SG.hu

Együtt fejleszti az 5G-t az IBM és az Ericsson

A két informatikai óriás, az Ericsson és az IBM bejelentették, hogy közös kutatási programot indítanak az 5G-s fázisvezérelt antenna-technológiák terén, amelyek a jelenleginél nagyságrendekkel gyorsabb hálózati adatsebességek elérését teszik majd lehetővé.

A mobilkészülékek újabb és újabb végfelhasználói funkcióinak és alkalmazásainak piacra dobásával, és a vezeték nélküli gép-gép közötti (M2M) technológiák növekvő alkalmazásával párhuzamosan az adatmennyiség és sávszélesség iránti igények is egyre gyorsabban növekednek. Az Ericsson a mobil ágazatra vonatkozó júniusi jelentése szerint 2019-re a mobil adatforgalom előreláthatólag a tízszeresére nő, a 2013 végén használatban lévő 200 millió M2M eszköz száma pedig háromszorosára-négyszeresére növekszik, mire az 5G bevezetése egyáltalán elkezdődik.

Az Ericsson és az IBM fázisvezérelt antenna-technológiák kutatását kezdi meg olyan prototípus jellegű rendszerek kifejlesztése érdekében, amelyek nagyobb számú mobil-felhasználó kiszolgálását teszik majd lehetővé, rengeteg új szolgáltatást biztosítanak ugyanazon a frekvencián, és a ma megszokottnál nagyságrendekkel gyorsabb – a jelenlegi kábeles és vezetékes Internet-hozzáférés biztosította sebességekkel versenyképes – adatsebességeket tesznek lehetővé.

A fázisvezérelt antennasorok elektronikusan vezérelhető irányított antennák telepítését teszik lehetővé, amelyek a jelenleg használatban lévő mechanikus antennákhoz képest jelentős súly- és rugalmasságbeli előnyökkel rendelkeznek. Ezeknek a technológiai fejlesztéseknek az eredményeképpen akár több száz antennát és rádiót lehet egyetlen, bankkártya méretűnél kisebb chipen integrálni, ami nagyban elősegíti ezek alkalmazását kisméretű és nagy kapacitású beltéri cellák és nagyforgalmú belvárosi területek esetén egyaránt.

"Kísérleti jelleggel már júliusban bemutattuk, hogy képesek vagyunk az 5 Gbit/s adatátviteli sebesség elérésére vezeték nélküli technológia segítségével. A méretkorlát megoldásán is munkálkodunk, és azt reméljük, hogy az IBM-mel közösen egy merőben új antenna-technológiát dolgozhatunk ki. Nemrégiben dobtuk piacra az ágazatban kifejlesztett eddigi legrugalmasabb kis cellát, amely többféle technológia egyidejű alkalmazását teszi lehetővé. A formai szempontokat még tablet méret esetén is meghatározták a készülék belső alkatrészei. A most kezdődő kutatási együttműködés révén olyan mobilhálózatokat tudunk majd kiépíteni, amelyek még a legforgalmasabb városi környezetben is megfelelő lefedettséget és kapacitást biztosítanak majd.” - mondta el Thomas Norén, az Ericsson rádiós termékkörének igazgatója.

Dr. Mehmet Soyuer, az IBM kutatási részlegének kommunikációs és számítástechnikai alrendszerekért felelős vezetője pedig így nyilatkozott: „Több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezünk a rádiófrekvenciás (RF) integrált áramköri és tokozási megoldások fejlesztése terén, amelyek révén magas szinten integrált fázisvezérelt antennarácsokat hoztunk létre a legkülönfélébb alkalmazásokhoz. Azt reméljük, hogy az Ericssonnal folytatott együttműködés révén is aktívan járulhatunk hozzá a mobiltávközlés jövőjének alakításához.”

Az utóbbi évtizedekre visszatekintve látható, hogy a mobil szabványok közötti generációváltásra nagyjából tízévente kerül sor. Az első generációs szabványt a nyolcvanas években fejlesztették ki, a 2G-t a kilencvenes években, a 3G-t az új évezred első évtizedében, a 4G pedig az utóbbi években került alkalmazásra. Az Ericsson előrejelzései szerint az új 5G szabvány gyakorlati alkalmazására a 2020-as években kerül majd sor, tehát itt az ideje az új szabvány terjedésekor használatba vehető új technológiák kidolgozásának.

Az Ericsson a jövőbeni mobil innovációk infrastrukturális hátterének biztosítása érdekében figyelemmel kíséri, hogy milyen módon valósítja meg az ágazat nemzetközi szinten az 5G-s szabványt, hogy a széles körben használt 4G-s funkciókat és szolgáltatásokat meghaladó szolgáltatásokat fejleszthessen ki. Az 5G-s szabvánnyal szemben támasztott egyik lényeges szempont, hogy mennyire képes növelni az adatátviteli kapacitást az egyes felhasználók számára, illetve támogatni a növekvő számú mobil felhasználót és új eszközt. A korszerű antenna-technológiák kidolgozása kulcsfontosságú lépés az említett követelményeknek való megfelelés biztosításához.

Az 5G az új vezetéknélküli technológiák mellett az LTE evolúciójának az eredményeként kerül kifejlesztésre. Az 5G nem csak a felhasználói élmény terén jelent majd nagy előrelépést, de fontos új eszköz és eszköz közötti és M2M alkalmazások kifejlesztését teszi lehetővé a fogyasztói piacon és az iparban egyaránt. Ezek a későbbiekben kifejlesztésre kerülő megoldások a mobilszolgáltatók által a 4G-s LTE terén végrehajtott beruházásokra épülnek majd, és magasabb frekvenciatartományokat és kisebb méretű cellákat alkalmaznak a nagyobb teljesítmény elérésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!