Berta Sándor

Törli az AFP-s tartalmakat a Google

Bármennyire is jó szolgáltatás a Google News, az AFP francia hírügynökségnek egy ideje már szálka volt a szemében. A múlt héten beperelte a keresőt, és a Google a tartalmak eltávolítása mellett döntött.

Még nem tudni, hogy rendeződik az AFP francia hírügynökség és az online kereső közötti vita. A probléma a világ egyik legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető cég Google News szolgáltatásával van, mely által mindenki egy helyen találhatta meg az őt érdeklő terület híreit. A szolgáltatás ehhez átnézi a világ hírügynökségeinek és vezető napi-, heti- és havilapjainak az oldalait és kilistázza az ezeken talált, a felhasználó által keresett szó vagy fogalomhoz legjobban illő találatokat. Az internetezők így időt takaríthatnak meg és a kívánt linkekre kattintva, pár másodperc alatt elérhetik az őket érdeklő hír vagy cikk oldalát.

Azonban bármennyire is felhasználóbarát szolgáltatás a Google News, az AFP nem nézte jó szemmel szerzői jogai megsértését, ezért pár napja be is perelték a webes keresővel nagy hírnévre tett céget. A francia hírügynökség többek között azt követelte a hírportáltól, hogy fizessen részére 17,5 millió dolláros kártérítést, távolítsa el a linkeket és más hivatkozásokat és hogy a jövőben ne hozza nyilvánosságra sem közvetlen, sem közvetett formában az AFP híreit. A Google jelenleg azon fáradozik, hogy eltüntesse a kért információkat.


A Google hírszolgáltatása többezer oldalról gyűjti be a címeket és a logókat

Persze itt a probléma a szolgáltatás lényegével van, mert ugyanezen alapon az összes weboldal felléphetne a hírek bevezetőjét és logóját is közlő hírgyüjtő szolgáltatásokkal szemben. Tehát a valódi kérdés az, hogy elnézik e a nagy hírügynökségek és más hírtermelő lapok az automatizált, belőlük élő, de nekik vissza reklámbevételt nem juttató hírgyűjtőket. Ilyen Magyarországon is található jópár, és néhány éve a legnagyobb hazai portál be is akarta tiltatni a mélylinkelést arra hivatkozva, hogy a főlapot elkerülő látogatók miatt bevételkiesés éri őket - ami bizonyára a reklámok kihagyása és a navigáció megtörése miatti kattintási szám csökkenése miatt meg is állja a helyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Improve #11
  Furcsa módon az angolszászok eszméletlenül oda vannak a szerzői jogokért, de persze ha ők sértik meg másét az persze lényegtelen. Szóval ezen kellene változtatni!!!
 • Cat #10
  látom nemérted
  az afpnek nincs saját oldala, hireladásból él
 • comet #9
  Akkor zarjak be az AFP-sek az oldalukat mert kb nem tudjak mi a vilaghalo lenyege....
 • TeszteloPontHu #8
  Hírnél nem egészen így van: a hír szabadon felhasználható, csak a fogalmazás módja nem. Egyébként rövid idézetet sem tilos megjeleníteni (akár hír, akár cikk) pl. a hazai szabályozás szerint, csak a pontos forrást is meg kell jelölni, ehhez nem kell engedélyt kérni. (Ez a Google-nál automatikusan teljesül.)
 • Cat #7
  A link az rendben van, de képet és a pársoros bevezetőt már tilos megjelentetni, hacsak nem járulnak hozzá. A google news mindkettőt használ.
 • ljerk #6
  Ha a Google News nem fizetős, valamint az a honlap
  sem fizetős amelyik közzétesz akár elsőkézből is AFP híreket, és amelyre "linkeléssel" mutat rá a Google, akkor szerintem semmi probléma. Ugyanis ez a "világháló" lényege. Amennyiben az AFP ragaszkodik a jogaihoz, csak fizetős helyre adja el a híreit, amelyre valóban nem lehet szabadon "linkelni".

  Széna vagy szalma ? Ez itt a kérdés
 • Cat #5
  az, hogy pl. a google newson lévő képek jogaiért nem fizet a google az AFPnek + az AFP hirügynökség, tehát hireladásból él
  neki nincs saját oldala, de a világ minden tájára eladja a tartalmát, tehát ha egy szolgáltató továbbértékesíti, akkor az neki kárt okoz
  tehát a googlenak vagy fizetnie kell a hiroldalán megjelenő afp hirekért, vagy ne használja
  teljesen logikus
 • DOT #4
  Nem vágom. Kiszúrom a hírt a keresőben. Rábökök. Megnyílik a hír az eredeti oldalon, az is tele van reklámokkal. Hol itt a baj ? Hogy nem nézem meg előtte a főoldal reklámjait is ? Úgysem nézem meg őket, úgyhogy tökmindegy.
 • AnuluWork #3
  Kis reklám az AFP-nek?
 • Cat #2
  a hirgyujtő oldalakon nincsenek "noname" oldalak
  nézd meg hirkereső.hut, csak relatíve ismert, nagy látogatottságu oldalakat szemléz