SG.hu

Fórum a barátságos internetről

A Barátságos Internet Fórum vezetői szerint nem a tiltás, hanem a hasznos tartalmak tehetik barátságossá az internetet, ezért honlap-minősítő rendszer bevezetését és tájékoztató kampányt terveznek.

A hasznos és "barátságos" oldalakat a leginkább érintettek - a gyerekek - bevonásával csokorba gyűjtő honlap-minősítési rendszer kialakítása, a minőségi tartalmak körének folyamatos bővítése, valamint az internetezés előnyeit, illetve a kétségtelenül létező kockázatok csökkentésének lehetőségeit bemutató tájékoztató kampányok jelenthetik a legtöbb segítséget ahhoz, hogy az internet valóban barátságossá váljon. 2005-ben ezek a Barátságos Internet Fórum elsődleges céljai - foglalta össze a Barátságos Internet Fórum (BIF) által szervezett minikonferencián elhangzott főbb gondolatokat zárszavában Both Vilmos, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) vezetője.

"Az államnak csak ott, akkor és olyan mértékben szabad a szabályozás eszközeivel beavatkozni a piaci folyamatokba, ahol, amikor és amilyen mértékben ez feltétlenül indokolt" - összegezte a szabályozói filozófiát Dr. Bánkúti Erzsébet, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) Infokommunikációs szabályozási helyettes államtitkára a nemzetközi Safer Internet Day keretében tartott rendezvényt megnyitó előadásában. Az IHM képviselője szerint az interneten mindenekelőtt az önszabályozás a célravezető az illegális, illetve bizonyos csoportok számára károsnak tekinthető tartalmak elleni megfelelő védekezésben.

A BIF tagszervezetei és az IHM illetékesei mellett pedagógusok, diákok és internetes szakemberek részvételével megtartott minikonferencián a résztvevők egyetértettek abban, hogy a gyerekek nem óvhatók meg teljesen a káros tartalmaktól, de felkészíthetőek arra, hogy mit tegyenek, ha találkoznak ezekkel a tartalmakkal. Szalay Sándor, az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesületének elnöke szerint örvendetes, hogy a tiltott vagy a káros tartalmak helyett egyre többet beszélhetünk a hasznos tartalmakról. "A gyerekeknél jobban senki nem tudhatja, hogy mi érdekelhet egy fiatalt" - fogalmazott több hozzászóló is, körvonalazva egy, a gyerekek részvételével zajló, önkéntes honlap-ajánló rendszer beindítását.

A BIF alapítói az elmúlt évben számos kezdeményezéssel igyekeztek segíteni ezt a felkészülést. Ilyen az MTE által nemrégiben elindított www.baratsagosinternet.hu weboldal, ahol diákok, szüleik és tanárok számára kínálnak hasznos információkat az interneten leselkedő esetleges veszélyek elhárításához. A témában szóróanyagok is készültek, amelyek minden hazai általános iskolába eljutottak; az akciót médiakampány is kísérte. Az MTE tervei szerint a felvilágosító akció 2005-ben is folytatódik, az online felületek mellett egyéb média-megjelenésekkel is kiegészülve. Hasonló célt szolgál a szintén BIF-alapító Inforum évről évre megrendezett unoka-nagyszülő versenye, illetve a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) ugyancsak nemrég beindított, az illegális digitális tartalmak bejelentésére szolgáló forródrót-szolgáltatása is, amely a 487-60-50-es budapesti telefonszámon érhető el.

Dr. Mayer Erika, az Inforum képviseletében elmondta, hogy egy jelenleg szerződéskötés előtt álló, az MTE-vel és az Axeleróval közös EU-pályázat remélhetőleg további lehetőségeket teremt majd a megkezdett munka folytatására, illetve a hasznos tartalmak további bővítésére.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Dr. Mlinarics József, a MATISZ elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió Insafe nevű hálózatának támogatásával Barátságos Internet Történetmesélő (story-telling) Versenyt hirdetnek 9-12 éves gyerekek és 12-16 éves fiatalok számára. A kiírás szerint a pályázóknak az internet és a mobil technológia izgalmas, ámbár néha veszélyes világába tett utazásról kell egy maximum 2000 szavas írásművet készíteniük 2005. május 27-ig. A győztes jogot szerez a nemzetközi verseny 2005 októberében tartandó uniós döntőjén való részvételre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #4
    Ha jól értem, akkor egy portál és linkgyűjteményt akarnak csinálni. Azt minden további nélkül lehet, jó ötlet. Határozottan jobb, mint a sokféle korhatárszűrő izé, amit az ORTT (Ms. KÉK) próbált erőltetni.
  • Tetsuo #3
    Ezt én sem értem, lol
    A TV is lehetne barátságos ha nem a nézettség lenne a fő ill nem multik kezében lenne..
  • [HUN]PAStheLoD #2
    Barátságos internet , nálunk volt egy barátság iskola , de bezárták .. amúgy egy puszta információhordozó (média) hogy ítélhető meg barátságosság szempontjából ? :)
  • atlagember #1
    Hát a kormány weblapja akkor nagyon nem barátságos, mert ott igen sok csúnya bácsi és néni van.