CW Számítástechnika

Nyolc évet is kaphat az Ericssonhoz betörő magyar

A magyar férfi állítása szerint csupán rá akart világítani az Ericsson biztonságának kínos hiányosságaira, aminek elismeréseként alkalmazást remélt a vállalatnál.

A múlt héten kezdődött az Ericsson számítógépes hálózatát feltörő és onnan adatokat eltulajdonító magyar cracker pere, amelyben április 4-én várható ítélet. A tárgyalás szigorú biztonsági intézkedések mellett, zárt ajtók mögött zajlik. A 26 éves férfi 2002. július és 2004. július között titkos adatokat szerzett meg az Ericcsontól, amelyek ha illetéktelen kezekbe jutnak, súlyos kárt okozhattak volna. A férfi a Budapesttől északra fekvő vidéki városban levő lakásából hatolt be az Ericsson belső számítógépes hálózatába, ahonnan a vállalat érdekeit és Svédország védelmét, biztonságát fenyegető titkos dokumentumokat nyitott meg és mentett el.

Az Ericsson és a svéd titkosendőrség megneszelte a dolgot és egy átfogó titkos hadműveletet indított, hogy a svéd vállalatokat és az életbevágó védelmi rendszereket fenyegető crackert azonosítsák és elfogják. Nem állították meg azonnal, hanem hagyták, hogy folytassa tevékenységét, míg végül sikerült azonosítani. A férfit egy üzleti ajánlat színlelésével Svédországba csalták és ott fogták el.

A magyar férfi állítása szerint csupán rá akart világítani az Ericsson biztonságának kínos hiányosságaira, aminek elismeréseként alkalmazást remélt a vállalatnál. A főügyész szerint arra nincs bizonyíték, hogy a vállalat számítógépes hálózatából eltulajdonított információt a cracker tovább is adta volna.

A magyar férfi ellen számítógépes bűncselekmény és ipari kémkedés miatt emeltek vádat, az ipari kémkedést súlyosnak, nemzeti érdekekre különlegesen veszélyesnek ítélte meg a főügyész. A számítógépes betörésért 6 év, az ipari kémkedésért további 2 év a kiszabható börtönbüntetés. A cracker ügyvédje az előzetes letartóztatásban levő vádlott azonnali szabadlábra helyezését követelte a bíróságtól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZUL #14
    vagy én vagy a "free kevin"-esek nagyon rosszul gondolnak
    akkor a bűnözőket nem kell becsukni?
    ha nem tudod megvédeni magad, akkor I.J.(Így Jártam) ?
    persze számítógép más elismerem
    de azért direkte "betörni" valahova azért az büntetendő ...

    ...szerintem
  • eperg #13
    azért ez a biztosito téma is elég gáz. majd ha kipakolják a lakásod megtudod.
  • pemga #12
    Már nem azért, de mennyit kap azért, ha betör valakinek a nyaralójába? És ha a számítógépére? :).

    A biztosító meg nemtom mennyire van felkészülve. Mert pl. lakást v. kocsit be/feltörés ellen akarsz biztosítani csak úgy hajlandó, ha neked ilyen-olyan-amolyan biztonsági felszereléseid vannak, anélkül szóba nem állnak veled. Lehet-e pl. szoftverhibára biztosítást kötni, pl. teszemazt egy MS hibát kihasználó worm miatt elvesznek az adataim. Szerintem ha ilyennel állnék elő egy biztosítónál, minimum a földön fetrengne a röhögéstől. Ha tehát ő nem véd, akkor magamnak kell, az én saját felelősségem, nem?
  • enkido #11
    ...akkor nem a betörő a felelős, hanem te...

    Szerintem igenis én vagyok felelős... Egyébként a biztosító kifizeti a káromat (már ha van biztosításom).

    Ugyanúgy, ha illetéktelenek hozzáférnek a személyes adataimhoz a gépemen, csak én lehetek a hibás... miért nem védtem kellőképp...

    De ennyi erővel az oprendszer fejlesztői is felelősek lehetnének, amiért lehetőséget hagynak az illetéktelen hozzáféréshez.

    FREE KEVIN :)))))))))
  • Killgore #10
    Remélem megússza a srác.
  • ZUL #9
    akkor ezek szerint ha betörnek hozzád, akkor nem a betörő a felelős, hanem te, mert nem védted értékeid elég jól?????????
  • Hegyikecske #8
    Hmm, szerintem ne kapjon büntetést a cég a felelös érte h. nem tud egy normális biztonsági rendszert összehozni, kárt pedig nem okozott a cégnek, hiszen az infók nem szivágotak ki., pedig teszem azt - az nekünk csak jó lehetett volna.
    És ha egy banknál engem ér kár az ő hibájukból akkor azért az a minimum h, ők felelnek!
  • benli #7
    Ha veszek egy gumi matracot amire azt mondják, hogy nagyon jó, és később kiderül, hogy beszivárog a víz, akkor elkapom a vizet és felelősségre vonom.És a gyártó aki azt mondja nagyon tuti és azért drága a program, természetesen elbújik a szerzői jogok mögé. Nem fogom én ezt megéreni soha, miért nem a gyártó a felelős, és miért a víz.
  • ZUL #6
    ha rá akart világítani a hiányosságra, akkor az 1. betörés után fel kellett volna velük vennie a kapcsolatot és akkor talán állást kapott volna és nem pert a nyakába

    most próbálja magát tisztára mosni
  • Thrawn #5
    Ha egy banki rendszert törnének így fel, ahol neked is van számlád és ezáltal téged kár érne, akkor ugye piszkosul fel lennél háborodva?