13
  • TeszteloPontHu
    Semmilyen pontgyűjtő, törzsvásárló stb. akcióban nem vagyok benne. Nem ezért, egyszer kiszámoltam: nem éri meg... És ráadásul ez önkéntes, az RFID-nél viszont kötelező, hiszen az árut máshogy nem tudod megvenni (vagy nem kártyával fizetsz).
  • pemga
    Erre van az összes pontgyűjtő, törzsvásárló meg miegymás cucc. A csipkártyáddal azonosítanak, a termék pedig megy vonalkód alapján. Annyi a különbség, hogy az RFID-nél nem csak az van a neved mellé írva, hogy január 13-n 15:14-kor a kerekespusztai supermarketben vásároltál két db túrórudit, (ez van most) hanem az is, hogy ezeknek mi a sorozatszáma.

A hitelkártyához kötés azért durvább, mert az bolt-független. Tehát nem csak az van, hogy az A-boltlánc üzleteiben az összes vásárlásod van nyomonkövetve, hanem a teljes fogyasztásod. Bár szerintem ez illegal, mert neked erre engedélyt kéne adnod. (Mint ahogy ezt most alá is irod, amikor valamilyen pontgyűjtő kártyát kérsz.)
  • Tetsuo
    Nálunk a cégnél ezt már régóta alkalmazzák. Csak nem értem mér fáj még mindig a helye. :)
  • HUmanEmber41st
    Ez szorosan kapcsolódik az emberbe beültetett mágneskártya programhoz.
    Tökéletesen tisztában lesznek azzal, hogy mit hol vásárolsz.
    Simán megvalósulhat a totális kontroll==>a totális diktatúra
    1984, Gépnarancsvagy valami hasonló világa
  • Cat #9
    A Wal-Mart, a Target, az USA Védelmi Minisztériuma, a Metro Group és más vállalatok például elõírták, hogy beszállítóik 2005-ig RFID jelzõcímkékkel lássák el raklapos szállítmányaikat. Rövidtávon a cégek az RFID-t elõször valós idejû helyi rendszerekhez (56%), az ellátásilánc (55%) és készletgazdálkodás területén (55%) fogják alkalmazni. Egy évvel késõbb az RFID már megjelenik az intelligens polcrendszereken tárolt gyógyszerek (67%) és kiskereskedelmi termékek (61%), valamint a mobil kereskedelem területén (55%). A cégvezetõk elsõsorban a munkaerõre fordított költségek csökkenését és a hatékonyság növekedését várják a RFID technológiától.

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=33581
  • TeszteloPontHu
    Pedig van ilyen itthon is. Én a Metroban találkoztam vele.
  • TeszteloPontHu
    Úgy, hogy pl. ha kártyával fizetsz érte, akkor már nem nehéz egy olyan adatbázist készíteni, hogy mikor, mit és mennyiért vásároltál.
  • Ch_Slater
    hát ilyet én még nem láttam (angliában sem, pedig ott éltem az elmúlt 1 éveben), de attól persze lehet néhány helyen hogy én nem tudok róla. persze ha elterjedt lenne azért az nyilván szemet szúrna..
  • pemga
    Mennyi ennek a hatótávja?

Amit nem értek, hogy ha két külön bolt is használja, akkor hogy vannak szeparálva a kódok (mivel nyilván nem fogják kivakarni a könyvemből a cuccot, miután megvettem). Ráadásul jelentős domain-eket kell lefogni, hiszen ez eladott termék-példányonként egyedi (nem pedig terméktípusonként).
  • Cat #4
    fenét nem, áruházakban pl. a ruhákra nem lopásgátlo izét hanem egy ilyen matricát raknak, és nemcsak az elvitelt zárják ki vele, hanem a termék kódját is rögzitik rajta, tehát a fizetést is megkönnyítik.
  • Ch_Slater
    hát ezektől nem hiszem hogy félni kéne egyhamar. nem hinném hogy közönséges termékeken használnák az rfid technológiát a közeljövőben. amire biztos használni akarják az a különféle túristalátványosságok, híres épületek felcimkézése. ott az épület oldalán egy rfid cimke, odamész az rfid-et bíró mobiloddal, lehúzod és tudsz mindent az adott épületről. (ahol még biztos használni akarják az a 2006-os fociVB jegyeinél)
  • Kilgore Trout
    Nem látom át teljesen, hogy fog működni ez az RFID-s cucc. Az ID-ben benne lesz a bolt kódja is? Vagy ha elmegyek ajándékot vásárolni, rohangálok egyik boltból a másikba, akkor majd mindenhol ki kell fizetnem, vagy beindítja a riasztót? Egyáltalán hova lesz elrejtve az RFID chip? Hogyan akadályozzák meg, hogy a boltban valaki levegye, és kilopja a terméket a boltból? Ha pedig nehéz eltávolítani, akkor mi történik majd, ha pl az előzőnap megvásárolt ruhát/táskát/akármit viselve másnap visszamegyek a boltba, (rfid chip benne felejtve) és majd nyakamba ugrik egy halom biztonsági őr? Arra is kiváncsi leszek, mennyire megbízható az RFID-s számlázás, mert eddig legalább tudtam figyelni a pénztáros kezét, nem húz-e le véletlenül kétszer valamit (volt már ilyen), ezek után a blokkot fogom olvasgatni hátamban a türelmetlen sorral, mielőtt kifizetném??? A további aggályokról már nem is beszélek, pl ami Theodora említett.
  • Theodora
    Úgy gondolom, hogy azzal, hogy valaki majd vesz doboz vajat a boltban amin van RFID, attól még nem fog sérülni semmiféle joga.
    Persze majd 3125-ben az utcán "sétálva" egy reklám ránk szól, hogy miért vettünk X terméket vegyünk helyette inkább Y terméket?
    Vagy a buszra felszálva közli velünk a sofőr, hogy ide az x csokival nem szálhatok fel mert a buszt egy másik márka támogatja?
    Vagy ahogy most M$-nél, a portás ránk szól, hogy iPod-dal ide nem jöhetek be?
    Ezek szerint a jövőben mindenki RFID olvasóval fog rohangálni az utcán?