SG.hu

A termékek felől a szolgáltatások felé mozdul a mobil iparág

A 2015-re szóló előrejelzések szerint a videótartalmak népszerűsége növekszik, az LTE előfizetők száma ugrásszerűen bővül, és a mobil szélessáv lefedettség tovább javul.

Az Ericsson elnök-vezérigazgatója, Hans Vestberg a 2015. évi barcelonai Mobil Világkongresszuson a médiaképviselők és elemzők részére tartott nyitó sajtótájékoztatón az iparág egyre gyorsuló átalakulásáról beszélt. „Előrejelzésünk szerint négy kulcsfontosságú változás várható 2015-ben: a streamelt online tartalmakat nézők száma heti szinten felülmúlja majd a hagyományos TV nézők számát; a mobil adatforgalom felét már a videók fogják kitenni; az LTE előfizetések növekedése meghaladja a 80%-ot; és a világ mobil szélessávú lefedettsége túllépi a 70%-os szintet. Nagyon komoly és erőteljes változásokról beszélünk, amelyek új lehetőségeket nyitnak mind az IKT szektor, mind más iparágak számára" – mondta Vestberg.

„Új megközelítés terjed számos iparágban. Világos elmozdulás tapasztalható a fizikai termékek felől a digitális szolgáltatások irányába. Új üzleti modellek jelennek meg, egyben új megoldások születnek a korábbi problémákra, amelyek hatékonyabb működést tesznek lehetővé. Valódi ügyfél-központúság érhető el digitális eszközökkel. Minden téren azt látjuk, hogy az IKT olyan változásokat idéz elő, amelyek alapjaiban formálják át a gazdaság működését" – tette hozzá a vezérigazgató.

A Mobil Világkongresszuson az Ericsson összesen kilenc új termék és szolgáltatás elindítását jelentette be. A cég az úgynevezett engedéllyel segített hozzáférésű (License Assisted Access - LAA) kiscellák révén elsőként teszi lehetővé az okostelefon-felhasználók számára, hogy egyidejűleg férjenek hozzá az engedélyköteles és engedélyt nem igénylő spektrumhoz (LTE-LAA szolgáltatás). A hardverek és szoftverek mellett az Ericsson bemutatta Alkalmazás optimalizáló szolgáltatását (App Experience Optimization service), amellyel a hozzáférési idő akár 70%-kal, a feltöltési idő pedig akár 50%-kal javulhat.

Az Ericsson IT átalakításban játszott komoly szerepét a Digital Telco Transformation megjelenése is jól mutatja, ami egy tanácsadó és rendszerintegrációs eszköztár, amely lehetővé teszi a telekommunikációs szolgáltatók számára, hogy valóban digitalizálják saját működésüket és ügyfél interakcióikat. Az eszköztár része az Expert Analytics 15.0 szoftver, amely előrejelzi az ügyfél-elégedettséget és lehetővé teszi a szolgáltatók számára olyan intézkedések és lépések automatizálását, amelyek javítják az NPS-t (Net Promoter Score).

Árbevételi és innovációs téren a Media Delivery Network legújabb verziójának segítségével a szolgáltatók előnyös pozícióba kerülhetnek a médiaszolgáltatási értékláncban. A médiaképviselők és elemzők számára tartott tájékoztatón Hans Vestberg az Ericsson felhőrendszerének új hiperskálázó képességéről is szólt: „Mi többet kínálunk, mint egyszerű felhőalapú megoldást. Mi digitális iparosítási stratégiát kínálunk. Az Ericsson Felhőrendszer új elemeinek, például az Ericsson HDS 8000 Hyperscale Datacenter System köszönhetően a biztonsággal, irányítással, és automatizálással kapcsolatos kihívásokat hatékonyan tudjuk megoldani – e három terület sok társaság számára jelent komoly problémát” – mondta az elnök-vezérigazgató.

Az elsőként ezen a tájékoztatón bejelentett másik újdonság a hálózatba kapcsolt eszközökön messze túlmutató, hálózatba kapcsolt rendszerek megvalósítása. Ahogy Hans Vestberg fogalmazott: „A hálózatba kapcsolt társadalom tényleges értéke abban rejlik, hogy teljes rendszereket képes összekapcsolni, és nem csak a rendszerben található eszközöket. Ennek révén tudjuk igazán az IKT rejtett értékeit és lehetőségeit kiaknázni."

A Connected Traffic Cloud létrehozásával az Ericsson – túllépve az egyes járműveken – a teljes közlekedési rendszert kapcsolja össze, megnyitva az utat a társadalom két komoly problémájának – a közúti biztonság és a forgalom-menedzsment – megoldása felé. Menedzselt felhőplatform-alapú megoldásról van szó, amely lehetővé teszi valósidejű forgalmi adatok és útviszonyokra vonatkozó információk megosztását az összekapcsolt járművek és közlekedési hatóságok között, valamint a közlekedési hírek eljuttatását a járművezetőkhöz. A platform működését már más területeken (Connected Vehicle Cloud és Connected Maritime Cloud) sikeresen tesztelték.

A prezentáció összegzése során Hans Vestberg megismételte, hogy a társaság egyik fő stratégiai célja a további növekedés, számos – a társaság alaptevékenységére illetve megcélzott növekedési területeire vonatkozó – újonnan elnyert szerződés révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!