Franczy

2005-ben érkeznek az 1 terabyte-os holografikus adattárolók

A holografikus adattárolási megoldások, így többek közt HDS (Holographic Data Storage) médiák fejlesztésével foglalkozó Polight Technologies Limited képviselői bejelentették, hogy a cég rendkívül fontos áttörést ért el fejlesztési munkálatai kapcsán, melynek eredményeképpen egy lépéssel közelebb kerültünk az akár 1 TB, vagyis 1000 GB adatot is tárolni képes, hagyományos, 12 centiméter átmérőjű optikai adattároló lemezek kereskedelmi bemutatkozásához.

A Polight Technologies Limited munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a cégnél a holografikus adattárolási technológiák fejlesztése a 90-es évek végén kezdődött meg, valamint hogy ezen új technológiák kapcsán nem is annyira az újgenerációs optikai meghajtók, hanem sokkal inkább a holografikus elven működő adattároló lemezek kifejlesztése okoz gondot. Az angliai Cambridge Egyetem kutatói hathatós támogatását élvező Polight Technologies az úgynevezett szervetlen üveg-alapú adattároló lemezekben látja a holografikus adattárolás sikerének a kulcsát. A cég képviselői elmondták, hogy a cégnél folytatott legújabb fejlesztési munkálatok egy teljesen új, minden korábbi HDS lemezétől különböző alapanyagot eredményeztek, mely a keresztségben a Holonide nevet kapta.

A kutatók elmondása szerint az elmúlt években az okozta a legtöbb problémát, hogy a holografikus elven működő adattárolási megoldások esetében alkalmazott lemezek belsejükben túlzottan szétszórták a rájuk bocsátott lézernyalábot, mely egyrészt az ilyen újgenerációs eszközök tárolókapacitását, másrészt pedig működési sebességét csökkentette rendkívüli mértékben. A Polight Technologies által nemrégiben levédetett Holonide alapanyag azonban lehetővé teszi ezen említett hátrányos tényezők kiküszöbölését, vagyis a Holonide révén olyan kiváló minőségű holografikus elven működő adattároló lemezek gyárthatók, melyek a jelenlegi CD-khez hasonló fizikai méretek mellett akár 1 TB tömörített, illetve 500 GB tömörítetlen kapacitással is rendelkezhetnek. A fejlesztők szerint amennyiben minden jól megy, akkor az első ilyen optikai adattároló megoldások már 2005-ben forgalomba kerülhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atees1987 #20
    igaz!!!
  • Csacsis #19
    Legalábbís még ma annak számít.
  • Tumor #18
    ehhhe :) hát ez az ! eddig 1 gigára lazán rámondta az ember, hogy 1000 mega, mert az a 24MB, szinte semmi, nade 1 terra esetében az a 24 giga már igenis elég nagy adat !!!
  • Dömper Ármánd #16
    A flash memóriának az átviteli sebesége, lehet, hogy nem több a winchesterénél, de ne felejtsük el, hogy nincs seek ideje, ami jelentős teljesítményfokozó tényező lehet. Persze nem pornófilmletöltéskor :)
  • [HUN]PAStheLoD #8
    jah a floppy nem rossz ötlet! Plussz nem is kell egy lemezre 1000 Gb-t hanem elég 1,3 is (pl a 2 cds játokoknak) és máris kész a 3 cd átmérőjű kis korongocska :))
  • WiLDoR #7
    hát mondjuk én díjaznám, ha nagyon gyorsan elterjednének végre ezek, mert már tele a tököm az 1000millió cd-vel, ami ott tornyosúl mostanában minden számítógép mellett...
  • Draco #6
    Csak tudnam miert ragaszkodnak allandoan ehez a hulye CD formatumhoz... Ormotlanul nagy, konnyen serul es nagy mennyisegben csak a specialisan neki keszitett alvanyokon lehet tarolni. Miert nem csinalnak a kis floppyhoz hasonlo tarolo eszkozoket? Az sokkal praktikusabb lenne mert konnyebben hordozhato, nehezebben serul a tokja miatt es konnyen is tarolhato nagy mennyisegben is.
  • Gabest #5
    Gumikesztyű is kell majd hozzá vagy elég egy rackbe tenni???
  • Omegared #2
    Szerintem még nyugodtan... Mire ebből versenyképes megoldás lesz...
    Két év múlva tedd fel a kérdést megint