Alex

Új Panasonic Lumix digitális fényképezőgépek

A Panasonic új digitális fényképezőgépeket mutatott be. A jövőben az optikai képstabilizátort minden modelljükben alkalmazni fogják, és megjelentek a gyártó első hatszoros optikai zoomos modelljei is.

Amikor a Panasonic 2002-ben útjára indította az iparág első 12-szeres optikai zoommal felszerelt digitális fényképezőgépét, a LUMIX FZ1-et, a nagy teljesítményű zoommal rendelkező modellekben bemutatott elengedhetetlen funkciók egyike volt a kézremegés hatását kiegyenlítő MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor). A vállalat most ezt kiterjesztette a kompakt digitális fényképezőgépekre is, azaz 2005 tavaszától kezdődően a MEGA O.I.S mind az öt újonnan bemutatott LUMIX modellnek alapfunkciója lesz. Ezek között megtalálható a 12-szeres optikai zoommal rendelkező FZ5 és FZ4, továbbá az LZ2 és LZ1, amelyek a LUMIX család első 6-szoros optikai zoommal felszerelt tagjai, valamint az AA típusú elemekkel működő, háromszoros optikai zoommal ellátott LS1.


Panasonic DMC-LZ2

Az 5 megapixeles DMC-LZ2 és 4 megapixeles DMC-LZ1 is 2 db ceruzaelemmel működik, és hatszoros optikai zoommal vannak felszerelve (ez egy 35 mm-es filmet használó fényképezőgépen a 37 mm és 222 mm közötti tartománynak felel meg). Az új modellek nagyméretű, 2,5"-es (5 cm) átlójú LCD monitorral rendelkeznek. A kategóriában nem csak az optikai képstabilizátor az újdonság, hanem az új "Venus Engine Plus" képfeldolgozó egység is, mely a gyártó szerint mintegy 50%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Amellett, hogy a sorozatfelvétel üzemmód hosszuságát csak a memóriakártya kapacitása korlátozza sebesség is nőtt, így másodpercenként 3(LZ2) / 4(LZ1) teljes felbontású kép készítését teszi lehetővé. A zajcsökkentés mennyiségének a tárgy fényességétől függő mértékben történő szabályozásával a modellek a korábbi szintekhez képest akár egyharmadával jobban csökkentik a zajt a sötétebb területeken.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A MEGA O.I.S. két, a "Mode 1" és a "Mode 2" O.I.S. üzemmódokkal rendelkezik. A "Mode 1" állandóan érzékeli és követi az elmozdulásokat és folyamatosan kiegyenlíti azokat. Ezzel ellentétben, a "Mode 2" üzemmódban az O.I.S. lencse csak a kioldó gomb megnyomásának pillanatában nyomja el a kézremegés hatását. Ebben az üzemmódban a lencse az adott pillanatban bármilyen irányba elmozdulhat, maximálisra növelve a funkció hatását, melynek eredményeképpen a kép a lencse közepéhez a lehető legközelebb kerül leképezésre, nagyobb felbontású képet eredményezve.

A gépben nyolc jelenetválasztási üzemmód van, melynek használatát egy újonnan beépített súgó képernyő segíti. Ez a funkció megjeleníti az LCD monitoron az egyes üzemmódok leírását, megkönnyítve ezzel az adott helyzetnek legmegfelelőbb jelenet kiválasztását. Szintén nem általános az automatikus tájolás érzékelés, mely megjegyzi, hogy a kép vízszintesen vagy függőlegesen tartott fényképezőgéppel készült. Ez később gondoskodik arról, hogy amikor a képeket az LCD monitoron visszanézzük, akkor a vízszintes képek automatikusan vízszintesen, a függőleges képek pedig automatikusan függőlegesen jelenjenek meg. A választható ISO érzékenység maximálisan 400 lehet, a mozgófelvétel felbontása pedig maximálisan 320 x 240 képpont, 30, illetve 10 FPS sebességgel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A korábban csak az egypontos és a spot élességállítási üzemmódokkal rendelkező autofókusz használatakor immár 4-féle, az 5-pontos, 3-pontos, 1-pontos és spot üzemmódok közül választhatunk, ezáltal az automatikus élességállítás még egyszerűbbé ugyanakkor pontosabbá válik. Az új modellek 14 megabájtos belső memóriával rendelkeznek, és a gyártó közlése szerint az akkumulátor élettartama 215 kép (LZ1) / 235 kép (LZ2) (CIPA) felvételét teszi lehetővé.

A kompakt méretű készülékek (100,5 x 63,5 x 32,9 mm, 178 gramm) márciustól kerülnek forgalomba Magyarországon.




A Panasonic vadonatúj LUMIX modelljei között bemutatta az 5,0 megapixeles DMC-FZ5 és a 4,0 megapixeles DMC-FZ4 modelleket is. Mindkét gép 12-szeres optikai zoom használatot tesz lehetővé (ez egyenértékű a 35 mm-es filmet alkalmazó fényképezőgépeken a 36 mm és 432 mm (FZ5) / 35 mm és 420 mm (FZ4) közötti tartománnyal) F2.8 és F3.3 közötti blendértékkel.

A DMC-FZ5/FZ4 a 3,1 megapixeles DMC-FZ3 utódai, tulajdonságaik azonban nem csak a képpontok számának növekedésében nyilvánulnak meg, hanem olyan műszaki fejlesztések alkalmazásában is, mint például a gyorsabb autofókusz (AF). Az giroszkópos elven működő optikai képstabilizátor kiküszöböli a kézremegés következtében fellépő elmosódást, ezáltal jelentős segítséget nyújt gyenge fényviszonyoknál történő fényképezés, nagy fókusztávolság használata (nagy zoom), és makro felvételek készítése esetén is. Az FZ20-hoz hasonlóan, ez a fényképezőgép is LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel van felszerelve a csekély torzítású képek készítése érdekében. Három aszférikus lencse alkalmazása teszi lehetővé , hogy a 12-szeres zoommal rendelkező digitális fényképezőgép méretét tekintve kompakt maradhasson.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A központi egység, vagy az agy, amelynek a fényképezőgép a minőségi képfeldolgozást és a gyorsaságot köszönheti, továbbra is a Venus Engine II LSI, amely a vízszintes és függőleges irányokon túl átlósan is jó felbontással rendelkezik. A korábbi Venus Engine-ben a fényesség jelet minden RGB pixelből nyerték az átlós felbontás 50%-kal történő növelése érdekében. A Venus Engine II viszont új képalkotási folyamattal rendelkezik, amely a képben vízszintes vagy függőleges vonalakat észlelve csak a G pixelekből vonja ki a fényesség jelet. Ezáltal a Panasonic közlése szerint a régebbi Venus Engine-hez viszonyítva több mint 10%-kal javul a vízszintes és a függőleges felbontás, miközben továbbra is megmarad az átlós felbontás 50%-os javulása.

A minimum 0,008 (FZ5) / 0,006 (FZ4) másodperces kioldási késedelem és a kb. 0,4 (FZ5)/ 0,3 (FZ4) másodperces zárintervallum teszi lehetővé a téma pontos megörökítését. A sorozatfelvétel teljesítménye másodpercenként 3 (FZ5) / 4 (FZ4) teljes felbontású kép készítését teszi lehetővé. A korlátlan sorozatfelvétel funkció használatával pedig mindaddig készíthetjük a felvételeket gyors egymásutánban, amíg a memóriakártya vagy a beépített memória meg nem telik. A felvehető videók mérete 320 x 240 képpont, sebességük 30, illetve képkocka másodpercenként. A maximális felvételi idő a memóriakártya kapacitásától függ.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az AF üzemmód a fotózási helyzetnek megfelelően válaszható ki: 9-pontos, 3-pontos nagy sebességű, 1-pontos nagy sebességű, 1-pontos normál sebességű és spot. Az új, 1-pontos nagy sebességű AF üzemmódban a zár késése (az AF sebességgel együtt, vagyis a kioldó gomb teljes lenyomásától a kép elkészítéséig eltelt idő) a korábbi DMC-FZ3 modellhez viszonyítva nagymértékben, mintegy egyharmadával csökkent. Bár a készített kép "kimerevedése" a nagy sebességű AF működése közben elhanyagolható mértékű, mégis ha mozgó tárgyakról készítünk felvételeket, akkor választhatjuk az 1-pontos normál sebességű AF funkciót is, melynek működése közben egyáltalán nem tapasztalható az említett jelenség.

A 9 jelenetválasztási üzemmód a gyártó szerint a legtöbb fényképezési helyzet igényeit kielégíti. A manuális funkciók, mint például a zár- és a rekesz előválasztás, vagy a kézi expozíció közvetlenül az üzemmódválasztó tárcsával választhatók ki, és egyenletesen szabályozhatók. Ugyanakkor a kezdő felhasználók számára egyszerű fényképezési lehetőségeket biztosít az Egyszerűsített üzemmód, amelyben a legtöbb beállítás automatikusan történik.

Az LCD monitor 1,8"-re nőtt (130 000 pixel) a képminőség hatékonyabb ellenőrzése érdekében, és a gyári adat szerinti 300 képre elegendő akkumulátor üzemidő az FZ3-énál nagyobb kitartást kölcsönöz az FZ5/FZ4 számára. A gépek maximális ISO érzékenysége 400, méretük 108 x 68,4 x 84,8 mm, tömegük 290 gramm. A DMC-FZ4 2005 májustól , a DMC-FZ5 2005 áprilistól kerül Magyarországon forgalomba.



A végére maradt a 4,0 megapixeles DMC-LS1, mely csupán háromszoros optikai zoommal van felszerelve. A DMC-LC80/70/50 elődmodellekhez viszonyítva a gyártó már itt is a Venus Engine Plus-t használja annak minden, korábban ismertetett előnyével (energiatakarékosság, képforgatás figyelés stb.) együtt.


Panasonic DMC-LS1

Az új modell egy nagyméretű, 5 cm átlójú LCD monitorral rendelkezik, és itt is alkalmazzák a kézremegés hatását csökkentő megoldást. A másodpercenként 4 teljes felbontású felvétel készítését lehetővé tévő sorozatfelvétel funkció mellett az Venus Engine Plus korlátlan sorozatfelvétel üzemmóddal rendelkezik. A belső memória mérete szintén 14 megabájtos, az akkumulátor élettartama 215 kép (CIPA) felvételét teszi lehetővé a mellékelt 2 AA OXYRIDE akkumulátor használatával.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A DMC-LS1 üzemmódválasztó tárcsájával nyolc jelenetet választhatunk ki, a felvehető mozgóképek mérete pedig 320 x 240 képpont, 30 FPS sebességgel. A készülék mérete 93,5 x 63 x 30,7 mm, tömege 142 gramm, maximális érzékenysége ISO 400. A fényképezőgép 2005 áprilistól kerül forgalomba Magyarországon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • framident #11
    Kedves fotós társaim!Kb.1éve van a tulajdonomban egy Lumix DMC FZ10 tipusú (Panasonic+Leika)digitális fényképezőgép, amellyel már több ezer fényképet készítettem, több-kevesebb sikerrel (a státuszom: teljes amatőr).Ezt a gépet egy barátom hozta nekem Svájcból, ott ugyanis sokkal kedvezőbb áron jutott hozzá. A problémám amiért hozzátok fordulok ott kezdődik, hogy egy pár nappal ezelött a zoom-gyűrű (az exponáló-gomb körül található)úgy jobbra, mint balra akadozva indul. Amennyiben tudtok olyan megbizható szakembert,aki orvosolni tudja a problémámat Pesten (a legjobb lenne Óbuda vagy Angyalföld), úgy legyetek olyan bátyám és írjátok meg az elérhetőségét énnékem. A legjobban azt szeretném, ha a javítást meg is várhatnám a szakinál (fő a bizalom!).Köszi:Will
  • kzalaba #10
    Hello! Eppen most szeretnek fenykepezot venni es nem tudom eldontani, hogy milyet vegyek! 60e koruli kene es termeszetesen Panasonic!
    Nem tudom eldonteni, hogy melyik a jobb :

    PANASONIC DMC-LS1EG-S

    PANASONIC DMC-LZ1EG-S

    Csak annyi a kulonbseg, hogy az utobbiban 6x-os optikai zoom van?

    Hobbifotozasra kene! legyszi segitsetek! koszi
  • Dzsini #9
  • linyi #8
    Fotomarket ajánlása túlzás. Nem nagyítóval, hanem szabad szemmel szokták nézni a fényképeket. Szabad szemmel általában 1/4 mm-t tudsz különálló pontnak érzékelni, és fotóminőségnek mondják a 1/12 mm-es felbontást. Így - és ezt gyakorlatból is állítom - 4 MP-lel szép A4-es képeket lehet készíteni, ha a kép éles.
    .
    A legtöbb digitgéppel lehet éles képeket készíteni, ha a gép mögött álló embernek van annyi esze, hogy az élességet egy kontrasztos felületen állíttatja be a géppel és van türelme megvárni azt az időt, amíg az beáll, s csak utána nyomja tovább a gombot. Persze ehhez a kis méretű CCD-vel szerelt gépeken elég fény is kell, mert fényszegény helyen nem működnek rendesen.
    .
    "Cat" megjegyzése helyénvaló. A pixelszám növelése pl. 6 MP-re csak azoknak fontos, akik 30*40(45) cm-es, vagy ennél nagyobb nagyításokban gondolkoznak. Kis méretű érzékelőn a pixelszám növelés csak zajt, fényszegény helyeken fókuszálási gondokat, csökkenő dinamikát eredményez. Ha valaki csak 10*15-ös nagyításokat készít, akár még a 2 MP is elég.
  • Dzsini #7
    nekem egy 3MP-s Fuji S602-m van, azzal 3MP-s képeket készítek, nagyon jó minőségben, 13x18ig probléma és zavaró pixelesedés nélkül lehet nyomtatni - a legtöbb ember úgyis a képernyőn nézegeti a képeit és nem plakátot akar belőle nyomtatni.
    egy hp 4-5-6 megapixellel 9x13ig se lehet felmenni, mert gyenge az optikája, zajos a ccd-je...

    volt itt több cikk az SG-n, meg kellene végre érteni, hogy a megapixel nem minden. az 5-6mp-s kompaktoknál nagyobb vakítás csak a digitális 32x-es zoom (4x-es optikaival)
  • ZsoltiMC #6
    Gondolom nyomtatni. 5 MP-ellel kb 15x21 cm es képet lehet igényes minőségben levilágíttatni/nyomtatni. Lásd fotomarket ajánlását:
    méret: optimális felbontás:
    9x13 1051x1500
    13x18 1500x2102
    15x21 1795x2480
    18x24 2102x2835
    21x30 2480x3602
    24x30 2835x3602
    30x45 3602x5398
  • Cat #5
    vedd észre, hogy a megapixelszám a kép méretén kívűl semmit nem határoz meg, és mivel a fényérzékelő lapka változatlan mérete mellett növelik a felbontást, ez pont hogy rontja a minőséget, zajosodik.
  • Laalee #4
    ott nem a 4mp-vel van baj hanem a HP-vel...
  • IMYke2.0.0.0 #3
    Láttál már 4 Megapixeles képet?
    Kedveseméknek van egy HP Photosmart-juk (megnemmondomfejbőlmelyik), ami 4 MP-t tud, mozgókép minden ami szem-szájnak ingere!
    A vele készített képek szépek, jók, de az ember "érzi", hogy többet is ki lehet hozni egy képből!
    Tegnap láttam egy 7.2 MP-es Sony-t. 89 ezerért.
    Elképzelhető, hogy amikor egy igazán komoly cuccban jelenik meg ez a felbontás mennyit fognak majd kérni érte!!!
    Amit tegnap meg is vettem volna szívesen: egy Konika 6 MP-es árú volt.

    ===============================
    .:i2k:. from meló
  • Dzsini #2
    mire kell neked 5+ megapixel?