Berta Sándor

Diákokat csaptak ki blogok miatt Franciaországban

Egyre nő a feszültség a tanárok és a tanulók között Franciaországban. A diákok internetes naplóin (webblog) található, a tanárokat sértő megjegyzések miatt március eleje óta összesen kilenc tanulót rúgtak ki a francia iskolákból.

Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart új divat néhány hónapja dívik Franciaországban. Egyes diákok ugyanis már nem csak az osztálykirándulásaikról és a privát élményeikről szóló bejegyzéseket írnak a webblogjaikba, hanem a tanáraiknak szóló sértéseket is. A sértések között a legfinomabbak a "betoji" és a "szerencsés idióta" voltak. Az egyik tanárnőről azt írta az egyik diákja, hogy "szívesen hagyja megtapogatni a fenekét", míg egy másik tanárról az a nem éppen hízelgő mondat látott napvilágot, hogy "ő egy két lábon járó szemeteskosár, aki ráadásul állandóan alkoholtól bűzlik".


Benoit Sillard
Az esetek rövid időn belül akkora port vertek fel, hogy a francia oktatási minisztérium is kénytelen volt foglalkozni velük. Mint azt a minisztérium internetes ügyekért felelős megbízottja, Benoit Sillard elmondta, nem áll szándékukban a blogokat betiltani, ám az iskolásoknak be kell tartaniuk az írott és íratlan társadalmi és viselkedési szabályokat. A hivatalnok szerint sajnálatos tény, hogy egyes esetekben a vita olyannyira elfajult, hogy az végül a nebulóknak az adott iskolákból való kicsapásához vezetett. Véleménye szerint az ügyek 99 százalékában a felmerülő problémákat a tanárok és a diákok egyszerűen megbeszélhetnék egymással.

A minisztérium felmérései szerint a diákok fele olvasott már internetes naplót, illetve maga is üzemeltet egyet. A hivatal internetes chartája azonban kimondja, hogy tilos személyeket érintő sértéseket vagy fotókat az érintettek beleegyezése nélkül a blogokban nyilvánosságra hozni. Sillard úgy véli, a francia oktatási intézmények és a minisztérium megpróbálnak haladni a korral, ám azt a diákoknak is tudomásul kell venniük, hogy az internetnek is meg kell, hogy legyenek a maga betartandó kulturális szabályai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #34
    Megsértettelek? Bocs. :DD
  • zakika #33
    hat az internetnek es meg van a maga etikaja, sajnos ezt neha a sg forumozoi es moderatorai es elfelejtik. aki kap egy kis lehetoseget az ki is hasznalja, csak sokszor nem veszi eszere, mit (kit) sertett meg. es ez meg a kisseb baj...
  • Tetsuo #32
    Hát ezt nem értettétek. Sebaj, szerintem jó poén volt.
  • Cleawer #31
    jaja saját tapasztalat
    A z iskolámban (egyházi,református) le se szarják mit gondolsz!!!! volt olyan osztálytársam aki 8 évet tanult németül,és néha németországban nyaralt,kente-vágta a nyelvet.
    Mitörtént? berakták egy francia-angol osztályba ahogy szopta a faszt mert 1ik nyelvet se taulta.ma Németországba van...

    HOgy mi az igazság?őket NEM érdekli... ez saját tapasztalat...
  • [HUN]PAStheLoD #30
    de itt most sehol egy cyber gorilla , tehát nem muszáj lehurrogni azt, aki még talán hisz valami társadalomfélében és esetleg valami "magasztos eszmében" , amit persze mint ahogy írtad is mindenki magasról nagy ívben .. de jó lenne, ha nem ezt tenné(n)k sokan, a változás , ha volt/lesz sose egy pillanat műve.. és a hozzáállással és személetmóddal kezdődik..
  • [HUN]PAStheLoD #29
    igen lehet hogy az vagy ;]
  • Piscator #28
    Tudod a világ nem áll meg pestnél ;)
    Én a vidéki tapasztalataimat is beleépítettem; csak kiröhögik az embert, ha még jön a jogaival.
  • Piscator #27
    Jól van, szánalmas is vagyok, húhú. Menjél tüntetni a Parlament elé, hátha sikered lesz.

    Azt próbáltam érzékeltetni, igazad van, de az életben ritkán jönnek be ezek a szabad kifejezés módok, anélkül, hogy megbosszúlnák magukat. Ezt be kell ismerni - bár nem szabad elfogadni - aki nem hiszi el, mi megy a legtöbb helyen, ahol nem ő a király, az szokott a (ál)liberalisták csapdájába esni, mikor olyasmi ellent ágál, ami nagyon erős (társadalmi beidegződés), nehéz rajta változtatni, közismert.
  • Piscator #26
    Átolvastam. Magyarázat a véleménynyílvánítás jogairól. Brühühü. (Sajnos) mondd ezt kétméteres gorilláknak, vagy egy erősen egyházi iskola tanárainak.
  • valamit #25
    Az meg különösen szánalmas, aki az ilyen libcsi emberi jogok idézgetésével jön? - Hát aki egy ilyen mondat végére kérdőjelet tesz? ;)