Gyurkity Péter

A számítógéptől butulnak a gyerekek?

Egy friss felmérés szerint - amelyben 31 országból több mint 100 ezer tanuló vett részt - a fokozott számítógép-használat butító hatást fejt ki a gyermekekre, mivel elhanyagolják tanulmányaikat.

A tanulmányt a brit Royal Economic Society készítette el. A társaság következtetése szerint a számítógép mellőzése javítja a gyermekek eredményeit, tehát nem létezik a sokszor emlegetett összekötő kapocs a számítástechnika és az oktatás között. A felmérés során 15 éves tanulókat kérdeztek meg, akik a PISA-teszt kitöltésével adhattak számot képességeikről. Az eredményeket összegző két szakember - Thomas Fuchs és Ludger Woessmann, a Müncheni Egyetem munkatársa - többek között azt szűrte le, hogy a szociális faktorok között a számítógép nem tölt be fontosabb szerepet a telefonnál vagy az internetnél.

"Az azonos, vagy nagyon hasonló körülmények között élő és tanuló gyerekeknél azt figyelhettük meg, hogy a számítógéppel rendelkező fiatalok jóval rosszabb eredményeket érnek el" - vonta le a végső következtetést a két társszerző. Ezt elsősorban azzal indokolták, hogy akik sokat számítógépeznek, azok elhanyagolják a házi feladatot, és általában véve kevesebbet foglalkoznak a tanulással.


Szakemberek szerint a Royal Society tanulmánya alátámasztja azokat a félelmeket, hogy bár napjainkban a gyerekeket elárasztjuk tényekkel, ők nem igazán tudnak velük mit kezdeni. Hangsúlyozzák, hogy a mai fiatalok igen rosszul állnak a problémamegoldás terén, és lassacskán elvesztik analizáló képességüket. A tanulmány elkészítői szerint erre egyetlen egy megoldás kínálkozik: ki kell kapcsolni a számítógépet - az iskolában és otthon egyaránt -, és a gyermekek képzelőerejére kell hatni, mégpedig kreativitásukat igénybe vevő feladatokkal.

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a kormányok jó része - és a politika általában - megváltó szerepet tulajdonít a számítógépeknek az oktatás modernizálásában, miközben a modern eszközök vásárlása után tovább csökkentik az oktatásra fordított összegeket. Véleményük szerint tehát meg kell állnunk egy pillanatra, és a számítógépeket valós értéküknek megfelelő szereppel kell felruháznunk, állandóan szem előtt tartva, hogy mi szolgálja jobban a következő generációk érdekeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BadGuy #59
    "Mivel jobb pl. a TV vagy egy könyv? Semmivel."

    A TV valoban semmivel, a konyv allitasoddal viszont vitaba szallnek. Ha lenne kedvem, de nincs :D.

  • BadGuy #58
    "
    Sokat számít a szülők hozzáállása is. Ha egy gyerekkel nem törődnek, nem csoda, ha esetleg valamelyik FPS lesz a legjobb barátja."

    Ha tudnad hogy ez meg a jobbik eset. A legtobb fiatalnak meg a diszko, a feluletes erteketlen kapcsolatok, az ecstasy es a mertektelen vedeles lesz a legjobb baratja. Mire 20 eves - nem normalis vagy mar hasznalhatatlanul leromlott a szervezete.

    En allitom hogy eletem nagy reszet jatekok nyustolesevel toltottem (nem tagadom) de valahogy ugy erzem nem sokrol maradtam le ha a kortarsaim eletvitelet elemzem. A rengeteg zartgondolkodasu aki fikazza a gepbuzikat pont abbol a retegbol kerul ki akik igen jo keszseggel eszreveszik a szalkat mas szemeben, a gerendat persze csakazertsem latjak meg a sajatjukban.

    Ah igen es furcsamodon nem vagyok "gothos" plusz egyeb fizikai visszamaradottsagok sem gyotornek. Tovabba nem vihogok mint akit b*szni visznek mint egy-ket ismerosom aki "naaa gyere mar , megtanitunk elni, berepul 1 fel ecy!!"

    Koszonom szepen, abbol az eletbol nem kerek.

    Nekem az boven eleg hogy neha a 2 baratommal (Nahat nahat, ok se jarnak bulikba meg focizni es furcsamod ok sem "kriplik!" Micsoda meglepetes! :() elmegyunk Borzsonybe turazni es legyaloglunk 50 kilometert, vagy esetleg biciklizni (utobbi emlitese rohogesre kesztette a drogos tarsasagot akikkel kenytelen vagyok most egyutt tanfolyamot vegezni, "biciklizni? haha hova gondolsz?!" Ez a fiatalsag kremje, ez.)

    Emellett nagyuzemben gepezek. Ah es hogy meg mi a jo azokban a kortasakban akik drogoznak es allandoan diszkozenet hallgatnak? Hat persze hogy kinalgatnak a sok szemettel (sajnos, van akik azert hogy tarsadalmilag elfogadjak oket, engednek a nyomasnak.).


    Tokeletesen beszelek angolul (koszonom szepen, tudom helyesen hasznalni a nyelvet), tudok tarsalogni, van humorerzekem(ertem a trefat, csak epp nem szeretem :).

    Megis, eletem java reszet a gep elott toltom.

    Lehet sajnos mar annyira lebomlott az agyam a sok kalandjatektol, strategiai jatektol, szimulatortol, akcio jatektol, animetol, mangatol, hogy eszre sem veszem mennyire butito dolog a szamitogep, es hogy mennyire "tonkreteszi" azt akinek (Isten bocsassa meg!) ez a fo szorakozasa az eletben.

    Maradok inkabb gepbuzi :|
  • Mike #57
    nem mindenki gyakorlati ember
    egy lovat meg nem úgy kell megülni, hogy átugrunk a túloldalára
  • deyo #56
    Lehet, hogy rosszul fogalmaztam... (mindíg is rossz voltam fogalmazásból:-) )... én nem arra akartam utalni, hogy semmi köze a kezzőnek egymáshoz... csak arra céloztam, hogy attól, hogy valaki még nem olvas akkor is lehet képzelőereje (pl: én)... az TÉNY, hogy az olvasás elősegíti, de nem SZÜKSÉGES hozzá:-))
    Persze most lehetne azt mondani, hogy én a kivétel vagyok:-))

    Mindíg is voltak akik 'utáltak' (jelképesen) mert én tized annyi tanulással többet értem el mint az átlag... én egyszerűen annyira lenéztem az oktatási rendszert, hogy nem voltam hajlandó megerőltetni magam, hogy megtanuljam az 'kiadott' anyagot:-P:-P
    Ezért mondom, hogy ha inkább gyakorlati lenne az oktatás (nem elméleti), akkor nem tűnne úgy, hogy 'butulnak' a gyerekek... az akkori korombeliek között is sokan voltak akik csak néztek a sok hülye elméleti anyagra... mikor meg jött valami logikus, gyakorlati dolog akkor meg simán megoldották a dolgot:-))

    Ahogy többen is mondták... meg kellene reformálni az oktatási rendszert, hogy lépést tudjon tartani a jelenlegi körülményekkel:-))
  • Csacsis #55
    #47 -es hozzászólásomban írt új oktatási forma jobb?
  • pepe003 #54
    Szerintem nem a géppel van baj, ahnem az oktatási renszerrel... elavult szerintem.
  • Rafaelo #53
    rohattak a sok gruppen porn clipet nézitek geciek attól butultok bezzeg én!!!!
  • Marchus #52
    lol, 5U(H 1337 5P34k, m364m316ht! -D
  • Chappy #51
    ja, igazad van
  • Sityi #50
    Valóban: nem ízlést kellene formálni, hanem a látókört szélesíteni, a többit meg eldönt maga a szerencsétlen gyerek...