Rónai György

Hamarosan megjelenik a Mozilla Firefox 1.0

A Mozilla készenáll az új böngésző első, véglegesnek tekinthető verziójának bemutatására. Egyesek szerint az Internet Explorer 4.0 megjelenése óta ez a legjelentősebb lépés a böngészők piacán, hiszen az Internet Explorerhez hasonló könnyedséggel kezelhető, mindent ugyanolyan jól megjelenít, de számos flexibilis megoldást nyújt az Internetet sújtó egyre több problémára.

A redmondi szoftveróriás kétség kívül figyelő szemekkel figyeli a Firefox fejlődését, ugyanis a tapasztalatok szerint a Mozilla újdonsága sokkal több, mint egy újabb átlagos résztvevő a böngészők sorában. Ötvözték benne az Internet Explorer könnyed kezelhetőségét a széleskörű kompatibilitással, ugyanakkor teljesen új motorra épül, és rengeteg hasznos képességgel bír. Az elemzők szerint hosszú ideje az első, és egyetlen komoly ellenfele az Internet Explorer dominanciájának.

Míg az Internet Explorert a Microsoft egyre jobban elhanyagolja, és a motor hibái miatt egyre több komoly biztonsági résre derül fény, a Firefox jóideje tartó folyamatos fejlesztése már a béta verziókkal is hatalmas népszerűséget harcolt ki magának a felhasználók között. Ha megnézzük a felhasználó interfészt, egy rendkívül egyszerűen kezelhető, letisztult kezelőfelület tárul elénk. Noha olyan funkciókat is kínál, amelyeket az Internet Explorer nem, mégis a végletekig leegyszerűsíthető a kinézete, minden számunkra felesleges dolog kikapcsolható.


A böngészőbe integrálták a Google keresősort, amelybe beírva a keresőkulcsot, és entert nyomva azonnal megjelenik egy ablakban a Google találati listája. A hagyományos több-ablakos üzemmód mellett azonban támogatja az úgynevezett "Tabbed-Browsing" funkciót is, melynél nem minden új ablakban, hanem csak egy új fülön nyílik meg. Ezáltal tehát egyetlen nyitott Firefox ablakban több weboldal is megjeleníthető, egyszerű fülekkel váltogatva közöttük. Erre az üzemmódra akár rá is kényszeríthetjük a böngészőt egy egyszerű pluginnal, de ha vegyesen szeretnénk használni az ablakos és a füles megjelenítést, gyorsbillentyűk is rendelkezésünkre állnak.

A Firefoxban beépített védelem van a felugró ablakok ellen, amit szépen be lehet állítani, hogy mely weboldalakat szűrje és melyeket ne. Ez a védelem minden alkalommal figyelmezteti azért a felhasználót, ha egy popupot nem engedett megnyílni, így ha valami fontos lett volna, később visszahívhatjuk még. A böngésző támogatja az egyre népszerűbb RSS formátumot is, és a komplex weboldalakon belül is egyszerű módszerrel kereshetünk rá szavakra. Ehhez egy Find sort berakhatunk az alsó Status Bar sorba, ahonnan gyorsan rákeresve egyből kiemeli a keresett szavakat a weboldalon.

A Firefoxban könnyedén kódolhatóak a honlapokhoz rendelt jelszavaink is, ehhez a beállításoknál egy master jelszót is létrehozhatunk. A böngészőt könnyedén testreszabhatjuk színes témákkal, amelyek a böngésző kinézetét szinte teljesen át tudják alakítani. A beépített skinezési lehetőség mellett azonban sokkal fontosabb, hogy egyszerűen telepíthető pluginokat (Extension) támogat, amelyekkel a legkülönfélébb funkciókkal is felruházható a böngésző. Ilyen kiterjesztésekből már most is rengeteg található az interneten, köszönhetően annak, hogy a szoftver igen könnyen scriptelhető.

A megjelenítést illetően panaszra nem lehet okunk, hiszen a kifejezetten Internet Exploreres oldalak döntő többségét is tökéletesen mutatja meg. Jóval kevesebb problémája van, mint például az Operának vagy bármely más böngészőnek. Természetesen a nem-szabványos elemeket a Firefox sem támogatja, így például sok olyan JavaScript, vagy CSS elemet nem jelenít meg, amit az Internet Explorer igen. Valójában azonban igen nehéz már olyan weboldalt találni, amelyet a Firefox ne jelenítene meg tökéletesen működőképesen. A nem-W3C kompatibilis elemeket könnyedén kiszűri úgy, hogy az nem okoz fennakadást a többi dolog megjelenítésében. Magyarán ha valaki azért nem váltott eddig az Internet Explorerről, mert félt, hogy nem jelennek meg rendesen a weboldalak, a Firefoxra nyugodtan áttérhet.

Egyetlen weboldal van talán, ami egyátalán nem hajlandó működni a Firefox alatt (sem), ez a Microsoft Windows Update. Egy kicsit ugyan furcsa, hogy a sok per közepette a Microsoft ezzel a funkcióval még mindig megköveteli az Internet Explorer jelenlétét, de azért valahol érthető is. Létezik azonban egy kis plugin már a Firefoxhoz, amely annyit tesz, hogy a jobbklikkes menübe beszúr egy új menüpontot. Ezen menüpontra kattintva, ha valamivel mégis problémák adódnának, egy kattintással megtekinthetjük az adott oldalt Internet Explorerben.

A SG olvasóinak megnyugtatására azt is hozzátenném, hogy a fórum főoldalán lévő chat kivételével a Firefoxban tökéletesen jelenik meg, és működik a portál minden egyes része, igen, még a fórum válasz funkciója is, amelybe például Opera alatt egyáltalán nem lehet életet lehelni.

A böngésző fejlesztői komoly marketing kampányba is kezdtek, hogy egyre több ember töltse le az innovatív, ám mégis egyszerű böngészőt. A céljuk nem kicsi, azt tűzték ki ugyanis, hogy 10 nap alatt legalább 1 millióan töltsék le a Firefoxot. A szám ráadásul nem is túlzás, hiszen csak az első 6 órában 107 ezren töltötték le az 1.0 PR verziót, ami jól mutatja, hogy az úgynevezett kemény mag is igen sok embert takar világszerte. Itt kell megemlítenünk, hogy a Firefox egyben igen kompakt megoldás is, a letölthető telepítő mindössze 4,7 MB.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr Manson #106
    "A dokumentum nem tartalmaz adatot!" - állandóan

    HELP ME!
  • Mr Manson #105
  • Mice #104
    a the docu no détát régen még láttam, de a másikat még sosem láttam

    szerintem a neteddel lesz a gond nem a böngivel


    btw kipróbáltad amit mások az about blankről írtak? vagy rá se bagóztál

    jó hogy ideírod hogy hányszor látod ezt, de egyszer sem írtad mely oldalnál hanyas verzióval

    szerintem csak a szolgáltatód szivat...
  • Mr Manson #103
    4ből 1x ez az üzenet fogad:

    Net Reset Error

    Offline Error
    The document contains no data.

    -
    lassan hülyét kapok tőle
  • Mice #102
    az is aranyos bár én mostanság már vagy 3 hónapja xpnél fogok ki olyat hogy start keres file&mappa és bármit v akár semmit ütök be csak egy kis ablak jön elő egy felkiáltójel ikonnal. nuku szöveg. ha lenne annyi tárhelyem már rég újraraktam volna így addig viszont wincmd-vel keresgélek.
  • drinkncode #101
    nem nagy ügy valóban, bár én 3 év alatt most mertem először engedni neki, h update-eljen (kiválasztottam vagy hetet a hozzáférhető negyvenvalamennyi közül (csak ME-re)). de megbántam mert azóta kb óránként frissíti a quicklaunch ikonokat, ami úgy 20 mp-t vesz igénybe. meg mindenhol keveri az ikonokat, bár sztem ez az alap csomagban van.. :)
  • Cat #100
    "#na én megvolnék. ha nagyon unnád magad nyomd meg resetet, de ha ehhez is fáradt vagy majd csinálok egy kis kék bugot és ennyit sem kell fáradnod, újraindítom ÉN"

    :DDDDDDDDD
  • Mice #99
    kicsit off, de idejön

    nem tom ti hogy vagytok vele (illetve bocs, egyikőtökről már tom hogy van vele:)), de pl nekem semmi bajom a ms updateelési methodjával

    őszintén én kif. kényelmesnek tartom

    összvissz általában csak ezt a pár sort írja ki nekem és ha csak nem lennék paranoiás még ennyit se tenne ha megkérném rá:

    #hé te! vannak pecsek!
    #aha...
    #akarod?
    #akarom
    #töltöm
    #én csak itt háttérben baromkodok ne is törődj velem, csináld a dolgod
    #telepítem
    #na én megvolnék. ha nagyon unnád magad nyomd meg resetet, de ha ehhez is fáradt vagy majd csinálok egy kis kék bugot és ennyit sem kell fáradnod, újraindítom ÉN

    90KB/sec átlaggal lejön szinte semmi idő alatt szinte semmi fáradság nem kell hozzá

    akkor mégis mi a fr@ncn@k hozakodtok mindig elő vele? mint hogy ha követ kéne fejteni vagy mit tom én mi....
  • FTeR #98
    néha elragadtatom, magam és írok egy honlapot, eddig még mindig úgy volt hogy a logika szerint beírt kód (amit a szabályok szerint építettem fel) az első tesztelésnél az ieben egyből jó volt (kivéve azt 1 dolgot, hogy <img> után tesz egy üres sort), míg más böngészőben biztos valami nem a helyére került.
    erre mondom, hogy az ie rendesen jeleníti meg.

    #97: firefoxra is kell majd utólag dolgokat pakolni, legfeljebb indulásból többet tud.
  • drinkncode #97
    jah ie csak azért jelenít meg "mindent" "jól", mert ie-re írják a lapok nagy részét. de sztem ez most változni fog, mert a francnak sincs már kedve feltolni a 72. plugint vagy sp-t m$-re, amikor a firefox alapból jobb. csak mondjuk jó lenne, ha a css2-ből nem csak szemelvényeket tudna