az új változatok 20 százalékkal gyorsabbak a 65 nanométeren készült közvetlen elődöknél. A kínai HKEPC egy hete állította össze a készülő változatok listáját, ez még most is érvényes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Telpapa #12
    Nagyon jol csinálja az ati.Ezt az év 100% ban az ővé.A balf.sz NV meg is érdemli a sok megaláztatást.
    Bár én tuti nem fogok már ebben az évben videokarit cserélni,de jövőre elgondlokozom azon hogy esetleg váltok Ati ra.Persze ez attol is függ mennyivel lesznek jobbak végre a Driverei,ugyanis sokakkal ellentétben elég sokan vagyunk akik dogloznak is vele nem csak jatszanak.S bár a kép valóban elsőragú amig ilyen alapvető hibákvannak 3d-2d-szoftverek alatt mint a támogatotottság addig feleljtős.(ebben 100% ig jobb az NV)
    De majd meglátjuk mit hoz a jövő év.Mindenesetre én csak gratulálni és szurkolni tudok az atinak mert megérdemli.A szakadék széléről lépett vissza ugy hogy szerepet cserélt az NV vel.
  • waterman #11
    lehet jobban kellett volna hangsúlyoznom a szarkazmust. különben van még egy működő intel 740esem is, csak nincs már olyan lapom amibe belerakhatnám :)
  • dez #10
    Csak az alaplapodat, memóriamoduljaidat kell lecserélned, majd összesen úgy 200k körül már meg is kapod a Nehalemes konfigot.
  • Csaba42 #9
    Hajjaj, hozzáértünk. :D Azért mégiscsak az S3 ViRGE-öm volt a jó kártya. ;)
  • torcipepe #8
    majd talán ha sok pénzem lesz
  • Stefling #7
    Core I7 rules! :D
  • dez #6
    Inkább majd a Deneb 3 GHz-es változatát nézd meg, ami januárban startol. link
  • tomcsa4 #5
    Látom nagyon értesz hozzá. :S
  • Narxis #4
    Már a hd 2600 is lealázta.
  • waterman #3
    jól érzem, hogy ez az új jövevény hd 4550 lealázná a nv 7600gt-met? hajjaj, fejlődünk.