Budai Péter

Olympus - Panasonic DSLR szövetség

Együttműködési megállapodást írt alá a két japán cég, melynek tárgya a 4/3-os érzékelővel szerelt, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek fejlesztése.

2003 őszén jelentette be az Olympus cég - több nagyobb gyártóval megerősítve - az új elgondoláson alapuló 4/3 (FourThirds) érzékelőt, mely eljövendő DSLR fényképezőinek lett alapja. Az E-rendszernek is becézett gépcsalád újdonsága, hogy a rendszer elemei egymáshoz "hangoltak", így például az egyedi méretű képérzékelőhöz készült objektívek is csak ehhez a szabványhoz igazítottak és vele tökéletesen együttműködők, ellentétben a többi gyártó DSLR elgondolásaival, melyek többnyire a filmes SLR gépeiken is használt eszközökön, objektíveken alapulnak. Az Olympus eddig két tükörreflexes fényképezőgépet adott ki erre az elgondolásra alapozva, a profiknak szánt E-1-et, valamint néhány hónapja a belépő szintű E-300-at.

Nem volt titok, hogy a Panasonic már a korai bejelentéskor is a fejlesztési csapat tagjaként volt feltüntetve, de eddig nem sok információ látott napvilágot arról, hogy a fejlesztésben valóban részt vett-e. A mostani megállapodás talán konkrét együttműködést is sejtet a jövőben.

A szövetség főként három lényeges pontban köttetett:
  • A két cég közösen fejleszt majd technológiákat és eszközöket a FourThirds digitális tükörreflexes rendszeren belül (beleértve gépvázakat, cserélhető objektíveket, és az adott rendszerhez illeszkedő kiegészítőket).
  • A két cég önállóan is fejleszt digitális tükörreflexes fényképezőgépeket és kapcsolódó termékeket, melyeknél a fent említett rendszert veszi alapul.
  • A FourThirds rendszer széleskörű elterjesztése érdekében mindkét cég további gyártók csatlakozását segíti elő a szabvány további fejlesztéséhez.

    Az együttműködés eredményeit talán már ebben az évben látni fogjuk. Mindenesetre nem megerősített hír, hogy a Panasonic talán ebben az évben cserélhető objektíves digitális fényképezőgéppel jelentkezik. Ez a megállapodás talán azt mutatja, hogy a leendő gép a FourThirds rendszeren alapul majd.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • linyi #3
      Thrawn,
      nem tudom, Neked mennyi objektívre van szükséged. Az Olympus eddig megjelent 4/3"-os obijai szerintem a legtöbb igényt kielégítik és lefedik. Az egyetlen gond nem a gyári választékkal van, hanem az olcsó másodgyártók hiánya (Tamron, Sigma, Tokina, Cosina, Vivitar stb.). Ha lesz elgé üzemelő gép, akkor ezek is meg fognak jelenni. Ne feledd, hogy egy képpont négyszer akkora, mint a Nikon 8800, Oly 8080, KM A2 és egyéb "sikergépek" esetében, így az érzékenység is négyszeres, s a piac ezt igényli! Nagyon kellemes este alig észrevehető zajú ISO 800-on fényképezgetni! A 4/3" pedig ezt képes nyújtani! Csak idő kérdése, mikor terjed el.
    • vax #2
      Hát itt a képen lévő kombinációt elfogadnám. :)
    • Thrawn #1
      "Az E-rendszernek is becézett gépcsalád újdonsága, hogy a rendszer elemei egymáshoz "hangoltak", így például az egyedi méretű képérzékelőhöz készült objektívek is csak ehhez a szabványhoz igazítottak és vele tökéletesen együttműködők, ellentétben a többi gyártó DSLR elgondolásaival, melyek többnyire a filmes SLR gépeiken is használt eszközökön, objektíveken alapulnak."

      A filmes SLR gépek objektívjei egytől-egyig együttműködnek a DSLR gépekkel, éppen az az előnyük, hogy a teljes objektívpark használható. A cikkben említett gépeknél van inkább probléma, nem hiszam, hogy nagy hirtelen előállnak csak tizedakkora objektívválasztékkal, mint amennyi pl. a Canon DSLR gépekhez használható.