Gyurkity Péter

A Fujitsu is belép a miniatűr merevlemezek piacára

A vállalat szóvivője bejelentette, hogy a Fujitsu is belép a miniatűr merevlemezek piacára, és új termékekkel igyekszik helyt állni az igen szoros küzdelemben.

A miniatűr merevlemezek általában hordozható eszközökbe, leginkább zenelejátszókba kerülnek, és ezen a piacon az iPod sikere láttán óriási verseny alakult ki a nagyobb gyártók között. Scott Ikeda, a tokiói vállalat szóvivője az újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a végső döntés még nem született meg, de a vállalat vezetését jó ideje foglalkoztatja a kérdés. Ikeda azután szólalt meg, hogy egy helyi üzleti napilap hírül adta a Fujitsu állítólagos döntését.

A vállalat jelenleg 3,5 illetve 2,5 hüvelykes merevlemezeket gyárt, elsősorban szerverekbe. Amennyiben azonban a vezetés megpróbálkozik betörni a kisméretű merevlemezek piacára, kapacitásuk egy részét át kell majd állítaniuk az 1, illetve 1,8 hüvelykes merevlemezek gyártására. Az 1,8 hüvelykes példányokat többek között az iPod lejátszókban, illetve számos hagyományos noteszgépben használják, míg az egyhüvelykes merevlemezek elsősorban az iPod Mini készülékekbe kerülnek.


A januárban megrendezett Consumer Electronics Show (CES) számos újdonsággal szolgált a miniatűr merevlemezekkel kapcsolatban, és jelezte, hogy a verseny további éleződésére lehet számítani. A Seagate például bejelentette, hogy jelentős mértékben kibővítik az egyhüvelykes merevlemezek gyártását, míg a Cornice, illetve a Hitachi még több, és nagyobb kapacitású merevlemezről tett közzé információt. Ezek közé tartozott a Cornice 3 GB-os meghajtója, míg a Hitachi ígéretet tett arra, hogy az idei év második felében piacra dobja a jelenlegi háttértárolók 8 és 10 GB közötti változatát.

Mindez természetesen az árak további csökkenését jelenti, amely nemcsak magukra a merevlemezekre, hanem a különböző hordozható eszközökre is kifejti majd hatását, és felgyorsíthatja az új eszközök elerjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    nehezen, az ipod a dizájn és a jogdijak miatt drága, 10e ft már csak azért sem lesz sose, mert 7e a jogdij maga

    Az Artisjus jogdíjtáblázata szerint a kép- és hanghordozóként használható memóriakártyák után - típustól függetlenül - 128 megabájt méretig 320 forintot, 256 megabájt és 1 gigabájt között 1500 forintot, 1 és 20 giga között 3000 forintot, efölött ötezer forintot kell fizetni. (A beépített tárolóegységgel rendelkező zenelejátszókon - ilyen a legtöbb mp3-lejátszó, például az iPod - valamivel nagyobb a jogdíj, 128 megáig 530 forint, 256 mega és 1 gigabájt között 2500 forint, 1 és 20 giga között 5000 forint, fölötte 7000 forint darabonként).
    http://index.hu/tech/uzlet/memo050210/
  • Murdoc #1
    Na végre, hamarosan már én is akarok venni egy 40 gigás iPodot, remélem fél éven belül lemegy az ára 10-20 ezer forintra! :)