Gyurkity Péter

Elkészült a Google asztali keresője

A Google a mai napon szeretné bemutatni asztali keresőjének teljes változatát, amely saját fejlesztői csomaggal együtt jelenik meg, és a Firefox és Netscape böngészőt is támogatja.

A kaliforniai központú vállalat alkalmazása számos fájltípust kezel, így nagy segítséget nyújt az Microsoft Office dokumentumok, a képek, emailok, vagy akár weboldalak közti keresgélésben. A végleges változat - amelynek bétája már közel öt hónapja elérhető - emellett támogatja a video- és zenei fájlok, a pdf dokumentumok, valamint három különböző böngészőben - Internet Explorer, Firefox és Netscape - tárolt előzmények közötti keresést. A csomag magában foglal egy fejlesztői csomagot is, amely lehetővé teszi, hogy keresőhöz saját beépülő programokat készítsünk. A Google szakemberei máris elkészültek az első ilyen beépülő programmal, amely lehetővé teszi a Trillian azonnali üzenetküldővel folytatott beszélgetések közötti keresést.


"A Google asztali keresője mindenről másolatot tud készíteni, ami rendkívül hasznos funkció, különösen, ha az adott alkalmazás összeomlik, és nem férünk hozzá a legutóbbi dokumentumhoz" - jelentette ki Nikhil Bhatla, a vállalat termékmenedzsere. Elmondása szerint éppen emiatt fordítottak nagyobb figyelmet a biztonság fokozására, hiszen a program korábbi változatai a felhasználó akarata ellenére is másolatot készítettek a bizalmas anyagokról. A végleges verzió például nem indexeli a jelszóval védett Word és Excel dokumentumokat, valamint a biztonságos tranzakciókat lebonyolító weboldalakat.

A vállalatnak szüksége is van az alkalmazás frissítésére, hiszen riválisok egész sorával kell szembenéznie. Hagyományos ellenfelein - Yahoo, MSN - kívül ugyanis több tucat konkurens cég fejleszti saját keresőjét, és igyekszik vaskos szeletet kiharapni a tortából. A Blinkx például pénteken tette közzé, hogy saját keresőjét naponta 100 millió alkalommal veszik igénybe. Bhatla elmondása szerint a Google egyelőre nem tervezi a keresésekhez kapcsolt reklámok bevezetését, de továbbra is nagy figyelmet fordítanak az alkalmazás fejlesztésére és esetleges kibővítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Farkas Georgina #10
    <--------------Ez mit jelent?
    Thinker levelére válaszolva: A G-Mail-ben lehet ékezetes betűs levelet küldeni!(Bár Én Nekem<---Ez a véleményem a G-mail-ről! FreeeXtra!
  • thinker #9
    kicsit off. de g-mailben ti tudtok ékezetes levelet kuldeni? mert nekem teljesen összemocskolja...
  • fapapi #7
    g-mail az tetszik hasznalom is és kivalo
    de nem fogok ilyen szarokat hasznalni mindek.
  • FTeR #6
    csatlakozom

    (ilyen dolgokra (fájlkeresés) a TC keresőlyét használom...igaz az nem ilyen csicsás)
  • gz8 #5
    Én ki se próbáltam, de teljes mértékben osztom a véleményedet!
  • Theodora #4
    Valentino: Mert az ő kereső programját használod, amiből neki reklámbevétele van.
    Most még a Desktop Search-on nincsenek reklámok, de 1-2 év múlva biztosan lesznek :-(
  • Valentino #3
    Vajon miért éri meg az ilyen cégeknek (mint pl a Google) hogy ingyenprogramokat csináljanak nekünk? Ezt nem értem...
  • Theodora #2
    Én kipróbáltam és nagyon tetszett. De a bétából nagyon hiányzott a PDF keresési lehetőség. Aztán kipróbáltam a Yahoo-t, az is nagyon jó volt, de abból meg hiányzott a preview.
    Most végre itt van a végleges változat, ami már ezt is tudja, plusz a pluginoknak hála kezeli a CHM-t, és még ki tudja miket fog.
    Fejlesztőknek illetve rengeteg dokumentumot gyártóknak mindenképpen ajánlom.
  • [HUN]PAStheLoD #1
    A bétát kipróbáltam és nagyon tanulságos volt , rájöttem, hogy semmi szükségem rá :)