Berta Sándor

Továbbra is az Internet Explorer a piacvezető webböngésző

A Microsoftot és termékeit lehet nem szeretni, de tudomást nem venni róluk és nem számolni velük, hiba volna. Ahogy évek óta, úgy most is a sokak által szeretett és gyűlölt Microsoft-termék, az Internet Explorer végzett az első helyen.

A holland OneStat.com internetes statisztikai oldal hónapról-hónapra érdekesebbnél érdekesebb területekről készít felméréseket, majd teszi őket közzé. Ezúttal az internetes böngészők voltak soron. A végeredmény nem meglepő, ám igen csak elgondolkodtató lett. Bár a böngésző piaci részesedése az utóbbi fél esztendőben mintegy 0,5 százalékot csökkent, az égvilágon senki és semmi nem fenyegeti az első pozícióját.

A felmérést elnézve, nem nehéz megállapítanunk, hogy Microsoft "házidöntő" volt, hiszen a leginkább használt böngésző az Internet Explorer 6.0 lett 68,1 százalékkal. A második helyre az Internet Explorer 5.5 szorult 13,8, míg a harmadikra az Internet Explorer 5.0 11,8 százalékkal. Negyedik helyen végzett az első alternatív böngésző, még pedig a Mozilla, amelynek a piaci részesedése mindössze 1,8 százalék. Az Operának az ötödik hely jutott 0,8 százalékos eredménnyel. Érdekesség, hogy a régi 4.0-ás verziószámot viselő Internet Explorer "beért" a hatodik helyre 0,7 százalékos részesedésével, míg az Apple Safari programja lett a hetedik hely 0,48 százalékkal.

Tény tehát, hogy hiába erősödött a Mozilla, az Opera és a többi alternatív internetes böngészőprogram támogatottsága, a Microsoft, illetve az Internet Explorer megőrizte vezető helyét ezen a területen is. S mindezt a sok-sok, szinte havonta, de nem ritkán hetente kiadott javítócsomagok ellenére is. Ennél a felmérésnél azonban nem ezeket a tényeket vették figyelembe. Talán a legmegbízhatóbb internetes böngésző címéért folytatott verseny másként alakul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pascal #74
    Nemtudom, gyorsabbnak tűnik és szvsz jól el tudja dönteni, hogy melyik dolgok nem fognak változni és akkor azoakt nem kéri le, ugyanis még nem futottam olyan oldalba ahol a cachelt verziót látom a frissült helyett (vagy nem vettem észre :) )
  • Pheel #73
    A különbség nem a disk cacheben van, hanem az Opera által használt memória cacheben. Amíg az IE (és a Mozilla is) újratölt minden oldalt (vagy legalábbis ellenőrzi, hogy változtak-e fent a fileok), addig az Opera sok helyzetben nem foglalkozik ezzel. Mivel nem tesz fel annyi kérdést a webszervernek (amire ugye várni kell, hogy válaszoljon), ezért tűnik az Opera gyorsabbnak.

    Legalábbis szerintem.
  • pascal #72
    Megfogtál, tényeket konkrétan nem tudok, viszont higgy nekem: tapasztalat, hogy nálam az IE csak szedi és szedi a dolgokat a cache egyre dagad de mitha nem is használná, ellenben a frissen telepített opera 1 hét haszánlat után a gyakran látogatott oldalaimat sokkalta gyorsabban jeleníti meg az 1héttel azelőtti önmagához képest ergó cacheből nyomja a statikus részeket. Számomra a cache használata nem tűnt fel az IEben. Túl régen és keveset használtam IE-t hogy ebben biztos legyek.
    Amire én akartam rávílágítani hogy ha a cache nagyra nő az IE-ben egy lehetőséged van: törlöd mind, az opera e helyett szelektál minden beálított (!!) dolgot element majd ha pár napig nem volt használva törli is azt függetlenül attól, hogy megtelt-e a számára megengedett terület vagy sem. Tény: ami a winyómon van opera cache 20megás benne van pár tegnapi tegnapelőtti netezés maradványa + a hónapokkal ezelőtti oldalak statikus részei amiket naponta látogatok, a régi dátumozású fájlok közt egy sincs amelyik ne lett volna használva legalább egy hete.
    Operában beállítható, hogy mit és milyen gyakran cacheljen, IEben pedig törölheted őket egy gombnyomással és állíthatod a maximális méretet, nem is tudom.
  • Pheel #71
    "#57: nem a mérte a lényeg, hanem ahogy használja..."

    Tudsz valamit vagy csak beszélsz a levegőbe? Tényeket!
  • pascal #70
    #57: nem a mérte a lényeg, hanem ahogy használja...
    #58: A Dreamweaver tudni kell használni :P tartalmazza a legtöbb böngésző támogatási listáját és bármelyikre képes tökéletes kódot előállítani, vagy ha ésszerűen állítod be akkor olyan oldalt generál ami minden böngészővel úgy néz ki ahogy akarod.
    A bunkónak tartást azért írtam, mivel szerencsére nem találtam még oldalt ami ne ment volna ha más nem hát elégségesen opera alatt. Felőlem nem kell nem is várom el hogy valaki operára fejlesszen, ha nem legyen nyílt és miután kész az IEonly oldala nézze meg (!) más böngészőkkel és ha valami gigantikus baki van vagy javítsa vagy legalább közölje hogy szar.
    1. sose szidtam a win-t és a microsoftot, az IE-t sem!
    2. tény hogy divat, szidni őket, és én sem nézem jó szemmel ha valaki szidja (kivétel ha elvakult linux guru/fan/hívő az illető)
    A heti upgr. jó dolog, bizonyítja hogy a használt program nem tökéletes DE tökéletesedik, ezen nem kellene összeveszni, minden böngészőhöz jön ki javítás, tökéletes böngésző márpedig nincs.
    Illetve ismét hangsúlyozom, hogy nincs bajom az IE-rel, azt mondom hogy a mai elvárásokhoz képest (én a sajátjaimból indulok ki) vajmi keveset nyújt, azt sosem vittam hogy böngészni tökéletes de én azokhoz tartozom akinek több is kell. Ha mi már csak ilyen kevesen vagyunk hát legyen, én színvonalban, eszközkészletben testreszabhatóságban (shelleket hagyjuk) legalulra teszem az IE-t, ennyi. (<-- pont)
    A választás szabad mindig is az volt, kinek a pap kinek a papné.
    Végel: sem szeretem ha olyanok állnak le velem vitázni akik nem okosabbak nálam a vita tárgyában.

  • Vik1984 #68
    Ha te ugy erzed... :-) am legyen
  • Pheel #67
    Csak úgy állítottad be, hogy ne lehessen másra gondolni...
  • Vik1984 #66
    És szerinted az IE véletlenszerűen töröl, ha már nem fér bele az előre beállított méretébe?

    Nem alitottam, egyetlen epeszu bongeszo sem csinalna ilyet.
  • Vik1984 #65
    Nem muszaj minden heten letolteni az upgrade-ot, vagy az uj valtozatot.

    Amugy en sem a gepert elek, csak eppen nekem oromot okoz a kis rendszerem (errol ne nyissunk vitat :-) karbantartasa, apolasa. Szeretek torodni a gepemmel, es orulok, ha kedvenc programjaimat sokszor javitjak, fejlesztik.

    Mint mondtam, egy projectet nem lehet befejezni, csak abbahagyni.
  • Pheel #64
    És szerinted az IE véletlenszerűen töröl, ha már nem fér bele az előre beállított méretébe? Nyugodj meg, ott is az törlődik, ami a legrégebbi. Na és mi a legrégebbi? Hát, ahol a legrégebben jártál.

    Miért baj a heti update?!? Tudod vannak emberek, akik nem a gépért élnek, hanem a gép van értük. Ezek az emberek szeretik a gép előtt eltöltött időt hasznosan tölteni és nem azzal, hogy új verziókat töltenek le mindenből. Nekem tökéletesen elég, ha jön néha-néha egy nagyobb verzió, plusz az elengedhetetlen hibafoltok a veszélyes problémákhoz.